Шок-бомбе и каменице на грчко–македонској граници

Група миграната покушала је да уђе у Македонију из Грчке, бацајући каменице на полицију. У нередима је повређено 18 полицајаца, саопштили су македонски званичници.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да су од 18 повређених полицајаца, двојица хоспитализована.

До нереда на граничном прелазу Ђевђелија дошло је пошто су македонски војници почели да затварају део границе подизањем 2,5 метра високе ограде. Неколико полицијских и војних возила је оштећено у нередима, наводи се у саопштењу министарства.

Грчка агенција АНА је јавила да је македонска полиција испалила шок-бомбе у правцу миганата.

Један мигрант је тешко повређен пошто га је ударила струја на железничкој станици у месту Идомени, на грчкој страни границе, навела је полиција.

Фотограф Франс преса известио је раније да је видео војнике како користе тешку машинерију да подигну ограду близу Ђевђелије, на главном путу северно од Солуна ка Скопљу.

Портпарол македонске владе Александар Ђорђев рекао је да ће граница бити отворена и да ће свима бити дозвољен пролаз, осим људима који нису из ратом захваћених подручја.

Око 200 људи покушало је у четвртак да пробије ограду од бодљикаве жице на грчко-македонској граници.

Од прошле недеље, Македонија је ограничила пролаз у северну Европу само за Сиријце, Ирачане и Авганистанце, који се сматрају ратним избеглицама.

Особе друге националности означене су као економски мигранти и речено им је да се врате натраг.

Близу 850.000 људи је ушло у Европску унију ове године, од којих половина у Грчку, а државе европског блока се боре са формулисањем стратегије за решавање кризе.

Безбедносне мере су појачане пошто је потврђено да су најмање два бомбаша, који су учествовали у терористичким нападима 13. новембра у Паризу, ушли у Европу преко Грчке, представљајући се као избеглице.

Остали аутори: Горан Синадиновић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 29. нов 2015, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Zapad

Rodjen sam, odrastao sam i zivim na zapadu i znam da se izbeglice koje su ovamo stigle pre 15-20 godina nisu integrisale niti to zele a ovi koji su sada dosli to vec i da ne govorim!

(недеља, 29. нов 2015, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

Ee

Ovakvi se nikada nece integrisati na Zapadu zivi bili pa videli poz. Neka samo pokusaju da gadjaju policiju odakle dolaze pa bi videli sta bi se desilo sa njima , mislim da vise ne bi nikada gadjali policiju. Ovde im se moze da gadaju Makedonsku policiju i Grcku policiju poz.

(субота, 28. нов 2015, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

zloupotreba ljudskih prava...

ovde je po sredi.. Nasilnici mogu samo da se vrate odakle su dosli

(субота, 28. нов 2015, 22:44) - Momir [нерегистровани]

Ko baca kamenice?

Hiljade dzihadista bezi u Evropu. Neki da i dalje organizuju zlocine, a neki da pobegnu od ruskih bombi. Tesko je zamisliti normalnu osobu koja je u stanju sebi da zasije usta! Ko su ti ljudi? Odakle im pravo da povrede 18 policajaca? To zasigurno nisu obicni ljudi-izbeglice. To su ljudi spremni na sve, na silu...
Imam utisak da su prava izbeglica "pisana" u vreme obracuna sa komunizmom, kada je bilo najvaznije napraviti stetu nekadasnjim istocnoevropskim zemljama - u vidu ljudskih prava, ma sta ona znacila. Sada se to vraca kao bumerang onima koji su bili autori.
Uostalom, postavlja se pitanje: da li je ljudsko "pravo" da bez papira ilegalno predje 3-4 drzave i da onda napada drzavne organe zemlje koja ima svoje zakone i propise? I da baca kamenje, da zasiva usta...