Готовини истиче рок за жалбу

Последњи дан за жалбе на пресуде хрватским генералима. Одбране Анте Готовине и Младена Маркача најавиле жалбе на пресуде од 24, односно 18 година, али је могуће и да се Хашко тужилаштво жали на ослобађајућу пресуду Ивану Чермаку.

Рок за жалбе на пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу истиче данас. Хрватска јавност ишчекује да ли ће и Хашко тужилаштво најавити жалбе због одлуке Суда којом је генерал Иван Чермак ослобођен оптужби.

Како извештавају хрватски медији, жалбе одбране хрватских генерала углавном су дефинисане, али је њихов садржај, за сада, тајна. Слање жалбе најавила су оба адвокатска тима, која су известила и о појачању свог састава.

Готовинином тиму прикључио се швајцарски адвокат Генел Метро, за кога се тврди да је био успешан на Хашком суду, где је одбранио генерала Армије БиХ Сефера Халиловића и македонског министра Љубу Бошкоског.

Адвокат Метро је стручњак баш за командну одговорност, због чега су, између осталог, и осуђени хрватски генерали. И одбрана генерала Маркача најављује ново име у свом тиму.

"Преговара се с једним британским адвокатом, чије име ћу рећи кад се финализују преговори с њим", потврдио је Маркачев адвокат Горан Микуличић, који је, као и Готовинини адвокати, најавио да ће послати најаву жалбе.

Након најаве жалбе, следи рок од 75 дана за достављање жалбе на шта друга страна има право на одговор. Страна која се жали има право на реплику на одговор, после чега председник Суда одређује Апелационо веће, што ће се десити током јесени.

Готовину и Маркача Хашки суд је прогласио кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ за време и након "Олује" био присилно и трајно уклонити српско становништво из Крајине. Анте Готовина је осуђен на 24, док је Младен Маркач осуђен на 18 година затвора.

Генерала Ивана Чермака ослободио је одговорности и наложио његово тренутно пуштање на слободу.

број коментара 23 пошаљи коментар
(уторак, 17. мај 2011, 13:58)
Aspalathos [нерегистровани]

šjor Antoniu

'Fala Van se šjor Antonio, sad ću bar moć mirno da spavam i sanjam svoj lipi Split sa trobojnicon na Merjanu i na vrh barjaka zvizda su pet kraka!

(уторак, 17. мај 2011, 11:09)
Aspalathos [нерегистровани]

@riva

Eto kako čovik ostane neinformiran kad ne gre u svoj grad više od dvadeset godin. Obala Dr Franje Tuđmana - kako to velišanstveno zvuči, i merita! A nekad se zvala Obala Maršala Tita. Splićani su furbasti i neće da zaostanu za suvremenom povijesti. A ja pomislih da samo Beograđani zbunjuju svoje pučanstvo mijenjajući imena ulica i trgova. Ako ne umren, moraću poć za vidit splisku noć!

(уторак, 17. мај 2011, 00:59)
Antonio [нерегистровани]

Riva

Riva ne nosi ime Obala dr.Franbje Tuđmana!
Živim u Splitu pa valjda znam da je adresa na rivi: Obala hrvatskog narodnog preporoda!

Prošetaj malo po Splitu i po rivi pa pogledaj adrese ureda, kafića i hotela na rivi.

U Splitu postoji Trg dr.Franje Tuđmana i nalazi se oko fontane (bivše Bajamontuše) i ima možda 5-6 kućnih brojeva samo.

Spomenik Tuđmanu će teško na rivu. To što neki to spominju kao mogućnost je jeftina kupovina političkih bodova.
Ni Tito nije imao spomenik u Splitu a kamo li na rivi. Jedino što je dobio je bio plakat s njegovom slikom preko kuće Dešković (crvena zgrada desno od crvke sv.Frane kada se gleda s rive).
Split nikada nikome nije stavio spomenik an rivu niti će. Riva ostaje nepolitična što se tiče spomenika i odavanja počasti.

(понедељак, 16. мај 2011, 19:55)
anonymous [нерегистровани]

riva

službeno ime splitske rive je Obala dr. Franje Tuđmana, a ne virujem da će maknit "ćaćino" ime da bi stavili Gotovinino. ne znam jesi li upućen ali ubrzo splitska riva dobiva i Franjin spomenik...

(понедељак, 16. мај 2011, 19:55)
anonymous [нерегистровани]

re na re na @Boban

a to sto je u to vreme bio u bosni i pravio zlocine u mrkonjic gradu i okolini za to tek treba da se podigne optuznica i da i za te zlocine bude osudjen jer to je u stvari bila ista akcija koordinisana iz jednog centra i pod komandom istih generala

(понедељак, 16. мај 2011, 18:47)
A M [нерегистровани]

veresija

Od gotovine praviti veresiju - nije dobar posao! U onom mom lipon Splitu, di više neću poć, nećedu dat ime Gotovine ni ulici i trgu, ali je SPLITSKA RIVA ostala otvorena opcija!

(понедељак, 16. мај 2011, 17:50)
anonymous [нерегистровани]

pozorisna prestava

Ma nece ova odluka zaziviti, ipak on nije Srbin, a znamo da je Hag politicki sud i znamo kome se tamo sudi.
Sve je ovo samo farsa i obicno poziriste, nista vise.

(понедељак, 16. мај 2011, 16:42)
Недељко Стефановић [нерегистровани]

Одговорност

Не ради се о томе да ли је Готовина имао потпуну контролу над целом војском. Наравно да није. Ради се о томе да овде немамо случај легитимне операције, код које су неке ствари измакле контроли, већ је на Брионима договорена операција као операција етничког чишћења, а не нешто друго и у том договору је учествовао и Готовина и спроводио је ту операцију.

Зато је та операција удружени злочиначки подухват Туђмана, Готовине и других.

(понедељак, 16. мај 2011, 14:52)
anonymous [нерегистровани]

srbin

pa posto nisu srbi bice im prepolovljena kazna... ko se sme opkladiti 25/1

(понедељак, 16. мај 2011, 14:32)
anonymous [нерегистровани]

Gotovoje

Gotovoje