Бољковац: Хаџић био миротворац!

Једини преостали хашки бегунац Горан Хаџић сарађивао је, пре почетка рата, са хрватским властима у проналажењу мирног решења, рекао је у интервјуу за "Вечерњи лист" некадашњи хрватски министар унутрашњих послова Јосип Бољковац.

Некадашњи министар унутрашњих послова Хрватске Јосип Бољковац, који је смењен у јулу 1991. године, изјавио је да се бивши лидер Републике Српске Крајине и хашки оптуженик Горан Хаџић, уочи почетка рата у Хрватској, залагао за мир и сарађивао с хрватским властима.

Бољковац је за данашњи загребачки Вечерњи лист рекао да је једини преостали хашки бегунац пре почетка рата био задужен за смиривање ситуације на терену са српске стране.

"Заузимао се за миротворно решење, односно био је на страни оних који нису желели да буде рата", рекао је Бољковац, који о томе говори и у својој књизи Истина мора изаћи ван.

Према његовим речима, још неколико особа са српске стране било је за мирно решење, међу којима и Боривоје Савић, који живи у Вуковару као слободан човек.

Први министар полиције после проглашења независности Хрватске тврди да је Хаџић био на бројним састанцима на којима се договарало мирно решење - у Вуковару, Винковцима, Обровцу и у Бачкој Паланки.

Туђман и Милошевић одбацили мир 

Бољковац је испричао да се то све догађало 1991. године, до тренутка када су заправо тадашњи председници Хрватске и Србије, Фрањо Туђман и Слободан Милошевић, одбацили мирно решење, као и да је тада, како је рекао, укинута Хаџићева линија и почео рат.

Бивши хрватски министар унутрашњих послова додао је да је Горан Хаџић тада ухапшен на Плитвицама заједно са сарадницима и да је "без разлога претучен, па смештен на болничко лечење на 'Ребро' Загребу", одакле је касније пуштен.

После су, тврди Бољковац, на обе стране убијени они који су се заузимали за мирно решење, међу којима је, како је навео, био и тадашњи шеф осијечке полиције Јосип Рајхл-Кир.

"То је истина и с њом се сви морамо суочити. Не улазим у то зашто се после Горан Хаџић приклонио Милошевићевом режиму и по наређењу чинио злочине. Због тога мора одговарати пред судом, али је, такође, истина да се 1991. године заузимао за мир, а не рат, и то у сарадњи с хрватским властима", истакао је Бољковац.

Вечерњи лист цитира и изјаву једног од најближих сарадника тадашњег председника Фрање Туђмана, бившег премијера Јосипа Манолића, у којој тврди да не зна много о улози Горана Хаџића, али да је он био у некој вези са хрватском полицијом.

Хаџић је био у вези са хрватском полицијом, то је тачно, али детаље не знам, рекао је Манолић.

број коментара 16 пошаљи коментар
(уторак, 31. мај 2011, 01:17)
Marko [нерегистровани]

ccc

u igri žmurke na Balkanu, pobedio potpuni autsajder

(понедељак, 30. мај 2011, 22:12)
roda [нерегистровани]

super

Pa super kad je bio mirotvorac onda nema cega da se plasi...oslobodice ga

(понедељак, 30. мај 2011, 20:51)
anonymous [нерегистровани]

Survivor

Dobro si kazeo! Nazalost to je pravda

(понедељак, 30. мај 2011, 19:45)
anonymous [нерегистровани]

re Hadzic-ne bitan lik

Je si li ti Darko siguran da su svi skolovani svijetski "mirotvorci" mozda bolji od ,"neskolovanog magacionera"?

(понедељак, 30. мај 2011, 19:41)
Патриот [нерегистровани]

Одговор на "Миротворци"

Ако знаш немачки, набави из Немачке књигу "Serbien muß Sterbien" Па види шта пише један немачки судски посматрач који је пратио то суђење од почетка до краја. Па види шта пише човек који има информације из прве руке а као стручњак за праћење судских процеса се и разуме у те ствари.

(понедељак, 30. мај 2011, 19:30)
Darko [нерегистровани]

Hadzic - nebitan lik

Kao da je jedan neskolovani magacioner bio bitan lik pa sada kao vazno jel bio za mirno resenje ili ne. On je najpre zastupao opciju za koju je mislio da bude prevladavala, pa kada je video da se stvari odvijaju u drugom pravcu, okrenuo se. Hadzic je to citavo vreme bio pijun i marionete, stvarno totalno nebitno jel se on za nesto zalagao.

(понедељак, 30. мај 2011, 19:24)
mare [нерегистровани]

strasno!

dragane, nije on hrvat on je jugosloven a to je ogromna razlika. Slazem se da su sve tri strane odgovorne za rat ali je samo jedna strana medijski unistena a to je Srbija i to je presudilo. Najvise zahvaljujuci jugo srbima.
Bitka je izgubljena ali ne i rat.

(понедељак, 30. мај 2011, 19:23)
anonymous [нерегистровани]

Informacije

Sto vise informacija dobijamo to bolje. Treba stvoriti potpunu sliku kako bismo naucili lekciju kako izbeci rat i ziveti u miru. Nazalost, ima i danas mnogo extremista na svim stranama koji galame pe se stvara pogresna slika o celim narodima. Evo npr. mitinzi podrske Mladicu i Hrvatskim generalima. Tu sve zajedno nije bilo ni 0.01% posto stanovnika drzava, a stvorila se slika kako svi Hrvati podrzavaju generale i svi Srbi podrzavaju Mladica i ucinjene zlocine. Brojevi pokazuju da ima mnogo, mnogo vise razumnog sveta.

(понедељак, 30. мај 2011, 17:27)
Боњковштина [нерегистровани]

Да,да миротворца Хаџића...

су Хрвати славили пуцњавом из свих оружја и оруђа!

(понедељак, 30. мај 2011, 16:38)
anonymous [нерегистровани]

re Onima kojima bi trebalo da bude sudjeno

ali ipak, narod ih je podrzavao, pocevsi sa podrskom Milosevicu. Bez naroda nista ne bi moglo napraviti.

Kiro Gligorov je tako dobro opisao dogadjaje krajem 80-tih i pocetkom 90-tih.