Читај ми!

Нови докази за злочин на Уни

Нови снимци злочина у Двору на Уни могли би да помогну у откривању починилаца једног од најгорих злочина у рату на просторима бивше Југославије - убиство најмање девет хендикепираних особа српске националности.

Српско тужилаштво за ратне злочине дошло је до снимака који би могли да помогну у откривању починилаца злочина у Двору на Уни, једног од најгнуснијих ратних злочина који се десио на простору бивше Југославије.

На снимку се види како војници улазе у Двор на Уни, а датум снимања одговара дану масакра.

Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић каже да се до снимка дошло током боравка у Копенхагену 24. и 25. јануара.

"Снимци су врло интересантни јер се поклапају са исказима сведока, данских војника, који су у то време били у саставу данског батаљона у Двору на Уни", истиче је Вукчевић.

Како је истакао тужилац за ратне злочине сада се испитује аутентичност тих снимака пошто су позната имена аутора снимака.

Према исказу сведока, данских војника, убице су носиле тамно зелену униформу без ознака.

Саво Штрбац из Документационо-информационог центра "Веритас" тврди да је такве униформе имала хрватска специјална полиција, и да има још доказа који упућују на њих.

Саво Штрбац истиче да је, према српским, хрватским и изворима Уједињених нација, једна јединица специјалне полиције, из 145. бригаде хрватске војске, већ 7. августа око 17 сати ушла у Двор.

"То је све описано, пут те јединице, којом је командовао домаћи човек, Хрват из села Замлача код Двора, Матија Ципрић. Све је то објављено још септембра 1995. године у часопису Зрин", напомиње Штрбац.

Очевици злочина тврде да су убице имале калашњикове и да су школи пришли преко поља са леве стране, као што се на снимку и види.

О новим детаљима, представници српског тужилаштва за ратне злочине разговараће и са хрватским тужиоцима  са којима воде заједничку истрагу о злочину.

Хроника злочина

О злочину у Двору на Уни поново је почело да се говори када је у априлу прошле године дански лист БТ пренео причу бившег припадника снага УН у Хрватској Јана Велендорфа о злочину, којa до тада није билa познатa широј јавности.

Према Велендорфовом сведочењу, дански војници из Уједињених нација, стационирани у Хрватској за време "Олује", нису реаговали кад су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни, пренео је БТ.

Лист је писао да су се погубљења догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само осматрају терен и да не интервенишу у време када се догодио злочин у Двору, током офанзиве хрватских снага, која је имала за циљ да се Срби приморају да напусте Хрватску.

Медији у тој земљи злочин у Двору на Уни назвали су "црним поглављем" данске ратне историје зато што се догодио пред очима њихових војника из контингента УН.

Према писању листа БТ, из утврђења УН на крову школе два данска војника су видела како су четворица мушкараца провалила у школу употребом ручних бомби.

После тога, деветоро физички и психички хендикепираних особа постројено је, и једна по једна особа је убијана. Масакр је трајао читавих 15 минута. Поред тога, три до четири цивила је везаних руку изведено из школе, пренео је дански лист БТ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво