Читај ми!

Дански војници о злочину

После 17 година, тужилаштва Србије и Хрватске трагају за починиоцима масакра над деветоро непокретних српских цивила у Двору на Уни 1995. године. Иступање сведока догађаја, данског војника и бившег припадника Унпрофора, баца ново светло на тај страшан злочин.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић саслушао је у Копенхагену првог сведока злочина у Двору на Уни августа 1995. године када је убијено девет хендикепираних цивила српске националности. Сутра ће саслушати још тројицу војника и једног новинара, сведока злочина.

Истовремено, двојицу данских војника данас су саслушали представници Државног тужилаштва Хрватске.

Злочин у Двору на Уни актуелизован је након што је прошлог пролећа дански војник Јан Велендорф, припадник "плавих шлемова" УН, признао у интервјуу за лист БТ да је 200 данских војника немо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба који су се од рата крили у основној школи и Двору.

Велендорф је тада рекао да су злочин починили људи у маскирним униформама.

Мајор Поул Борхум непосредно после злочина дошао је у Двор, где је видео трагове злочина. Сматра да је командант Колд, који је и даље активан у данској војсци, крив, зато што није дозволио војницима да пуцају.

Каже да потпуно разуме војника Јана Велендорфа који је први проговорио о овој трагедији.

"Јан је стајао горе, све је гледао и није му било дозвољено да пуца. Војници су били љути због убијања и због тога што ништа нису могли да предузму. Да сам ја те недеље био тамо, отворио бих ватру", каже мајор Борхум, бивши командант Гарнизона у Двору на Уни.

Као одговорне за злочин у Двору поједини медији помињали су снаге Хрватског већа одбране и Пети корпус Атифа Дудаковића. У хрватским медијима 1995. године Срби су оптуживани за покољ над својим сународницима.

Српски и хрватски тужиоци сада ће заједничком истрагом покушати да утврде истину и открију починиоце тог ратног злочина.

Владимир Вукчевић каже да је данашње саслушање војника веома важно и да ће доста допринети расветљавању злочина у Двору на Уни. "То је гаранција да овај злочин неће остати неистражен", рекао је Вукчевић.

Хрватски тужиоци војнике испитују заједно са српским колегама, јер се злочин, како су навели из хрватског тужилаштва, догодио на подручју раздвајања оружаних снага Хрватске војске и припадника српских јединица.

"Искази припадника Данског батаљона су важни будући да ти сведоци као непосредни очевици злочина могу имати корисна сазнања о могућим починиоцима", саопштило је хрватско тужилаштво.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво