Додик: Инцко у континуитету руши Дејтонски споразум

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко "није овлашћен" да одређује да ли РС има право на референдум, јер то није његов мандат. Додик каже да је високи представник задужен да тумачи Анекс 10 Дејтонског мировног споразума, а не да тумачи Устав.

Реагујући на Инцкове тврдње, изнете у извештају Савету безбедности УН и генералном секретару УН Бан Кимуну да је организовањем референдума о државном правосуђу РС крши Дејтонски споразум, председник РС је оценио да "високи представник у континуитету руши тај споразум", преноси Бета.

"Доказ за то је чињеница да се позива на право да тумачи Дејтонски споразум, иако за то нема право. Није овлаштен ни да тумачи војни део споразума, као ни многе друге његове делове и анексе", рекао је Додик за бањалучки Глас Српске.

Према његовим речима, Дејтонски споразум су "насиљем" мењали високи представници, али је сада "та фаза завршена".

"Искрени представници међународне заједнице и они који познају ситуацију у правосудним институцијама на нивоу БиХ кажу да су то отуђени центри моћи и да ни у једној земљи не постоји овако накарадан правосудни систем", навео је Додик, образлажући одлуку да се у РС одржи референдум о даљем постојању Суда и Тужилаштва БиХ.

Јуче је саопштено да је високи представник у БиХ Валентин Инцко обавестио генералног секретара УН и Савет безбедности УН "да власти Републике Српске крше Дејтонски споразум активностима у погледу организовања референдума о правосудним институцијама БиХ и овлаштењима високог представника".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 18. сеп 2015, 13:30) - Воронцов [нерегистровани]

Нити је исправно оно шта су радили високи представници али ни оно што су радили политичари из РС

То јест високи представници су својом вољом наметали разна неправедна решења. Али и политичаре из РС првенствено је занимао лични интерес, па су тако пре свега РС довели у тежак економски положај, а то је основ за опстанак народа. Итд.

(петак, 18. сеп 2015, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Dejtonom, entiteti nemaju prabo na referendum!

Vidi se ko zna, ako ne znana tu bitnu i jednostavnu pojedinost!