Читај ми!

Нова оптужница против Санадера

У Загребу је одлуком Жупанијског суда потврђена нова оптужница против Иве Санадара који се заједно са неколико функцинера ХДЗ-а терети за ставарње црних фондова у странци и стицање личне користи.

Оптужно веће Жупанијског суда у Загребу потврдило је оптужницу против бившег премијера Иве Санадера и више некадашњих званичника Хрватске демократске заједнице који се терете за извлачење више милиона евра из државних институција и пуњење црног фонда ХДЗ-а преко агенције Фими медија.

Оптужницу је покренула Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала.

За сада није познато када ће бити расправа на којој треба да се одлучи о датуму почетка суђења, а не зна се ни који судија ће водити суђење у једној од највећих корупционих афера. О озбиљности оптужнице сведочи и чињеница да је у питању једна од најобимнијих са 500 страна.

Одлука о потврђивању, а тиме и правоснажности оптужнице донета је иза затворених врата.

Оптужница у случају Фими медије трећа је која је подигнута против бившег премијера. Претходне две, за ратно профитерство у случају провизије од Хипо банке и узимање мита од управе мађарске компаније "Мол" обједињене су па се по њима Санадеру суди од краја 2011. године.

Према оптужбама у црни фонд ХДЗ-а, од доласка на власт крајем 2003. до јула 2009. кад је Санадер поднео оставку на обе дужности, незаконито се слило 4,17 милиона евра, који су из државних институција и предузећа извучени преко приватне агенције Фими медија.

Оптужени су и благајник Младен Баришић, портпарол владе и шеф изборних штабова ХДЗ-а Ратко Мачек, благајница Бранка Павошевић, власница Фими медије Невенка Јурак и њени сарадници Анита Лончар Папе и Бојан Димић.

Оптужница Санадера терети да је повезао остале оптужене с намером илегалног финансирања ХДЗ-а и да је за себе задржао 1,98 милиона евра. Невенка Јурак и њена агенција наводно су узели 1,9 милиона евра, Анита Папеш-Лончар за 264.000 евра, а Димић за 237.700 евра.

По оптужници делом новца ХДЗ је финансирао своје изборне кампање.

Овом оптужницом нису обухваћени шефови јавних предузећа и министри који су исплаћивали новац преко Фими медије, а Канцеларија је најавила да ће против њих покренути посебан поступак.

ХДЗ-у је већ блокирана имовина из које би се у случају правоснажне пресуде требала надокнадити штета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво