Америка окреће леђа "Олуји"

Сједињене Америчке Државе нису дале зелено светло Хрватској за "Олују", рекао бивши амбасадор САД у Хрватској Питер Галбрајт и додао да је упозорио Фрању Туђмана да се цивилима не сме ништа десити. Са идејом о хомогеној Хрватској, Туђман је био особа из 19. века, оценио Галбрајт.

Бивши амерички амбасадор у Хрватској Питер Галбрајт изјавио је за ХРТ да Америка није дала Хрватској зелено светло за "Олују". Он је истакао да је упозорио Фрању Туђмана да се цивилима не сме ништа десити.

"Хашки суд није судио за 'Олују', већ да ли су Фрањо Туђман и генерали направили заверу да уклоне Србе из Крајине", рекао је бивши амерички амбасадор у Загребу и додао да је суд установио да јесу и да је то удружени злочиначки подухват.

За Галбрајта је, како је рекао, Туђман био особа из 19. века са својом идејом о хомогеној Хрватској и одобравањем идеје о подели БиХ коју је ретко ко, па чак из самог ХДЗ-а, подржавао.

Истовремено, Хрватско државно тужилаштво саопштило је да су за време "Олује" почињена 24 најтежа ратна злочина убиства с укупно 156 жртава и 47 такозваних обичних убистава, објавила је синоћ Хрватска телевизија.

Тужилаштво је навело да се још воде истраге у којима су процесуирани припадници хрватских оружаних снага, не наводећи резултате истраге.

Од укупно 24 ратна злочина са 156 жртава, још трају истраге, за које су процесуирани 10 припадника хрватских оружаних снага, наводи Хрватско тужилаштво које није дало резултате процесуирања.

Што се тиче 47, такозваних обичних убистава, за убиство 21 жртве процесуирано је 33 особе, док за остале починиоци нису откривени, истичу у Тужилаштву, не дајући податке шта је било с процесуиранима у тим поступцима.

Подаци Тужилаштва разликују се евиденције Хрватског хелсиншког одбора, према којој је убијено или нестало 677 српских цивила. Тужилаштво то објашњава чињеницом да нису раздвојене жртве рата и ратних злочина и убистава.

У УН сектору Југ, који је обухватао северну Далмацију и Лику, Хрватски хелсиншки одбор је евидентирао 410, а на подручју Север, које је обухватало Кордун и Банију, 267 убијених и несталих цивила.

Због тога је Тужилаштво наложило свим меродавним органима да утврде под којим су околностима настрадале особе које се наводе у појединим пописима, како би се тачно утврдио број жртава ратних злочина.

Нове оптужнице против генерала?

Тужилаштво Босне и Херцеговине демантовало је тврдње појединих хрватских медија да су припремљене оптужнице против групе генерала Хрватске војске које полиција Републике Српске терети за ратне злочине, јавили су хрватски електронски медији.

"Тај предмет је у истражној фази и то је све што се о томе може казати", изјавила је портпарол тужилаштва БиХ Селма Хећимовић и нагласила да за групом генерала државно тужилаштво БиХ није расписивало никакве потернице.

Хећимовићева је рекла да ниједан медиј од Тужилаштва БиХ није могао добити потврду о подизању оптужница, јер оне нису ни припремљене.

Хашка пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу могла би утрти пут за нова кривична гоњења, овај пут од стране Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Сплитска Слободна Далмација је претходно пренела да би Тужилаштво Босне и Херцеговине могло подићи оптужницу против високих официра Хрватске војске и Хрватског већа одбране који су 1995. учествовали у операцијама "Маестрал" и "Јужни потез" у западној Босни.

На попису осумњичених, осим генерала Готовине, налазе се и Рахим Адеми и још више од 10 официра. Према неслужбеним информацијама, оптужнице би требало да буду објављене ових дана.

Сведочење данских војника

Данска телевизија БТ пренела је да њихови војници, који су за време „Олује" били у саставу трупа УН-а у Хрватској, нису реаговали на убиства девет хендикепираних особа српске националности у школи у Двору на Уни.

Дански војник Јан Велендорф испричао је да је већи број људи у маскираним униформама, пред њиховим очима, убио групу цивила, 1995. године.

"Видели смо 12 особа у маскирним униформама како се приближавају школи. Био сам у бункеру на врху зграде и јавио сам команданту шта се догађа", каже Велендорф.

Према речима данског војника, гледали су како маскирани војници гранатама разбијају врата школе, али су имали наређење да не интервенишу.

"Униформисане особе су ушле у школу, извеле хендикепиране особе и старце, поређали их у ред и убили. Све је трајало мање од 15 минута", рекао је Велендорф.

Данска телевизија објавила је и шокантне фотографије које сведоче о бруталном убиству хендикепираних особа.

број коментара 106 пошаљи коментар
(среда, 27. апр 2011, 10:35)
sremica [нерегистровани]

u koju li cemo skracenicu uci???

E Evropo - nemas ti pojma sta je Balkan.
Mozda te i prekrstimo u "Evrobalkanounija"...
2050-te kao sto je vec i prognozirano.

(среда, 27. апр 2011, 08:54)
anonymous [нерегистровани]

Jasenovac

pogledaj i jasno ce biti!

(уторак, 26. апр 2011, 20:32)
anonymous [нерегистровани]

dobrodosli u EU

Vidimo se u EU .... 2050 ...

(уторак, 26. апр 2011, 20:17)
anonymous [нерегистровани]

kontra

a ti zaboravljaš da su prvo srbi s tih prostora protjerali 91. 300 000 hrvata, pa daj budi malo realan

(уторак, 26. апр 2011, 15:07)
anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Zasto je Tudjman, Hrvat, za vreme Tita, Hrvata, bio u zatvoru, 1971. godine?

(уторак, 26. апр 2011, 15:01)
anonymous [нерегистровани]

A sve je pocelo....

A sve je pocelo tako sto je Socijalisticka Republika Hrvatska odlucila da se nasilo otcepi od tadasnje drzave SFR Jugoslavije, ignorisuci zelju do tada konstitutivnog srpskog naroda u SR Hrvatskoj da ostane da zivi u Jugoslaviji...

(уторак, 26. апр 2011, 09:00)
anonymous [нерегистровани]

hrvatski politicki vrh

uporno tvrdi kako je Hrvatska bila u domovinskom ratu, i da je oslobodila svoje teritorije. Treba samo jos dodati, kako bi se bolje razumeli, da su teritoriju oslobodili od Srba koji su ziveli na toj teritoriji vekovima, i svako svoje parce zemlje branio od hrvatske namere da ih proteraju ili ubiju. Zlocinacki poduhvat je bio isplaniran vec pre rata,... to je cinjenica. Necu pogresiti ako kazem da je Franjo Tudjman hteo da dovrsi ono sto Ante Pavelic nije uspeo u Drugom svetskom ratu.
Tuzno je da hrvatima mozete istinu naslikati, ali oni nikad nece priznati svoje namere.

(уторак, 26. апр 2011, 01:37)
anonymous [нерегистровани]

!!!

Hrvatska vojska je činila zločine poslije Oluje na teritoriji RS. Ko će i kada odgovarati za to? Agresija!

(уторак, 26. апр 2011, 01:17)
krletka [нерегистровани]

Dosta je cutanja!

" Ja sam ceo dan bio kao drogiran. Nema oprostaja za to, ovo mora Hag da koristi kao dokaz genocida, nad Srbima, cak i nesposobnim!! Pozdrav IZ KPH."

Jedini normalan komentar. Dosta je vise ponovnog ubijanja srpskih zrtava kroz ceo prosli vec, cutanjem o tim najstrasnijim zlocinima, u ime neke lazne zajednicke buducnosti, koja je po Srbe uvek zavrsavala kobno!

(уторак, 26. апр 2011, 00:27)
anonymous [нерегистровани]

Napad na Bihac

Rat za i oko Bihaca je trajao 3 godine i muslimanske snage su bombardovale VRS celo vreme.Koristeci zabranjene zone HV je usla na teritoriju BiH i prvo zauzela delove BiH pa tek onda krenula u oluju. Americki avioni su bombardovali srbske PVO izricito zbog pomoci hrvatskoj vojsci.