Усвојен Закон о династији Петровић-Његош

У црногорском парламенту усвојен Закон о статусу потомака династије Петровић-Његош. У Закон уврштен и спорни став којим се оцењује да је та династија збачена са престола актом насилне анексије Црне Горе 1918. године.

Гласовима посланика владајуће коалиције, црногорска скупштина усвојила је Закон о статусу потомака династије Петровић-Његош, у којем се наводи да је та династија детронизована, односно збачена с престола, одлуком Велике народне скупштине у Подгорици, 1918. године, да се Црна Гора припоји Краљевини Србији.

Представници Социјалистичке народне партије и Нове српске демократије били су против тог законског предлога, док су посланици албанских националних партија били уздржани.

Нису прихваћени амандмани опозиције којима је предлагано уклањање те спорне законске одредбе, преноси агенција МИНА.

Представници опозиције сматрају да та одредба представља покушај прекрајања историје и манипулације наследником династије.

Потомак династије Петровић, праунук краља Николе Првог Никола Петровић, раније је тражио да се посебним законом не само регулише статус династије, већ и да се црногорска власт одреди према чињеници нестанка независне државе Црне Горе, која је престала да постоји одлукама тзв. Велике народне скупштине у новембру 1918. године у Подгорици.

Ту одредбу је критиковао и црногорски председник Филип Вујановић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 13. јул 2011, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Predlažem Srbiji

Da na svaki akt slične vrste od strana Crne Gore odgovori kontra merama i kontra aktima - pa ćemo videti ko će duže izdržati. Evo prvi savet povećanje takse na izvoz hrane i energije u Crnu Goru. Drugi savet promena zakona o putnim ispravama i uvođenje viza za Crnogosrki pasoš... i tako dalje i tako bliže...

(среда, 13. јул 2011, 06:39) - anonymous [нерегистровани]

Antisrpstvo na delu

Opsta antisrpska histerija je u Crnoj Gori.