Годишњица страдања Срба из села Јежештица

У Братунцу и Јежештици обележена 17. годишњица страдања девет српских цивила, које су убили припадници муслиманских снага из Сребренице, под командом Насера Орића.

Паљењем свећа на гробљу у Братунцу и Јежештици обележена је 17. годишњица страдања девет српских цивила из села Јежештица, које су убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице под командом Насера Орића.

Јаке муслиманске снаге су у зору 8. августа 1992. године опколиле ово небрањено српско село. Сви цивили који нису успели да побегну убијени су на најсвирепији начин. Све куће у селу су опљачкане, запаљене и разорене.

Преживели мештани села Јежештица су истражним органима, Босне и Херцеговине и Хашког трибунала, дали све податке и доказе са именима починилаца ових злочина, али истраге још нису ни покренуте.

За злочине у Јежештици, као и за све друге злочине почињене током 1992. и 1993. године на подручју Сребренице и Братунца, где је убијено више од 1.500 српских цивила, још ниједан припадник муслиманских снага није одговарао.

Оптужница је једино била подигнута против Насера Орића, кога је Хашки суд 3. јула 2008. године правоснажном пресудом ослободио оптужнице, због, како је наведено, недостатка доказа о његовој командној одговорности.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 08. авг 2009, 14:02)
BL [нерегистровани]

Zločini bez kazne

Nažalost, porodice ubijenih se i danas sreću na ulici, licem u lice, sa onima koji su im pobili najmilije!