Дански војници о злочину

После 17 година, тужилаштва Србије и Хрватске трагају за починиоцима масакра над деветоро непокретних српских цивила у Двору на Уни 1995. године. Иступање сведока догађаја, данског војника и бившег припадника Унпрофора, баца ново светло на тај страшан злочин.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић саслушао је у Копенхагену првог сведока злочина у Двору на Уни августа 1995. године када је убијено девет хендикепираних цивила српске националности. Сутра ће саслушати још тројицу војника и једног новинара, сведока злочина.

Истовремено, двојицу данских војника данас су саслушали представници Државног тужилаштва Хрватске.

Злочин у Двору на Уни актуелизован је након што је прошлог пролећа дански војник Јан Велендорф, припадник "плавих шлемова" УН, признао у интервјуу за лист БТ да је 200 данских војника немо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба који су се од рата крили у основној школи и Двору.

Велендорф је тада рекао да су злочин починили људи у маскирним униформама.

Мајор Поул Борхум непосредно после злочина дошао је у Двор, где је видео трагове злочина. Сматра да је командант Колд, који је и даље активан у данској војсци, крив, зато што није дозволио војницима да пуцају.

Каже да потпуно разуме војника Јана Велендорфа који је први проговорио о овој трагедији.

"Јан је стајао горе, све је гледао и није му било дозвољено да пуца. Војници су били љути због убијања и због тога што ништа нису могли да предузму. Да сам ја те недеље био тамо, отворио бих ватру", каже мајор Борхум, бивши командант Гарнизона у Двору на Уни.

Као одговорне за злочин у Двору поједини медији помињали су снаге Хрватског већа одбране и Пети корпус Атифа Дудаковића. У хрватским медијима 1995. године Срби су оптуживани за покољ над својим сународницима.

Српски и хрватски тужиоци сада ће заједничком истрагом покушати да утврде истину и открију починиоце тог ратног злочина.

Владимир Вукчевић каже да је данашње саслушање војника веома важно и да ће доста допринети расветљавању злочина у Двору на Уни. "То је гаранција да овај злочин неће остати неистражен", рекао је Вукчевић.

Хрватски тужиоци војнике испитују заједно са српским колегама, јер се злочин, како су навели из хрватског тужилаштва, догодио на подручју раздвајања оружаних снага Хрватске војске и припадника српских јединица.

"Искази припадника Данског батаљона су важни будући да ти сведоци као непосредни очевици злочина могу имати корисна сазнања о могућим починиоцима", саопштило је хрватско тужилаштво.

број коментара 10 пошаљи коментар
(четвртак, 26. јан 2012, 13:46)
marra [нерегистровани]

bravo

svaka cast za komentar...ali realno razmisli EU nama ne treba,nama treba neko ko ce da digne ovu jadnu zemlju na noge,da pokrene poljoprivredu i niz drugih problemakoji su se krili pod tepih..ovi nasi cekaju da im EU resi sve porobleme,a to tako ne ide...

(среда, 25. јан 2012, 14:06)
Александар [нерегистровани]

Двор на Уни

Туђа страдања превише истичемо, а за сопствена као да не смемо да поменемо.

(среда, 25. јан 2012, 00:04)
anonymous [нерегистровани]

U kojem pravcu

U kojem pravcu su otisli pocinioci?
To bi svedoci trebali znati.

(уторак, 24. јан 2012, 22:55)
anonymous [нерегистровани]

треба да им буде јасно

Докле год буду делили ордење за истребљивање Срба, неће бити помака у било каквом суђњеу

(уторак, 24. јан 2012, 22:07)
S@sa [нерегистровани]

Nema nista od toga

Koliko "dobrovoljackih" i "Dvorova na Uni" ce se "zaboraviti", zbog "mira u regionu".
Iskustvo nam kaze da nece biti nista od toga.

(уторак, 24. јан 2012, 21:28)
Glok [нерегистровани]

Ima li pravde??

Treba neko da snimi film po ovom dogadjaju, pa neka vidi svet ko je jos zlocinac, pored odavno etiketiranih zlocinaca Srba!!!

(уторак, 24. јан 2012, 20:38)
anonymous [нерегистровани]

Hrvatska

oni su za razliku od Srbije dobili datum za ulazak u Evropsku Uniju, iako nisu ispunili niz obaveza, narocito obazeve prema izbeglicama i rasvetljavanju zlocina.

(уторак, 24. јан 2012, 20:34)
Rade [нерегистровани]

Čija sramota?

Nikola, ti već presudio i bez saslušanja! :)

(уторак, 24. јан 2012, 20:09)
Nikola [нерегистровани]

Sramota

Velika sramota za državu Hrvatsku.

(уторак, 24. јан 2012, 19:49)
Мића [нерегистровани]

Џаба

Неће ништа ни од овог бити,наши животи у Четвртом Царству нису вредни ни помена а не тамо неке истраге или,таман посла,суђења.