Готовини 24 године затвора

"Олуја" била удружени злочиначки подухват. Анте Готовина осуђен на 24 године затвора, Младен Маркач на 18 година. Иван Чермак ослобођен.

Хашки суд осудио је Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18 година затвора, за злочине почињене над Србима током операције "Олуја" 1995. године. Иван Чермак је ослобођен по свим тачкама оптужбе. 

Хашки трибунал је утврдио да је операција "Олуја" била удружени злочиначки подухват, извршен на челу са председником Хрватске Фрањом Туђманом, смишљен да протера српско становништво из Книнске крајине.

"Фрањо Туђман је намеравао да насели Хрвате у Крајину и осигурао је да то буде спроведено, преко свог моћног положаја", рекао је судија Алфонс Ори.

Трибунал је утврдио да је Готовина био члан тог удруженог злочиначког подухвата, као и да је наредио незаконито гранатирање Книна и других градова у Крајини, што је изазвало егзодус српског становништва.

Такође, Готовина није учинио ништа да спречи и казни злочине својих подређених над српским становништвом.

Маркач је, према пресуди, допринео злочиначком подухвату, учествовао у припреми "Олује" и наредио гранатирање Грачаца и цивилних објеката у њему. Он, као и Готовина, није учинио ништа да спречи злочине које су вршили његови подређени и створио је атмосферу некажњивости.

Трибунал је утврдио да су хрватске снаге у лето 1995. године, током операције "Олуја", прогнале српско становништво Книнске крајине тако што су цивиле убијале, мучиле, пљачкале и уништавале њихову имовину, као и да су неселективно гранатирале читаве градове, што се може окарактерисати као злочин против човечности.

Адвокат Готовине Горан Микулчић најавио је жалбу на пресуду и додао да се другостепена одлука може очекивати у року од две године.

Други адвокат, Лука Мишетић, изјавио је да је пресуда невероватна, јер делује као да судија није чуо ништа од одбране за време процеса. Мишетић је навео да очекује да ће пресуда бити поништена.

Уочи изрицања пресуде, некадашњи правни саветник Слободана Милошевића Зденко Томановић оценио је да би осуђујућа пресуда била веома непријатна за Хрватску.

"То ће значити да је бивша тужитељка Карла дел Понте била у праву када је хтела да оптужи и Фрању Туђмана и комплетан војни врх Хрватске због злочина над Србима", навео је Томановић и додао би таква пресуда показала да је хрватска државна политика била заснована на етничком чишћењу и трајном протеривању Срба, што би имало далекосежне политичке и економске последице.

Председник Хрватске Иво Јосиповић поручио је да се свака одлука суда мора поштовати. Хрватска премијерка Јадранка Косор рекла је да и она и цела Хрватска очекују праведну пресуду. Косорова се јуче састала са представницима неколико удружења ратних ветерана и апеловала да протест који су најавили поводом изрицања пресуде буде достојанствен.

Хрватска бискупска конференција позвала је вернике на пост и молитву за праведну одлуку суда у Хагу.

број коментара 196 пошаљи коментар
(понедељак, 18. апр 2011, 21:57)
anonymous [нерегистровани]

Tuđman-Brioni-Srbe treba svesti na 3 procenta.

U odbranu Tuđmana navodi se da Tuđman u izjavi na Brionima prilikom planiranja udruženog zločinačkog poduhvata "Oluja" i progonu Srba nije mislio na civilno Srpsko stanovništvo što je naravno neistina jer je Tuđman u toj izjavi o progonima Srba iz Hrvatske rekao da Srbe treba svesti na 3 procenta.

(недеља, 17. апр 2011, 09:49)
Memet [нерегистровани]

Konacno malo pravde

konacno malo pravde koliko toliko. neka svak odgovara svojim pocinjeno svojim dijelima.

(недеља, 17. апр 2011, 09:29)
anonymous [нерегистровани]

Klanjanje Franji i druzini

Pa satanisti se klanjaju svacemu, neo-nacisti isto, sto se i ti ne bi necemu klanjao. Svako radi ono sto zna, zar ne?

(субота, 16. апр 2011, 23:20)
anonymous [нерегистровани]

Obrišite komentar

Za pohvale Franji Tuđmanu i generalima...mislim da je takav komentar neprikladan...P.S. Jel su to hrvati plakali?

(субота, 16. апр 2011, 20:50)
anonymous [нерегистровани]

I evropski mediji

govore o najstrasnijem etnickom ciscenju posle 2.sv. rata i o svega nekoliko partizanskih spomenika koji nisu unisteni u Hrvatskoj i o najpopularnijem pjevacu.
Zakljucak je jasan

(субота, 16. апр 2011, 20:46)
Miki [нерегистровани]

Re: ...

Nisu je obranili nego su je uvukli u bespuca povijesne zbiljnosti koja se protive svim vrijednostima slobodoljubivog covjecanstva danasnjice...

(субота, 16. апр 2011, 20:20)
anonymous [нерегистровани]

...

Hvala Franji Tudmanu i generalima Hrvatske vojske te cjelokupnom narodu sto su obranili Domovinu.
Klanjam vam se....

(субота, 16. апр 2011, 19:17)
Makedonac [нерегистровани]

24 godina

Zar samo 24godina?sramota za Hag.covek kad ubije 2 ljude dobija skoro isto oko 24god.
Stvarno je sramota za toliko ubijenih i
progonjenih.Dozivotno bi bilo realno.Dal je to moguce?
Pozdrav do RTS.

(субота, 16. апр 2011, 19:17)
anonymous [нерегистровани]

Nagrada za delo!

Pravda nece nikad biti zadovoljena jel radi se o proteranoj Srpskoj naciji i zlocinima nad Srbima!Nositi na sebi takav greh je najveca kazna! Srpska suza ce ih stici!

(субота, 16. апр 2011, 18:51)
anonymous [нерегистровани]

Da,da

Oni su imali legitimno pravo da poubijaju starce agresore u Plavnu,Golubicu,Vrbniku, Varivodama, Polaci,Kovacicu(Sarena Jezera),Mokrom Polju itd,itd koji su poslusali Tudjmana i ostali ili nisu mogli otici.

To gospodo nisu izdvojeni incidenti kako ih oni nazivaju, mnogo je zvjerskih ubistava bilo u Kninu i siroj okolini u samo prva dva dana Oluje a i poslije.

Bog vidi sve i veliki je broj onih koji sami sebe kaznjavaju po Hrvatskoj, a ove druge ceka zasluzena kazna, kad tad.