Месић поново напао Додика

Премијеру РС Милораду Додику би одговарало "стварање трећег ентитета, како би до краја маргинализовао Хрвате", оценио председник Хрватске Стјепан Месић. Додик: Поштујем Дејтон.

Поводом оцене премијера БиХ Милорада Додика да су "Хрвати у БиХ маргинализовани", председник Хрватске Стјепан Месић, у разговору за "Данас" рекао је да би премијеру РС "одговарало стварање трећег ентитета, како би до краја маргинализовао Хрвате у неком малом ентитету".

Према његовом мишљењу, Додик не сматра БиХ константом, него константом сматра Републику Српску, као што не сматра Сарајево главним градом.

Шеф хрватске државе је рекао да је "парадоксално да се на Међународном кривичном суду у Хагу суди вођама босанских Срба за злочине и за стварање Републике Српске која је створена етничким чишћењем, а да у исто време Додик наставља њихову политику у РС".

"Међународна заједница је дужна да преко својих представника зауставити свакога ко води политику која разбија БиХ", оценио је Месић и додао да БиХ мора остати јединствена, због региона, али и због Европе.

"У том смислу нико нема шансе да издвоји део БиХ. Могућност да се издвоји неки део из БиХ је илузија која ствара несигурност у тој држави и удаљава је од евроатлантских интеграција", сматра Месић.

Равноправан положај три народа

На питање шта ће учинити како би допринео решавању кризе у Босни, Месић је навео да се од 1990. године залаже за целовиту БиХ у којој ће три конститутивна народа имати равноправан положај и да ће наставити да се залаже за то.

Хрватски председник, међутим, није могао да каже колика је одговорност члана Председништва БиХ Хариса Силајџића за настанак тренутне кризе.

"Тешко ми је за било кога утврђивати конкретну одговорност па и за Хариса Силајџића. Ипак, морам рећи, да се он увек изјашњавао за целовиту БиХ", рекао је Месић.

Упитан какав је његов одговор на критике премијера РС да занемарује питање Срба избеглих из Хрватске, Месић је рекао да се увек залагао за повратак хрватских грађана српске националности у Хрватску, јер је то и интерес Хрватске.

"Позивамо све наше грађане да се врате и из Републике Србије и из Републике Српске", рекао је Месић, навдећи да Хрватска у складу са Уставним законом о правима националних мањина гарантује висок степен права Србима у Хрватској.

Председник Хрватске Стјепан Месић рекао је у интервјуу дневнику "Данас" да Београд треба да поручи босанским Србима да је Босна и Херцеговина њихова домовина и да своју политику креирају у тим оквирима.

Говорећи о улози Србије у вези са актуелном политичком кризом у БиХ, Месић је рекао да "Београд наводно прихвата све што се договоре три народа у БиХ, али премијер Републике Српске Милорад Додик не пристаје ни на какав договор".

"Српске власти су се изјасниле за целовиту и јединствену Босну и Херцеговину, али Додик тражи издвајање Републике Српске и не пристаје на целовиту БиХ", рекао је Месић.

Хрватски председник је пре неколико дана изјавио да Београд води "неискрену политику према БиХ, љуби се с Додиком, дочекује ратног злочинца Биљану Плавшић и у суштини подржава опцију која разара БиХ".

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 07. нов 2009, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

mesic

mesicu ti sigurno neces odredjivati sta ce Srbi da rade

(субота, 07. нов 2009, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

nikola

Znas onu poslovicu:"prvo pocisti ispred svojih vrata,pa onda nekom drugom deli savet".

(четвртак, 05. нов 2009, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Оде и он

још 2 месеца и није више председник. Па може да прича само у свој брк.

(четвртак, 05. нов 2009, 16:50) - Milovan [нерегистровани]

postovanje

Vi gospodine ili ste rodjeni krajem devedesetih pa se ne secate dogadjaja sa pocetka devedesetih ili imate problema sa pamcenjem.
U poslednjih 20 godina "gospodin predsdjednik" je promenio previse lica u sirokom dijapazonu od sovinizma do patriotizma!
Kakav je to karakter i covek?

(четвртак, 05. нов 2009, 16:48) - anonymous [нерегистровани]

Dodik , omudreo u politici !

To je vec nesto . Treba mudro ,pamecu a ne hajkom , vikom , galamom i jezikom zbog kojeg kasnije svi mi u Srbiji ispastamo .

(четвртак, 05. нов 2009, 16:40) - vladimir [нерегистровани]

uja

Jel to onaj, sto je izjavio:" Ja sam svoj zadatak obavio, Jugoslavija vise ne postoji", ako je tako a mislim da jeste, neka sedi i cuti u Zagrebu!

(четвртак, 05. нов 2009, 15:30) - Emir [нерегистровани]

Mesic kralj

Vi pricate gluposti ovdje ali bas .. Mesić je jedan veliki gospodin i nije nacionalista , covjek postuje BIH za njega ne postoji rs nekakva tvorevina itd... Covijek vam kaže da u BIH ne postoje Hrvati i Srbi ! samo bosanci i hercegovci razlicitih vjera

(четвртак, 05. нов 2009, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

"Legalista Mesić"

Gospodine Mesiću, o kakvom Vi to međunarodnom pravu i pravnom poretku pričate, a Vi ste političar, predsjednik jedne države koji je mimo svih pravnih normi što nema veze sa mozgom a ne sa međunarodnim pravom priznali Kosovo i Metohije, koje je dio jedne suverene države. Kako bi Vama bilo da Vama neko prizna Istru ili Dalmaciju ili Slavoniju, bez obzira što nemaju status pokrajine, ali imaju regije, realno. Pa Vi kao zadnji predsjednik predsjedništva SFRJ znadete kako je izgledala SFRJ i od kojih republika se sastojala. Zagrepčanin

(четвртак, 05. нов 2009, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Žao mi je

Mesić zna šta je "dobro" za Srbe i RS i za Hrvate iz uništene Herceg-bosne.Šta to njega briga kako i šta misle Srbi i Hrvati.Njegov interes je da se nametne kao "pravednik" i "demokrata" pre nego ode sa vlasti.Želi se rešiti nečasnog bemena koje nosi i koje pamte proterani Srbi iz RH.
Gospodine Mesiću nemate šansu postati pravednikom, pamtimo vaš užasni šovinizam iz devedesetih.
Kolika je vaša odgovornost ili nevinost za sve ružno i tužno što se desilo na prostorima ex YU, nadam se da će kad tad neko sudsko veće presuditi.
Republika Srpska je stvarnost gospodine Mesiću.Njen premijer je gospodin Dodik i to je stvarnost gospodine Mesiću.Žao mi je ako je to za vas teško prihvatljivo.

(четвртак, 05. нов 2009, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

dobro...

Njihove stvari i njihovi problemi.