Усташки терориста враће се кући

Усташки терориста Звонко Бушић допутоваће, према речима његове супруге Жилијен Еден- Бушић, вечерас у Хрватску, иако је било најављивано да би процедура око његове депортације могла да потраје око два месеца.

Бушић је са Жилијен и још неколико особа у септембру 1976. године отео авион који је летео између Њујорка и Чикага, с намером да одлети у Европу и над Паризом и Лондоном баца летке у којима се позива на независност Хрватске.


Пре отмице они су поставили бомбу у ормане за пртљаг у њујоршком метроу, а приликом демонтирања један полицајац је погинуо, док их је неколико рањено. Након што су бацили летке, слетели су на париски аеродром, где су похапшени.


Током 1977. године Бушићу, Жилијен, Петру Матанићу, Франету Пешуту и Слободану Влашићу било је суђено за отмицу авиона и убиство полицајца.


Бушић је осуђен на доживотну казну затвора уз могућност помиловања након 30 година, док су остали осуђени на по 30 година затвора, али су знатно пре истека казне помиловани и пуштени на слободу.


Жилијен је, кад се вратила у Хрватску, добила запослење у кабинету председника Фрање Туђмана.


Америчка комисија за помиловање је пре две године одбила Бушићевуу молбу, али ју је у мају ове године прихватила, па је прошле недеље почео поступак Бушићевог пуштања на слободу, уз услов да се он никад не врати у САД.

број коментара 10 пошаљи коментар
(недеља, 27. јул 2008, 16:26)
anonymous [нерегистровани]

hmmm...

hmmm...

(петак, 25. јул 2008, 11:39)
anonymous [нерегистровани]

hmmm...

ne prodržavaju ga svi u Hrvatskoj, budite sigurni. za veliku većinu on je neki zaboravljeni starac koji je u prošlosti bio samo bezobrazni terorist

(петак, 25. јул 2008, 11:15)
anonymous [нерегистровани]

sta se sekirate

Pa za 30 godina ce puste i karadzica i seselja da dodju slobodno kuci... sam ome brine to sto ni karadzic ni seselj nisu upisali u svoj kurikulum otimanje aviona. S tim, mislim da ce biti tesko da ih tako lako puste nazad u Srbiju! :) Mladic jos ima vremena za tako nesto...

(петак, 25. јул 2008, 11:06)
Харалампије [нерегистровани]

Демо(н)кратизација иде даље

Претпостављам да им је понестало "играча на терену", неки дан умро Усташа Шакић, па шаљу нове снаге за наредну фазу демо(н)кратизације ових простора, како је они виде. Богами и та Фрањина секретарица, мора да је добро "прекуцавала диктате".

(петак, 25. јул 2008, 10:40)
anonymous [нерегистровани]

.

Ni prvi ni poslednji ustasa koji se vraca u Hrvatsku da zivi u miru.

(петак, 25. јул 2008, 07:00)
anonymous [нерегистровани]

svasta...

Amerikance nije briga ni za svoje ni za tudje stanovnike,zato oslobadjaju teroriste. Ne moze da im posluzi kao izgovor za maltretiranje neke zemlje zbog nafte ili heroina,kao sto je bilo sa Irakom i Avganistanom,pa onda nek ide u Hrvatsku. Nije Srbin,pa da bude zlocinac,posto su samo Srbi "zlocinci"...

(петак, 25. јул 2008, 01:12)
anonymous [нерегистровани]

istorija

Hrvati umiru u Hrvatskoj a Srbi u Hagu.

(четвртак, 24. јул 2008, 16:33)
anonymous [нерегистровани]

predsednik

evo im ga novi predsednik ili premijer u narednom sazivu vlade

(четвртак, 24. јул 2008, 15:35)
anonymous [нерегистровани]

па да...

Ma jok, on je pobunjeni civil koji se suprostavio "okupatorskim Srbima". Resili bre zlikovci da nas bace na kolena...

(четвртак, 24. јул 2008, 14:29)
Петар [нерегистровани]

па да...

Србе затварају а терористе ослобађају.