Читај ми!

Злочин на Уни: Оптужујућа документа

Хрватски војници били су у Двору на Уни од раног преподнева, дана када је убијено девет хендикепираних српских цивила и једна Хрватица, пише у службеној белешци данског Унпрофора, у коју је РТС имао увид.

Злочин у Двору на Уни, када је убијено девет хендикепираних српских цивила и једна Хрватица, и после 17 година није решен. Хрватски Вечерњи лист објавио је службену белешку која указује да су убице припадници Петог корпуса босанске армије. Ипак, службена белешка до које је дошао РТС указује да су тог дана на том месту били припадници друге армије - Хрватске.

Припадници босанске војске под командом Атифа Дудаковића такође су починили злочин над српским цивилима, али двадесет километара даље од Двора, о чему је још 2006. године извештавао РТС.

На дан злочина, 8. августа, хрватски војници су од раног преподнева били у Двору, пише у службеној белешци данског Унпрофора. Снимак, начињен 100 метара од школе, у којој се два сата касније догодио масакр, одговара службеној војној белешци, која објашњава чији су војници.

"Поред главне капије лежи рањени хрватски војник. Дозива помоћ. Хрватски болничар који је пристигао прилази нама. Ми покушавамо да му добацимо завоје и морфијум. Он их узима и одлази", наводи се у Дневнику данског батаљона од 8. августа.1995. године, у девет часова и 36 минута.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је Дневник данске формације која је била на лицу места ће такође помоћи да се открију неке чињенице које су до сада биле непознате.

"Свакако, још увек утврђујемо аутентичност ових снимака, и када дефинитивно позитивно одговоре на то да су ти снимци прави, бићемо заиста веома близу починиоца једног од најтежих злочина који се десио у то време на подручју бивше Југославије", навео је Векарић.

Саво Штрбац рекао је за РТС да је припадницима хрватске војске који су се на дан масакра затекли у Двору на Уни командовао официр хрватске војске Матија Ципрић. Он је за хрватски Вечерњи лист то негирао.

"Згражам се над тим злочином! Убити цивила и, к тому, инвалида, то може само људско смеће. Моја етика то не допушта. Ни ја, ни један мој војник нисмо то учинили, нема шансе... Да сам убио човјека у инвалидским колицима, не бих ноћу могао спавати ни секунде" рекао Ципрић.

У истим новинама објављен је документ данског Унпрофора којим се оптужују јединице бошњачке армије за убиство хендикепираних цивила у Двору.

Ипак, тај докумет је од 9. августа, дан после убиства у Двору, и односи се на други злочин почињен на путу Двор - Глина.

На снимцима се виде припадници хрватских Црних мамби и бошњачке 505. Бужимске бригаде, како на више места малтретирају и убијају цивиле.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво