Читај ми!

О жалби Готовине на пролеће

Хашки трибунал расправљаће на пролеће о жалбама Анте Готовине и Младена Маркача који су осуђени због ратних злочина почињених у "Олуји".

Расправа у жалбеном поступку хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, осуђених пред Хашким трибуналом због ратних злочина почињених у "Олуји", биће одржана на пролеће, најавио је председник Апелационог већа тог међународног суда Теодор Мерон на статусној конференцији.

Друга статусна конференција у жалбеном поступку Готовине и Маркача, који су у првостепеном поступку 15. априла прошле године осуђени на 24, односно 18 година затвора, трајала је кратко, тек колико да их Мерон упита за њихово физичко и психичко стање, како извештавају хрватски електронски медији.

Готовина је кратко рекао да је у реду, док је Маркач изјавио да његово здравствено стање није добро, али да здравствене службе у притворској јединици предузимају адекватне мере да га побољшају.

Мерон је изјавио да је Готовинина одбрана 4. новембра 2011. затражила увођење нових доказа и да су поднета још два захтева за доделу статуса пријатеља суда, о чему ће, како је рекао, одлучити у догледно време.

Готовинина одбрана је затражила да се у жалбеном делу поступка уведе 25 нових доказа, међу којима су и записници седница Врховног савета одбране које су се одржавале у Београду за време "Олује", америчка дипломатска белешка објављена на Викиликсу и експертни извештаји америчких официра.

Ти докази су у вези са околностима одласка српских цивила пре, за време и након "Олује", карактером артиљеријских напада Хрватске војске у "Олуји" и Готовининих овлашћења у вези с јавним наступима.

Маркачев адвокат Горан Микуличић је Меронову најаву оценио као добру вест јер се говорило да би поступак требало да почне на јесен.

Ово убрзање значи да би коначна пресуда у овом предмету могла бити донета до краја ове године или у првој половини 2013. године, што је помак од годину дана, јер се раније помињала и 2014. као година за доношење коначне пресуде.

Микуличић и Готовинини адвокати Лука Мишетић и Грех Кихо оценили су захтев групе 12 западних правних и војних стручњака, који су затражили да се преиспитају и одбаце закључци првостепене пресуде о незаконитим артилеријским нападима за време "Олује" коректним и стручним актом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво