Читај ми!

Миса за Павелића у Сплиту

Миса задушница за усташког поглавника и ратног злочинца Анту Павелића одржана је у Сплиту. Свештеник Вјенцеслав Кујунчић, који је служио мису, рекао да се "данас не може славити шта се хоће и да ће доћи дан када ни Фрањо Туђман неће смети да буде помињан".

У Сплиту је одржана миса задушница за усташког поглавника и ратног злочинца Анту Павелићa, док су припадници Хрватске чисте странке права (ХЧСП) у Слуњу одржали, дан раније, комеморацију усташком злочинцу и команданту Црне Легије Јури Францетићу.

Како јавља Indeks.hr, мису за Павелића синоћ је служио свештеник Вјенцеслав Кујунџић, а присуствовало јој је око 200 мушкараца, чланова ХЧСП-а, али и Хрватске сељачке странке и ХДЗ-а од којих су многи учесници бројних протеста за генерале Готовину или Норца.

Свештеник Кујунџић, у Цркви Светог Јосипа на Мертојаку, рекао је да се данас баш и не може славити што се хоће и да ће, како је почело, доћи дан када ни Фрањо Туђман неће смети да буде помињан.

Наставак обреда протекао је по уобичајеној процедури. Мисе за Павелића у Сплиту се већ традиционално одржавају, а иако се надбискупија тог града није службено изјашњавала, у црквеним круговима кажу да се миса задушница може служити за било кога, па тако и за Павелића.

Због тога се такви верско-политички обреди уприличују на годишњицу Павелићеве смрти.

Хрватски интернет портал наводи да се мисе за Павелића одржавају на згражање великог дела јавности, којој је миса за поглавника у супротности са цивилизацијским достигнућима.

"Иако је у историји остао забележен као изразито негативна појава, Павелић и даље ужива респект поклоника и подршку широких народних маса, и поред тога што је Хрватима довео краља из Италије и за столом се, без по муке, одрекао Далмације па тако и Сплита, који га се ипак сваке године сети", истичу на порталу Indeks.hr.

Анте Павелић био је на челу квинслиншке Независне државе Хрватске, а која ће у историји остати упамћена по зверствима и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, због жеље њеног руководства да створи етнички чисту државу.

На територији НДХ основано је неколико концентрационих логора, од којих је најпознатији био у Јасеновцу. 

Хрватски медији објавили су и обележавање 69. годишњице смрти усташког ратног злочинца Јуре Францетића у Слуњу.

Неколико десетина присталица ХЧСП-а, који су се са транспарентима и заставама с усташким грбом окупили на месту где је стајала спомен-плоча Францетићу, растерала је полиција која је легитимисала присутне.

Францетић је био командант злогласне Црне легије која је водила жестоке борбе с партизанима, а била је позната по изразито окрутном поступању према српским цивилима.

Крајем децембра 1942. година, партизани су му оборили авион који се срушио у селу Мочиле код Слуња, где су га линчовали сељаци. Убрзо после тога је и умро.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво