БиХ без виза наредне године

Половином наредне године БиХ би требала да се нађе на "белој шенгенској листи", изјавио министар спољних послова те земље Свен Алкалај. Подсетио да је за увођење безвизног режима неопходно усвојити измене Кривичног закона, извршити реформу полиције и успоставити Институцију омбудсмана.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај изјавио је да очекује да ће преостали услови за либерализацију визног режима за босанско-херцеговачке грађане бити благовремено испуњени те да би се БиХ половином наредне године требала наћи на "белој шенгенској листи".

Алкалај је, како преноси портал Сарајево-x.com, подсетио да је за увођење безвизног режима неопходно усвојити измене и допуне Кривичног закона БиХ и усагласити га с ентитетским и Кривичним законом Дистрикта Брчко БиХ.

Потребно је, такође, извршити именовање полицијских службеника у складу са смерницама реформе полиције и успоставити Институцију омбудсмана за људска права БиХ у пуном капацитету, а што подразумева укидање ентитетских омбудсмена.

"Фебруар је крајњи рок за те активности, како би експерти Европске комисије могли верификовати учињено" истакао је Алкалај, говорећи као уводничар редовне сесије Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 о теми "Спољна политика БиХ - циљеви, резултати, препреке".

Сумирајући резултате БиХ на спољнополитичком плану у 2009. години, Алкалај је оценио како је пријем БиХ у Савет безбедности УН, као несталне чланице, представља успех који је неопходно валоризирати путем квалитетног представљања и оправдања указаног поверења.

Осврћући се на пут БиХ ка пуноправном чланству у НАТО он је изразио очекивање да ће БИХ већ на наредном министарском самиту земаља чланица Северноатлантског савеза у априлу наредне године бити одобрена апликација за пријем у Акцијски план за чланство - МАП, што је последњи корак ка пуноправном чланству.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. дец 2009, 20:12) - danmark [нерегистровани]

BIH

bosanci uklonite prvo silajdjica sa scene iput u evropu je tu. ????????..

(понедељак, 21. дец 2009, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Kuda ?

To pitanje treba postaviti zvaničnom Sarajevu. Silajdžić izabrani predstavnik Bošnjaka,želi uticaj Turske na federaciju.
Turska je u viznom režimu i šta ona može pomoći po tom pitanju.
Put koji vodi u Evropu je perspektivan za sva tri naroda.
Kuda poći ? Pa valjda u Evropu.

(понедељак, 21. дец 2009, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Pa da

Kad mogu drugi sto nebi mogli i mi Bosanci bas super

(недеља, 20. дец 2009, 20:04) - Srđan [нерегистровани]

Pola BiH nema vize

Već sada polovina građana BiH ima mogućnost da putuje bez viza, a to su Hrvati i Srbi. Bošnjaci, kao protuski element u Bosni teško da će moći putovati, budući da je proces ukidanja viza i za Tursku izuzetno spor i težak.