Читај ми!

Умро Киро Глигоров

Први председник самосталне Републике Македоније и некадашњи члан Председништва СФРЈ, Киро Глигоров умро је у 94. години у Скопљу. У Македонији сутра Дан жалости.

У Македонији ће сутра бити Дан жалости, поводом смрти првог председник самосталне Републике Македоније Киро Глигоров, који је преминуо синоћ у својој кући у Скопљу.

Киро Глигоров је рођен 3. маја 1917. године у Штипу. Основну школу и гимназију завршио је у Скопљу, а Правни факултет у Београду.

Био је учесник Народноослободилачког рата од 1941. године. Глигоров је био већник Другог заседања Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), секретар иницијативног одбора за сазивање и заседања АСНОМ и члан Президијума привремене Народне скупштине Југославије.

У Југославији је био на многим дужностима. Био је помоћник генералног секретара владе ФНРЈ, помоћник министра за финансије владе ФНРЈ, заменик директора Савезног завода за друштвено планирање, савезни секретар за општепривредне послове, савезни секретар за финансије, потпредседник СИВ-а, члан Председништва СФРЈ и члан ЦК СКЈ.

Више пута је биран за посланика Савезне скупштине, а од 1974. године за председника Скупштине СФРЈ са мандатом од четири године.

За председника СР Македоније изабран је 27. јануара 1991, а после распада Југославије биран је за председника Републике Македоније у два мандата. Ту функцију напустио је 19. новембра 1999. године.

На Глигорова је 3. октобра 1995. године извршен атентат у центру Скопља када је тешко рањен и остао без једног ока. После више од 16 година македонске власти нису откриле ни починиоце нити налогодавце атентата. У јавности је било нагађања да из покушаја убиства на Глигорова стоје домаће или стране тајне службе, али се није одмакло даље од тога.

Иако је крајем 1999. престао да буде председник, Гинисова књига рекорда га је почетком 2000. године прогласила за најстаријег председника државе на свету.

Био је члан Савеза комуниста, а потом Социјалдемократске партије Македоније (СДСМ).

И на функцији, али и касније, Глигоров је био политичар са највишим реномеом у Македонији.

Објавио је већи број научних и стручних радова из области економије, а био је и професор Економског факултета у Београду. Био је ожењен и са супругом Надом има сина Владимира и кћерке Донку и Љиљану.

Киро Глигоров биће сахрањен у уторак у 13 часова на скопском гробљу Бутел. Према његовој последњој жељи, сахрани ће присуствовати само најужа породица, јавили су македонски медији.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво