Грчка не продаје острва

Влада Грчке демантовала наводе британског листа "Гардијан", који је објавио да она распродаје острва да би спасила привреду и прикупила новац за враћање огромног државног дуга.

Наводе британског листа "Гардијан", који је објавио да Грчка распродаје острва да би спасила привреду и прикупила новац за враћање огромног државног дуга, демантовала је грчка влада.

Тврдња да грчка влада продаје острва у власништву државе апсолутно је нетачна, а трговање острвима у приватном власништву не представља никакву новину нигде у свету, па ни у Грчкој, и приватно острво Нафсика у Јонском мору већ дуго времена се налази на тржишту, наведено је у саопштењу владе.

Наиме, британски лист је објавио да власти Грчке, у настојању да нађу додатне изворе прихода, планирају да прихвате савет Немачке и изнесу на продају или дају у дугорочни закуп део својих 6.000 острва који је у власништву државе.

"Немачки политичари су средином марта предложили Атини оригиналан начин за смањење дефицита - распродају актива, укључујући острва, као и државне компаније и непокретности. Тада се Грчка ограничила само на продају акција низа државних компанија, али је сада криза отишла тако далеко, да је влада, ипак, одлучила да прода или понуди у дугорочни закуп део острва, међу којима је 227 настањено, пише "Гардијан".

Према сазнањима листа, планирано је, између осталог, изношење на продају дела веома популарног међу туристима острва Миконос, чија је трећина у власништву државе. Очекује се да ће инвеститори на том острву помоћи развој туризма за најелитније госте.

Потенцијални инвеститори, већином из Русије и Кине, заинтересовани су и за некретнине на Родосу. Није искључено да непокретност на том живописном делу Средоземног мора прибави и руски олигарх Роман Абрамович, објављено је на сајту finmarket.ru.

Међутим, грчка влада је поручила да није тачна тврдња да она преговара са руским и кинеским инвеститорима о продаји земљишта на Родосу.

Констатација да Грчка распродаје острва због тога што није у стању да изгради основну инфраструктуру и организује полицију на већини својих острва "нетачна је и увредљива", каже се у саопштењу владе достављеном Танјугу.

Влада Грчке је, такође, прецизирала да Грчка од Европске уније и Међународног монтерног фонда није добила "пакет помоћи", како је написао "Гардијан", већ кредит који ће у потпуности вратити.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво