Читај ми!

Каменован аутобус у Скопљу

Након 24 часа затишја, нови инцидент у Скопљу. Каменован аутобус јавног градског превоза. Сукоби између Македонаца и Албанаца представљају мале, изоловане инциденте, тврде власти. На сцени бејрутизација Македоније, упозорава опозиција.

У Скопљу је каменован аутобус јавног градског превоза, који води до оближњег села Стајковци. Инциндент се, након вишедневног затишја, догодио синоћ око 20 часова.

Како је саопштио МУП, од поломљених стакала повређен је један полицајац који је задобио повреде очију и једна 31- годишња девојка са посекотином главе, којима је указана лекарска помоћ и пуштени су на кућно лечење.

У МУП је приведено троје насилника који су у уторак у аутобусу на истој линији напали 19 - годишњег дечака.

У Скопљу је данас одржан "Марш за мир",  коме се прикључио велики број јавних личности, музичара, глумаца, спортиста, новинара, од свих етничких заједница у земљи.

Представници македонске владе оцењују да сукоби између Македонаца и Албанаца представљају "мале, изоловане инциденте", који не могу да промене генералну слику и угрозе пут Македоније ка ЕУ. Опозиција ове догађаје види као доказ да власт не уме да се носи са изазовима мултиетничке демократије.

Министарка полиције Гордана Јанкуловска изјавила је Танјугу да је Министарство унутрашњих послова реаговало изузетно оштро, уз примену репресивних мера, тако да су у веома кратком периоду разрешени најтежи инциденти, у којима је било и повређених.

Тиме је, како истиче, послата и јасна порука да насиље у Македонији неће бити толерисано, без обзира на то одакле долази и које су националности починиоци или жртве.

"Македонија је земља у којој међуетнички суживот има веома високу вредност, то је једна од темељних вредности нашег уставног уређења и институције државе ће учинити све да очувају мултиетничност и јединство државе. Сви они који прибегну насиљу као методу за решавање неспоразума ће бити најстроже кажњени", поручила је министарка.

Јанкуловска је истакла да се последњих дана није догодио ниједан озбиљнији инцидент, већ само неколико изолованих случајева.

Владајућу коалицију чине ВМРО-ДПМНЕ премијера Николе Груевског и албанска Демократска унија за интеграцију (ДУИ) Алија Ахметија.

Ахмети каже да ДУИ одговорност за организовање или иницирање инцидената није приписивала било коме, па ниједној партији, макар она била и опозициона, јер такав приступ никоме не доноси било какву корист.

"Будућност Македоније као државе зависи од добрих међуетничких односа. Оно што се догађало последњих недеља су појединачни, изоловани инциденти. Захтевали смо да реакција власти буде енергична, да се починиоци оштро казне и да примена закона буде једнака за све учеснике инцидената, без обзира на њихову етничку припадност", рекао је Ахмети Танјугу.

Али Ахмети је додао да је једина платформа која је Македонији потребна одржавање добрих међуетничких односа кроз примену духа Охридског споразума, као и наставак пута ка Европској унији и НАТО савезу, што ће грађанима донети мир, стабилност и сигурност.

Опозиција: Бејрутизација Македоније

Потпредседник највеће опозиционе партије Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Гордан Георгијев сматра да иза недавних инцидената не стоји нека озбиљна организација, већ да су они последица великог сиромаштва и незапослености.

Како је навео, власт оценом да је реч о изолованим инцидентима ужасно поједностављује ствари и потцењује стање у Македонији, која је прилично крхка мултиетничка демократија.

Инциденти, према мишљењу Георгијева, показују да власт не уме да усклади односе између етничких заједница, већ само долива уље на ватру својом националистичком и популистичком политиком.

"Инциденти се догађају сваког дана и бојим се да ће на неки начин то постати нормално стање у Македонији. Као да смо се, мало по мало, навикли на то. То се зове бејрутизација Македоније", рекао је Георгијев.

Функционер Социјалдемократског савеза не очекује ширење нестабилности на регион, јер се нада да ће македонско друштво, упркос неспособности власти, наћи начин да се избори с међуетничким проблемима.

"Ако су инциденти само реакција исфрустрираних грађана, онда то и није тако тешко постићи. Ако је, међутим, у питању нека већа прича, са идејом да се дестабилизује земља, онда нека нам је са срећом", закључио је потпредседник СДСМ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво