Додик критикује извештај Стејт департмента

Премијер РС Милорад Додик оценио да су тврдње у извештају Стејт департмента о борби против тероризма у БиХ, којима се Република Српска оптужује да има терористичке елементе "апсурдне" и да су смишљене да оправдају најављене уставне реформе.

"Извештај Стејт департмента о борби против тероризма у Босни и Херцеговини садржи апсурдне тврдње и представља смишљен покушај стварања претпоставки за најављивани процес уставних реформи, после општих избора у БиХ, у чему САД желе да имају кључну улогу", оценио је премијер Републике Српске Милорад Додик.

"С обзиром на то да је основна сврха извештаја фабриковање разлога због којих су, наводно, потребне уставне промене, искористићу прилику да јасно поручим да Република Српска није заинтересована за такав процес уставних промена, нити за изградњу и јачање централизоване и унитарне БиХ", истакао је Додик у писаној изјави.

Додик је рекао да извештај "представља наставак добро познате политике - шта год да не ваља на Балкану окриви Србе, за све што не ваља у БиХ окриви Републику Српску".

"Једино такав, некритичан и стереотипан приступ проблемима у БиХ, може довести једну озбиљну институцију, каква је Стејт департмент, да за чињеницу да у БиХ има опасних терористичких елемената, окриви Републику Српску", рекао је Додик.

Према његовим речима, апсурдност ове тврдње је свима јасна, јер у Републици Српској нема терориста, а сви радикални покрети у БиХ - вехабијски, селефијски, "бијела Алкаида" "и остали који представљају базу за потенцијалне терористе имају изразити антисрпски предзнак".

"Каже се да је Република Српска поткопавала државне институције, те да је БиХ као слаба и децентрализована држава подложна да се искористи као база за терористичке операције у Европи. Република Српска нити је БиХ поткопавала нити је јачала, већ се искључиво бавила очувањем својих уставних и дејтонских надлежности", нагласио је Додик.

Према речима Додика, крајње је лицемерно Републику Српску оптуживати као кривца због потенцијалне терористичке претње из БиХ, јер Република Српска није учествовала у стварању радикалних исламских покрета.

"Република Српска, годинама, упозорава на јачање и додатну радикализацију тих покрета и сама тражи начине да се од њихове претње заштити јер је, близином и природом ствари, директно угрожена уколико се ти покрети измакну контроли", рекао је Додик.

"Стејт департмент одлично зна ко су спонзори, материјални и духовни, покрета који величају тероризам у БиХ и врло добро зна адресу у БиХ на којој тај проблем треба да се реши", поручио је Додик.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(среда, 11. авг 2010, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

???

Kakva Svedska kakav terorizam ovde,sta lupetas.

(среда, 11. авг 2010, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Ma kako da ne

"...Republika Srpska nije učestvovala u stvaranju radikalnih islamskih pokreta...direktno nije, ali su oni nastali kao odgovor na srpski ekstremizam.....svako nasilje stvara drugo, novo nasilje i začaran je to krug...još če vremena proči pre nego neki to shvate"

Koje su to price za mala deca. Prvo da te podsetim da su islamisti iz Bosne i Hercegovine, bili poznati austrijancima i nemcima, barem policajcima iz te zemlje, a islamisti u to vreme 1990 su se zvali Ejup Ganic, Haris Silajdzic i naravno bivsi saradnik nemacke vojske i poznati islamista Alija Izetbegovic. Drugo, hoces li nam odgovoriti zasto zemlje poput Svedske, Svajcarske i Norveske, najbogatije zemlje u Evropi, imamo isti radikalizam medju muslimanima koji tamo zive? Da ne pricam o Francuskoj, Engleskoj, Spaniji, Nemackoj, Holandiji i Danskoj. Hoces li nam odgovoriti zasto nemamo NI JEDAN slucaj rakilanog terorizma u ime HRISTA, u ime Buda, u jos koje vere? Nemoj nam pricati lazne price kako je to odgovor na srpski radikalizam, kad su se islamisti u Bosni i Hercegovini pojavila 2-3 godine pre pocetak rata, pa o koji srpski radilalizam nam pricas? Dali su Srbi naterali muslimani da postanu islamisti? Naravno da nisu, dali su Srbi naterali da Albanci postanu islamisti i saradjuju sa Al Qaidom, kao sto je to bio slucaj sa UCK lideri i nekadasnji predsednik Albanije Sali Berisha?

(среда, 11. авг 2010, 09:42) - Dragan [нерегистровани]

Svaka Cast

Izgleda da bar jedan politicar na nasim prostorima ima hrabrosti da odgovori i Amerikancima i EU. Svaka cast!!! Lep odgovor i diplomatski

(среда, 11. авг 2010, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

...

Не, не, кренимо од почетка. Српско насиље је настало као реакција на муслимански насиље. Посматрајмо ствари од почетка. Прво се десило убиство на Башчаршији, па Купрес, па Брод, па Добровољачка, па Тузланска колона... па је тек онда дошло до "српског насиља".

(уторак, 10. авг 2010, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

re: radikali

Slažem se da jedno nasilje stvara drugo, ali:

1. Više nasilja nema... zašto sada nasilje ?
2. Islamski terorizam postoji u većini zapadnih zemalja koje, ne samo da nisu vršili nasilje nad muslimanima, nego su obezbjedili i džamije i škole i šta sve ne.
3. Zapadni svijet je na silu formirao državu Kosovo, a kosovari pripremaju terorističke akcije u SAD.

Može se nabrajati još mnogo primjera koji ukazuju na islamski totalitarizam. U najkraćem za islamske ekstremiste postoje samo dvije kategorije zemlje i to islamska zemlja i ratna zona.

(уторак, 10. авг 2010, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

radikali

...Republika Srpska nije učestvovala u stvaranju radikalnih islamskih pokreta...direktno nije, ali su oni nastali kao odgovor na srpski ekstremizam.....svako nasilje stvara drugo, novo nasilje i začaran je to krug...još če vremena proči pre nego neki to shvate

(уторак, 10. авг 2010, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

Milorade

"Milorade, samo napred i ne popustaj. Nema se kud dalje." Tacno , nema se kud dalje...saterani smo uza zid i mozemo se samo tesiti i hvalisati Dodika.

(уторак, 10. авг 2010, 17:37) - anonymous [нерегистровани]

bas

sam se nasmejao...Dodik kritikuje S.D.

(уторак, 10. авг 2010, 16:19) - MIKI [нерегистровани]

dokle vise

Evo tek sada sam seo za racunar da procitam vesti.I stvarno sok.Nas Srbe mogu optuziti za bilo sta, ali za terorizam i zalosno i smesno.P

(уторак, 10. авг 2010, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

Deklaracija

Nije potreban referendum. Dovoljno je da skupstina RS donese deklaraciju o nezavisnosti RS. Odluka MSP-u Hagu daje RS za pravo da donese deklaraciju o nezavisnosti. Pa neka onda SAD objasne celom svetu kako odluku MSP postuju kad je u pitanju Albanski narod a ne postuju kad je u pitanju Srpski narod.