Шта је Милу мило

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић рекао да су државни органи Србије покушали да Црну Гору представе као криминалну државу, како би доказали да, као самостална држава, нема капацитете за улазак у ЕУ. Опозиција у ЦГ још једном оптужила премијера, Ђукановић поручио да неће поднети оставку.

Оптужбама да Црна Гора не сарађује у борби против организованог криминала, Србија жели да компромитује Црну Гору и покаже да она нема правни капацитет да буде самостална држава и да је треба зауставити у томе, оценио је црногорски премијер Мило Ђукановић.

У емисији Отворено Телевизије Црне Горе, Ђукановић је рекао да се та намера јасно препознаје у односу Србије према Црној Гори, када је реч о акцији "Балкански ратник".

Србија и Црна Гора немају суштинске разлике у погледу односа према питању криминала, рекао је Ђукановић и додао да "имамо разлике у погледу циљева које желимо постићи потезањем теме организованог криминала".

"Понашање државних органа Србије у овом случају показало је да ми немамо исте циљеве. Док је наше понашање у сарадњи са међународним службама било да добијемо доказ, показало се да је циљ Србије био да покаже да је Црна Гора криминална држава", рекао је Ђукановић.

Премијер је навео да су црногорски државни органи, у акцији "Балкански ратник" и другим сличним акцијама, остварили врло интезивну сарадњу са многим међународним агенцијама које се баве тим питањима и да између црногорских и међународних служби постоји врло интезивина размена података.

Црна Гора жели најбоље односе са Србијом

"Не прихватамо да се криминализује Црна Гора због околности што је неко пореклом из Црне Горе. Ако се та хипотека ставља над Црном Гором, онда се намеће закључак да није циљ ни Шарић, ни Станај, већ независност Црне Горе", рекао је Ђукановић.

У таквом ставу, додао је Ђукановић, препознајем намеру да се компромитује Црна Гора, да се покаже да она нема правни капацитет да буде самостална држава, да је треба зауставити у томе и да је независност била грешка, јер она нема правног капацитета да прерасте у јаку државу.

Ђукановић је, и поред тешких оптужби, изјавио да Црна Гора жели најбоље и најближе пријатељске односе са Србијом.

Премијер је указао да на једној страни имамо фактички добре односе у области економске сарадње, а на другој имамо подигнуто затегнуте политичке односе и медијски рат из кога се може закључити да су Србија и Црна Гора, ако не у стварном, макар у вербалном рату.

"Све то показује да суштински проблем није црногорски однос према Косову, већ је суштински проблем црногорска независност и да се они нису помирили са правом Црне Горе да доноси своје одлуке", рекао је Ђукановић.

Србија претендује на лидерску позицију

"Други проблем је што Србија претендује на лидерску позицију у региону, а да би неко био лидер мора преходно да реши проблем ратних злочинаца, да реши да ли су они који су починили злочин у Сребреници хероји или криминалци и да покаже више умећа у развоју односа са суседима".

Према његовој оцени, оно што је данас проблем Србије је да она има проблем са свим државама региона: са Хрватском, Босном и Херцеговином, Косовом, Македонијом и Црном Гором.

"Упркос логичној намери Србије да буде лидер у региону, каткада се бахатим понашањем то претвара у своју супротност, на сву срећу, не са оним последицама као деведесетих година прошлог века", рекао је Ђукановић поручивши да Црна Гора на то неће реаговати неодговорно и нервозно, већ да ће урадити све да сачува добросуседске односе.

број коментара 109 пошаљи коментар
(петак, 09. мај 2014, 13:57)
anonymous [нерегистровани]

haha

Milo nam je bog ne smijemo ga pomenut a ne rec sto lose

(четвртак, 11. мар 2010, 18:38)
Srbijanac [нерегистровани]

Dobro mu rece covek...

Uz sve moje neslaganje u vezi Milove politike u Crnoj Gori, a pogotovo prema Srbiji - taj covek je jedan od najozbiljnijih politicara u regionu...
Opozicija u Crnoj Gori je smesna - covek stvarno nema konkurenciju dole...
A povrh svega toga dobro mu je i odgovorio.
Iste brljotine su i radikali iznosili vec 20 godina o svemu i svakome. To je tuzno i vrlo neozbiljno...

(четвртак, 11. мар 2010, 15:54)
Звездан [нерегистровани]

Мило

Ја мислим са овом темом хоће мило да скрене пажњу од криминала и Шарића.. Сада криви Србе за криминал и као за независност.па колико ја знам и Србија је признала ЦГ ,ја не знам сад након толико год,враћа ову тему.Нестале му лажи или шта ?

(четвртак, 11. мар 2010, 15:47)
Милош [нерегистровани]

срамота

Црна Гора је приватна држава Мила Ђукановића који је одувек живео од шверца цигаретама.

(четвртак, 11. мар 2010, 14:23)
ZOKIBARCG

Slobo nije bio Srbija,a Milo nije CG prijatelju...

Moraces kad tad da shvatis da Djukanovic nije-Crna Gora...Naprotiv,on predstavlja sve ono sto nije crnogorsko,pa bi bilo lijepo da ga izdvojis kao losu individuu od vecine ljudi koji zive ovdje.U stvari,on sam kao pojava ne predstavlja ni svoju porodicu,njega nije briga ni za CG,sada samo brine o tome kako da se izvuce iz ove situacije kada su ga svi stegnuli,i da osigura buducnost bez resetaka.Moram ti reci,nisam ga pratio 3 godine,niti gledao niti slusao,ali kako mi je Total TV u kvaru trenutno,moram da gledam cg tv,i sinoc sam ga gledao u skupstini-katastrofa.On je izgubio zivce,nervozan je,agresivan,nema vise one njegove smirenosti i lukavosti.To nam daje veliku nadu.Ako neko ne zeli CG sa Srbijom,to je OK.Ni u CG nevce nikad SVI zeleti da budu uz Srbiju.To je-vase pravo.Cinjenica je ipak nepobitna-i kada je CG u istoriji bila nezavisna drzava,Knjazevina ili Kraljevina,bili su tada najbolji odnosi izmedju dvije sestrinske drzave.Svaki govor mrznje ili odbojnosti prema CG zbog jednog covjeka i njegove porodice jednostavno-nije srpski.Mi smo u CG strpljivo cekali i docekali da se Srbija oslobodi Milosevica,iako su nam mediji ovdje servirali pricu da nas CEO Srbijanski narod-mrzi.Po njima,i dan danas za sve je kriva-Srbija.Ne padajte sada VI na B92-price i price Milovih kriminalaca.Gdje god je Srpstvo-tu moraju biti Srbi iz CG.Makar i u odvojenoj drzavi.Pozdrav svoj braci iz Srbije...

(среда, 10. мар 2010, 22:51)
anonymous [нерегистровани]

milo

kakav licemer

(среда, 10. мар 2010, 21:52)
anonymous [нерегистровани]

Najmilije su mu

Cigarete

(среда, 10. мар 2010, 21:48)
anonymous [нерегистровани]

Milo djesi Milo

Milo djesi sta radis ovi dana..i tebi je odbrojano..

(среда, 10. мар 2010, 20:56)
Maja BL [нерегистровани]

!!!

A zašto mi ovoliko raspravljamo o ovome? Ko je taj Milo??? Zašto je on bitan??? Koga još zanima šta on ima da kaže po pitanju bilo čega??? Zašto bi mene zanimalo šta on misli o Srbima??? Ajde ljudi, gledajmo svoja posla i ne trošimo svoje vrijeme na komentarisanje svakakvih likova koji su odavno prestali da budu zanimljivi!!!

(среда, 10. мар 2010, 20:52)
anonymous [нерегистровани]

John Malkovich

Ma sta ti je covece,zasto imas takvo misljenje,pa zar nije Srbija oduzela skoro svu imovinu tog Sarica,zar nije raspisala poternicu za njim a njegove saucesnike trazi,a oni su u CG,i oni su kriminalci nisu posten narod !