Читај ми!

Кепиро ослобођен

Шандор Кепиро ослобођен оптужби за учешће у Новосадској рацији током Другог светског рата, када је страдало најмање 1.200 Јевреја, Срба и Рома. Шок у судници међу припадницима јеврејских организација, бурно одобравање припадника екстремне деснице.

Суд у Будимпешти ослободио је оптужби бившег капетана мађарске жандармерије Шандора Кепира (97), оптуженog за ратни злочин против Срба, Јевреја и Рома током злогласне Новосадске рације.

У рацији, у јануару 1942. године, убијено је најмање 1.200 цивила, Јевреја и Срба, а Кепиро је оптужен да је лично одговоран за смрт 35 цивила, чије је погубљење наредио.

Председник суда Бела Варга данас је објавио ослобађајућу пресуду, а читање образложења ће, како се очекује, трајати до сутра ујутро. Надлежно тужилашт најавило је да ће уложити жалбу на ослобађајући пресуду бившем официру мађарске жандармерије.

Кепиро је из суднице одведен у болницу, где је боравио последњих седам дана, због лошег здравственог стања.

Директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима Ефраим Зуроф, који је и покренуо ово, треће суђење Кепиру, новинарма је рекао да не може да верује шта се десило. Зуроф је у руци држао црно-белу фотографију једне девојчице за коју је трвдио да је била Кепирова жртва у новосадској рацији.

Пресуда је изненадила припаднике јеврејских организација који су се налазили у судници.

Са друге стране, припадници мађарске екстремне деснице изузетно бурно су, уз аплаузе, испратили ослобађајућу пресуду суда. Припадници деснице, који носе беџеве и ознаке такозване Велике Мађарске, повремено су прекидали читање пресуде, па их је судија опомињао.

Према оптужници будимпештанског тужилаштва, поднетој 14. фебруара ове године, Кепиро је као капетан мађарске жандармерије учествовао у рацији у Новом Саду и околним насељима, од 21. до 23. јануара 1942. године, када је под лед бачено најмање 1.200 Срба, Јевреја и Рома.

Крајем Другог светског рата, Кепиро је два пута осуђиван на затворске казне од десет, односно, 14 година због тих злочина, али је успео да их избегне бекством, најпре у Аустрију, а у лето 1948. године у Аргентину. У Мађарску се вратио 1996. године да у домовини проведе последње дане свог живота.

Кепиро је осумњичен и да је учествовао у депортацији новосадских Јевреја у концентрациони логор Аушвиц, 1944. године.

Суђење у Будимпешти почело је 5. маја ове године, када је Кепиро изјавио да је невин, да није учествовао у крвопролићу, нити да је тада добио наређење да га изврши. Првом саслушању присуствовао је и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Српско Тужилаштво за ратне злочине је 2008. године покренуло истрагу против Кепира, а у међувремену је уступило предмет мађарском правосуђу, јер је и тужилаштво те државе покренуло поступак против Кепира.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво