Читај ми!

Рехабилитација Хортија

На Богословском факултету Реформатске цркве у Дебрецину откривена спомен-плоча Миклошу Хортију, државном поглавару Мађарске од 1920. до 1944. године. Спомен-плочу Хортију, који је био члан Реформатске цркве, осветио главни бискуп земље.

Рехабилитација Миклоша Хортија, државног поглавара Мађарске од 1920. до 1944. којег европски медији означавају као, "бруталног монарха без монархије", тихо је почела пре десет година, а у последње време уз сагласност десничарске владе добија замах.

Демократску јавност у Будимпешти, према мађарским изворима, изненађује да у томе активно учествује протестантска Реформатска црква, чији је члан био Хорти за живота.

На главном Богословском факултету реформата у Дебрецину Хортију је откривена спомен-плоча, коју је осветио главни бискуп земље Густав Болцсај.

Реформатска црква Мађарске има 1,6 милиона верника, преноси Верска информативна агенција.

Овај акт наишао је у европским медијима на негодовање. Они Хортија означавају као "бруталног монарха без монархије".

Недалеко од будимпештанског аеродрома у општини Ђомро главни трг недавно је преименован у Хортијев.

Миклош Хорти био је на челу Краљевине Мађарске у међуратном периоду, као и током Другог светског рата.

Проглашен је за краља 1920. године. Ушао је у савез са Хитлером, јер је добио обећање да ће бити измењени поједини делови Тријанонског мировног уговора који је склопљен после Првог светског рата.

У августу 1941. година Хортијева влада наредила је депортацију Јевреја из земље, а око 20 хиљада њих касније је убијено од стране немачких трупа.

Хорти је, између осталог, дозволио Хитлеру да пребаци своје трупе преко територије Мађарске како би извршио инвазију на Југославију 1941. године.

Такође, око 80.000 мађарских војника учествовало је у рату у Југославији. Хорти је у Југославији проглашен за ратног злочинца због масовних ликвидација српских цивила у Војводини.

Војводина је 1941. године подељена тако што је Банат стављен под директну немачку управу, Бачка је била припојена Мађарској, а Срем Независној Држави Хрватској.

Хортијеви војници одговорни су за смрт или депортацију скоро 20 хиљада грађана Војводине. Један од најпознатијих злочина је масовно убиство Срба и Јевреја у јануару 1942. године познато као Рација у јужној Бачкој када је убијено више од три и по хиљаде људи.

Током окупације уклањани су српски називи, протеривани Срби и други немађари, а у школе увођен мађарски језик као обавезни. Српски виђенији људи су убијани, а њихова имовина плењена.

Немци су Миклоша Хортија уклонили са власти и интернирали у октобру 1944. године када је изразио спремност за потписивање примирја на почетку битке за Будимпешту, када је главни град Мађарске освојила Црвена армија. Одведен је у Баварску где је био заточен до краја рата.

Учествовао је на Нирнбершком процесу после Другог светског рата. Након тога до краја живота, до 1957. године, живео је у Португалу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво