Неопходне уставне промене у БиХ

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле поручио у Сарајеву, да Босна и Херцеговина има будућност у ЕУ само као јединствена држава. У БиХ нужне уставне промене, истакао Вестервеле.

Босна и Херцеговина има будућност у Европској унији само као јединствена држава, поручио је у Сарајеву, министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле након радног доручка са босанским колегом Свеном Алкалајем.

"БиХ има само једну европску перспективу, а не више њих", изјавио је Вестервеле и додао да суверенитет и територијални интегритет БиХ ни у ком случају не смеју бити доведени у питање.

Вестервеле је истакао да влада у Берлину у потпуности подржава приближавање БиХ ЕУ, али је нагласио да су за остварење тог циља нужне уставне промене.

"Рад на тим променама мора да почне одмах после општих избора 3. октобра", рекао је Вестервеле, и додао да је пре свега реч о успостављању ефикасније државе и ограничавању блокада које спречавају њено функционисање.

"Федерализам мора бити функционалан и то је пример какав имамо у Немачкој. Питање је како ограничити покушаје етничких група да блокирају доношење одлука на државном нивоу", рекао је шеф немачке дипломатије.

Неопходна јача економска сарадња

Међу темама разговора Вестервелеа и Алкалаја била је и либерализација визног режима за грађане БиХ.

Немачки министар је рекао да је задовољан због тога што је БиХ испунила услове као што је увођења биометријских докумената и прилагођавање безбедносних структура европским стандардима и подсетио да ће коначну оцену дати Европска комисија када почетком септембра буде објавила извештај о напретку.

Двојица министара указала су на потребу за јачом економском сарадњом, посебно у енергетском сектору и инфраструктурним пројектима, као и о сарадњи у оквиру међународних организација, при чему је Алкалај најавио подршку БиХ кандидатури Немачке за чланство у Савету безбедности УН.

Вестервеле је у Сарајеву разговарао са члановима Председништва БиХ, високим представником Валентином Инцком и лидерима важнијих политичких странака.

Премијер РС Милорад Додик у Сарајеву се није састао са шефом немачке дипломатије.

Вестервеле, који је пре БиХ посетио Хрватску и Србију, из Сарајева је отпутовао на Косово, последњу етапу његове регионалне мини-турнеје.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 28. авг 2010, 12:37) - bosangero [нерегистровани]

prijatelji

pa prijatelji dragi svima nam je jasno kako je utjecajna njemacka u EU, i ako nam oni daju neke savjete onda to moze samo dobro da bude. ja zivim u njemackoj i upravo ustav je taj koji nama starncima garantira sva moguca prava i ne razlikuje nas nista, ama ni sekund od jednog svabe....naravno ona druga prica je prica odnosa i percepcije jednog svabe prema auslenderu, ali to je stvar osjecaja, vazno je ono da smo mi ravnopravni gradjani te zemlje. ova prica o ugrozavanju neko ili neceg je postala dosadna u BIH, ko moze da unisti RS ili kada ce to ista ta da napusti BIH, nikada prijatelji, samo narod opet podlijece i nazalost prevode ga politicari i sjedne i sdruge starne zedne preko vode....to je zalosno!!

(субота, 28. авг 2010, 09:45) - 123 [нерегистровани]

bh

srbi nikada nece nauciti gde grese

(субота, 28. авг 2010, 09:09) - anonymous [нерегистровани]

saveti

dobro,mi hocemo tamo, gde su oni vec odavno, ne samo clanovi,nego i imaju neki status!mislim da su oni malkice vise razvijena zemlja nego mi.ako hocemo u kolo,moramo se drzati jedno za drugo!onaj koji je vec u kolu,bolje zna kako se najbolje treba uskladiti da se ne okliznemo.za nemca nema,zavrni rukave,i ti si ok!ja se licno ponosim,da nam daje savete!to za mene znaci,da vide potencijala u nasoj zemlji.kako tako, nisu digli ruke od nas.u celom svetu,svugde nemci imaju sto se tice biznisa prvo mesto.ajde da pocnemo,nesto da naucimo od njih,a ne uvek da se bunimo!svi se bune,a svi bi hteli i zeleli da zive u nemackoj!zasto,zato sto kod njih,rad i bisnis ima veliki znacaj.umes da radis, i drzis li se pravila,ti si neko,neumes to ,bezi i daj drugome sansu!da budemo njihovi partneri,to je velika stvar.svi znamo da je to istina!

(петак, 27. авг 2010, 20:50) - из Српске [нерегистровани]

Ре: Чудно

Бојим се да сте погрешно схватили господина
министра. Није он ништа случајно рекао, мисли
да су ентитети сада као федералне јединице, па би хтио да нам се ограничи консензус на нивоу БиХ. Не знам како је то регулисано у
Њемачкој, али је изјава министра Вестервелеа
на линији сталних Силајџићевих прича да треба
укинути консензус. Кад би се то десило, Српска би постојала само на папиру, не и у
животу.

(петак, 27. авг 2010, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Ustav BiH

Mi smo legalisti. Ustav BiH, kao sastavni dio
Dejtonskog sporazuma, može se mijenjati samo
konsenzusom, uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Nigdje ne piše da
o ustavnim promjenama odlučuje ministar
inostranih poslova Njemačke, Njemačka, EU ili
SAD. Mogao bi gospodin Gvido Vestervele da se
malo na Balkanu uči kako se poštuju medjunarodni sporazumi. Ili će nas "demokrate" opet bombardovati što želimo
da se poštuje ono što su nam oni napisali?

(петак, 27. авг 2010, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Чудно

"Федерализам мора бити функционалан и то је пример какав имамо у Немачкој..."

Ово је или случајно речено или носи неку поруку! Да ли се овде предлаже федерализација БиХ?! То не би било лоше глдано на дужи рок мада ме буни да ли ово има везе са разговором у Београду с председником Тадићем и евентуалним уступцима око резолуције Србије!?!? Откуд сад федерализација да се помиње у сред Сарајева. Хммм

(петак, 27. авг 2010, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Domaćin, gost i ustav

Skoro svaki od svetskih političara kad stigne u posetu BiH, deli "savete", preporuke ili ultimatume.
Retki su oni koji su spremni poslušati želje i čeznje nekog od tri naroda.
Pitam se, kako bi se ta gospoda osećala, kad bi njima i njihovoj državi, neko iz inostransta, delijo savete, preporuke i ultimatume ?
Jedini adut koji imaju, je taj, da su materijalno bogati i vojno jaki, pa valjda iz tog razloga putju i "savetuju".
Gospodo "savetnici" potrudite se i budite pristojni kao gosti.
Lako je govoriti i unositi nemir u složenu i višenacjonalnu državi, ali morate biti svesni, da svaki izneseni "savet" može imati i posledice.
Kao gost morate poštovati ustav zemlje domaćina.
A ustav mogu menjati i dopunjavati Srbi, Hrvati i Bošnjaci samo dogovorom. Dakle vaše reči gospodine ministre su suvišne i neprimerne.

(петак, 27. авг 2010, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

licemerno

Znaci podrzavaju celovitu BIH u EU integracijama, ali ne podrzavaju celovitu Srbiju? Licemerje na delu

(петак, 27. авг 2010, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Smesan nemac

kako u srbiji kaze stav nemacke prema kosovu se nemenja a u bosni ima mesta BiH u evropi samo ako ostano jedinstveni vic e kada je tako R.Srbska neka se Ocepi oni imaju pravo Albanci ne da Vidimo dali ce ih Priznati.Ovo nema nikakve veze sa Demokratiom Njihovom ovo je Pretnja Vredanje Podnizevanje itd.Bolje nikako u Eu po takvim uslovima Cekamo Kinesku-Rusku Zajednicku Uniju Pa ce mo se tu Uclaniti dobicemo Vise Prava i moc

(петак, 27. авг 2010, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

Ko kaže

Ko kaže da mi toliko čeznemo za EU, ako je uslov jedinstvena nakaradna država hvala EU, živjela nezavisna Republika Srpska