Месића чува полиција

После објављивања хашких пресуда хрватским генералима, појачано обезбеђење бившег хрватског председника Стјепана Месића. Поједина ветеранска удружења оптужују Месића да је Хашком трибуналу доставио Брионске транскрипте, који су окосница хашке пресуде.

Бивши хрватски председник Стјепан Месић, после објављивања хашких пресуда хрватским генералима, налази се под појачаним обезбеђењем и заштитом полиције и Безбедносно обавештајне агенције, саопштила је полиција.

Хрватска полиција поручује да спроводи одговарајуће мере обезбеђења и заштите Месића, сходно процени надлежне безбедносне службе.

"Перманентно се прати и анализира могући настанак нових околности које би имале за последицу угрожавање Месићеве безбедности, па ће се сходно томе предузети одговарајуће мере обезбеђења и заштите", наводи полиција.

Последњих дана у хрватској јавности се води полемика о томе ко је Хашком трибуналу доставио такозване Брионске транскрипте, односно, записе са састанка бившег хрватског председника Фрање Туђмана с војним и цивилним руководиоцима уочи акције "Олуја".

Ти транскрипти били су окосница на основу које је Трибунал у Хагу осудио генерале Анту Готовину и Младена Маркача на 24, односно, 18 година затвора, због учешћа у удруженом злочиначком подухвату.

Стјепан Месић тврди да Хагу није достављао транскрипте, јер то није био његов задатак.

"Мој задатак је био да помогнем у сарадњи с Хашким судом, јер је то од мене тражио Уставни закон", рекао је Месић за ХРТ и додао да су део документације, када је он дошао на Пантовчак, већ однели Иван Јарњак и Мирослав Туђман.

Месићеве изјаве о транскриптима су Мирослав Туђман и Иван Јарњак окарактерисали као лаж. "Није истина да сам радио селекцију докумената", рекао је Туђман, док Јарњак каже да је његов задатак као члана комисије био да извши увид у документе и разврста их.

"Ни ја ни било ко из те групе није могао да однесе ниједан документ. Према томе, то је чиста лаж", рекао је Јарњак за ХТВ.

"Месићев обрачун са Туђманом"

Бивша портпаролка и заменица шефа канцеларије председника Весна Шкаре Ожболт исттиче да је на дан примопредаје све било на свом месту, а да је, ако је нешто фалило, Месић то одавно могао пријавити, а не да чека 11 година.

"Ово је обрачун Стипе Месића с Фрањом Туђманом" закључила је Весна Шкаре Ожболт.

Хрватска премијерка Јадранка Косор најавила је истрагу о томе како су транскрипти доспели у Хаг, иако Хрватска од краја деведесетих има уставни закон о сарадњи с Хагом.

Поједина ветеранска удружења најавила су да ће против Стјепана Месића поднети кривичну пријаву, а графити, транспаренти и плакати у којима се Месић означава као издајник, обавезан су декор свих скупова у којима се даје подршка генералима.

Тако су у Сплиту осванули графити на којима уз Месићеву слику у шајкачи пише: "Тражи се домаћи издајица", пренели су хрватски медији.

број коментара 23 пошаљи коментар
(петак, 29. апр 2011, 10:20)
anonymous [нерегистровани]

Rekoh ja

Pa napisao sam ja odavno ovde,samo nece da objave. Bez uvrede, nisu njihovi gradjani krivi. Njihovi mediji im prosipaju pricu o nekom "domoljublju i nekom domovinskom ratu",a precutkuju separatizam i zlocine. I naravno kad se preskoci sustina (VI STE DRUGOVI MOJI BILI SEPARATISTI I VAS FRANJO NIJE HTEO MIRNO RESENJE (sam je to rekao)), onda ostaje bes zaludjenog naroda koji ima cak i uverenje da su neke zrtve... Ja vas razumem,ali cujte decki....sto bi Dudek rekao.."neki veliju da je, neki veliju da ni".

(петак, 29. апр 2011, 09:45)
anonymous [нерегистровани]

ponos na sta?

pomirite se jednom stim, da je istinia dosla na povrsinu. pretrpite to. jeste, istina boli... i to kako!
jadan je onaj, koji se ponosi i slavi patnju i gubitak jednog naroda.

(четвртак, 28. апр 2011, 21:56)
anonymous [нерегистровани]

Cuj njega!

Cuj njega: da Srbi nisu napali njegovu domovinu...!? Pa zar nije Hrvatska prva napala te iste Srbe u njihovoj otadzbini Jugoslaviji? Ali, buduci da se ponosite "Olujom", sa Vama ne vredi polemisati.

(четвртак, 28. апр 2011, 21:44)
anonymous [нерегистровани]

@CroArmy

Čega se pametan stidi...

(четвртак, 28. апр 2011, 21:04)
CroArmy [нерегистровани]

Operacija Oluja

Da Srbi nisu napali moju domovinu, ne bi bilo nikakvih zločina. Sve bi se riješilo diplomatskim putem. Zna se koje su povijesne granice Hrvatske. Akcija Oluja je bila zadnja riječ hrvatske vojske da se oslobodi takozvana SAO krajina i ja sam ponosan na to.

(четвртак, 28. апр 2011, 12:33)
zoran iz svedske [нерегистровани]

ne skidaj lepa je

pa pogledajte kako mu sajkaca fino stoji da je pametan nebi je skidao nikad pozdrav iz lepe svedske

(четвртак, 28. апр 2011, 11:54)
anonymous [нерегистровани]

nsdjnin

ajte ljudi molim vas hrvati su od drugog svetskog rata do devedesetih zbrisalu jedan narod od vise stotina hiljada sa tih podrucja i sve su to kulturno odradili kakvi crni zlocini ja prosto nemogu da verujem da oni sami sebe lazu i veruju u to

(четвртак, 28. апр 2011, 11:51)
anonymous [нерегистровани]

Mogu im samo zavideti

Znate sta braco srbi , ja bih voleo da mi stitimo nase ljude kao sto hrvati stite svoje!
Gde bi nam bio kraj da je tako.

(четвртак, 28. апр 2011, 11:18)
anonymous [нерегистровани]

ja

Ovi Hrvati nisu normalni.
Njih uopste ne interesuje to sta su radili za vreme Oluje, vec im je bitno ko je predao te dokaze. Oni bi i dalje da se prave ludi da su oni nevinasca.

(четвртак, 28. апр 2011, 11:12)
joca [нерегистровани]

neshvatljivo

vrhunac cinizma i nemoralnosti nazalost ispade celo hrvatsko rukovodstvo ali i mozda 80do 90% stanovnistva njima nije uopste vazno sta se desilo vec ko ih je izdao da sve to izadje u javnost i kakav suzivot kakvo pomirenje sa ljudima koji tako razmisljajua nazalost ima ih mozda i 90%a voleo bi da se varam sta reci vec STRASNO