Црна Гора, да ли је Ђукановићева власт уздрмана

У Србији се о изборима прича, у Хрватској ће бити одржани до краја новембра, а у Црној Гори следеће године. Међутим, део опозиције већ недељу дана протестује испред црногорске Скупштине, захтевајући формирање прелазне владе која би обезбедила услове за праведне изборе. Колико је уздрмана владајућа Демократска партија социјалиста, која је на власти четврт века?

Шатори испред црногорског парламента као доказ да опозиција није успавана.

"Ово је наша слободна територија. Таква слободна територија ће се правити и у другим општинама Црне Горе", рекао је Андрија Мандић из Демократског фронта.

Небојша Медојевић из Демократског фронта каже да ће остати испред Скупштине до краја, мирно и достојанствено, али упорно и одлучно. "Нећемо дозволити да нас краду на изборима као што су то до сада радили", каже Медојевић.

Остали у опозицији или подржавају протесте, али се не прикључују њиховој организацији, или се одлучују за другачије путеве смене власти. У најјачој опозиционој партији кажу да стално позивају на заједничко деловање.

Александар Јовичић из Социјалистичке народне партије Црне Горе каже да то неминовно не мора да значи, ако остале колеге то не желе, да буде јединствена листа за наредне изборе, али да значи усаглашено деловање и остварење циља за фер и демократске изборе.

"Уверен сам да стварањем услова за фер и демократске изборе опозиција има велике шансе да скине ДПС", каже Јовичић. 

Са оваквом, разједињеном опозицијом, колико ће ДПС још бити на власти?

Миодраг Вуковић из Демократске партије социјалиста Црне Горе тврди да је најгоре што грађани немају алтернативу.

"Све да су се уморили од нас, све да смо ми сами уморни од себе, 25 година је потрошило људе, можда једну, две генерације људи који деле исту идеју. Треба да буде компензовано бољим или макар таквим идејама које неће да руше, идејама које ће да стварају, да исправљају толико лошег", наводи Вуковић.

Да ли раскол партнера у владајућој коалицији, ДПС-а Мила Ђукановића и Социјалдемократске партије Ранка Каривокапића, иде на руку опозицији?

Бивши амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Лутовац каже да се чини да је једино што их за сада држи у заједничкој коалицији жеља да се приступи НАТО-у и да се може очекивати да, када се то оствари – ако се оствари – та коалиција више неће постојати и да би избори могли да се распишу.

"Да ли ће ови протести то убрзати и да ли ће омогућити да заузму бољу позицију пре избора зависи од њених лидера", сматра Лутовац.

Редовни парламентарни избори у Црној Гори требало би да се одрже на јесен 2016. године. Међутим, претпоставља се да ће власт расписати изборе за пролеће,  када Црна Гора уђе у НАТО и на десетогогодишњицу независности.

 

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. окт 2015, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

Vlast

Milo je na vlasti duže nego toliko napadani Asad

(понедељак, 05. окт 2015, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

NATO

Oprostite ali ne mogu to da pojmim: Crna Gora ponosna i junačna, a NATO sluskinja, robinja... Nije mi to za pamet prihvatljivo i to ti je. Neka je to jedan čovek Milo odlučio, sproveo, uveo umesto komunizna neoliberalizam, neka su se oni naglavačke okrenuli, i slobode se odrekli za malo brasna i za soli, ali NATO... To jednostavno ne moze biti.

(понедељак, 05. окт 2015, 11:59) - Crnogorac Vujo [нерегистровани]

Srbijo

Gledajte svoja unutrašnja posla manite se vi Crne Gore i njenih izbora imate svoje dvorište pa se za njega i brinite. Okačite vi to "brastvo" i "jedinstvo" mačku o rep nema više toga.

(понедељак, 05. окт 2015, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

android

nece Milo dovijeka sa vlasti. Znaci dobar nam je.

(недеља, 04. окт 2015, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

NATO?

Sta ako Grna Gora stvаrno udje u NATO, i koаlicija se raspadne i nekad padne Milo. Da li ce sadasnja opozicija ako dodje na vlast i dalje ostati u NATO ili ce mozda traziti iskljucenje iz NATO ponistiti priznanje Kosova i na kraju mozda ako nema nista od EU ponovo se ujediniti u savez drzava sa Srbijom? Naravno sve uz referendum? Naravno da sam malo daleko otisao ali ovo za ulazak u NATO bi me interesovalo ako neko zna.

(недеља, 04. окт 2015, 22:34) - Мико [нерегистровани]

није баш тако

Број про српски орјентисаних грађана, није баш толико велики, колико ти пишеш у свом коментару. Нешто их више има у северним крајевима Црне Горе, а најбројнији су у општини Плужине.

(недеља, 04. окт 2015, 22:14) - anonymous [нерегистровани]

Djekna

Nije Djekna, nece ni Milo otici.

(недеља, 04. окт 2015, 21:52) - Влатко [нерегистровани]

власт

Да је опозиција сложна, одлучна, да имају вођу...то би лако могло да се уради у Цг, јер је већина народа просрпски оријентисана, и већина народа је сиромашна, тј свјесна шта је тренутна власт урадила, до чега нас је довела. Али тешко иде јер се они први свађају између себе, није то опозиција...ни примаћи.

(недеља, 04. окт 2015, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Da li je moguce

I Djukanovicu dodje kraj...