Јадовно, путевима убијених предака

За само три месеца постојања комплекса логора Госпић–Јадовно–Паг, у мучилиштима Независне Државе Хрватске страдало је више од 40.000 Срба, међу којима око 1.000 деце. Логори су затворени доласком италијанских фашиста који су били згрожени начином убијања, а ране потомака настрадалих још су отворене.

Уз пратњу полиције, екипа РТС-а попела се уз серпентине Велебита. Унуци оних који су завршили у једној од јама Јадовна, због компликоване процедуре уласка у национални парк, али и због страха, долазе само у организованим групама.

"До пре пет година уопште нисмо могли да дођемо да упалимо свећу. На гробљу у Плашком пише да је он убијен у Јадовну и тамо палимо свеће, а ово је сада нешто што нам олакшава", каже унука настрадалог у Јадовну Јованка Кораћ.

Данас школа, а 1941. затвор за мајке са децом, налази се у Метајни, малом насељу на острву Паг. Њих близу 700 провело је ту неколико седмица. Пловидба до пустог дела острва водила их је у сигурну смрт и сви су убијени у једном дану. У овом камењару мушкарци који су пре њих стизали већ су били ликвидирани, а њихова тела бачена у море или плитко покопана.

Последњи део комплекса логора Госпић–Јадовно је на Пагу, где је, према подацима појединих историчара, убијено око 8.000 Срба. Они су у овај логор били довођени са свих страна тадашње Независне Државе Хрватске, а било их је из Лике, која се налази у близини, из Херцеговине, па чак и из Срема.

Ко не зна где се тачно налазио логор под ведрим небом опасан жицом, тешко би га могао наћи данас.

"И 74 године након тог стравичног злочина, на овом подручју које је регистровано спомен- подручје концентрационог логора из Другог светског рата, нема ни стазе, а камоли пута којим би потомци жртава могли да дођу да упале свећу, а нема ни пристаништа и велики је проблем пронаћи бродара који је вољан да путнике намернике превезе овамо", објашњава унук настрадалих на Пагу Душан Басташић.

Спомен-плоча чије је постављање седамдесетих година прошлог века иницирао један хрватски антифашиста – не постоји. Три пута је обнављана и ломљена. Представници Удружења "Јадовно 1941" тражили су од председнице Хрватске да је она ове године обнови.

"Одговор смо добили управо њеним нечињењем. То нам говори, да употребим један еуфемизам, да не постоји политичка воља да се та плоча обнови", каже унук настрадалог на Пагу Борис Беговић.

Осим Срба, у логорима Госпић–Јадовно–Паг настрадало је више од 1.000 Јевреја и преко стотину Хрвата антифашиста.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 22. јун 2015, 22:50)
anonymous [нерегистровани]

Slava srpskim mucenicima

za cije nevine zrtve nije izrecena kazna nijednog tribunala niti je ustanovljena rezolucija.Postideni potomci mogu jedino da odaju pocest na tim tuznim mestima strasnog stradanja,ako hrvatska vlast uskoro i to ne zabrani.Slava i zrtvama hercegovackih jama cijeg se stradanja takoder narednih dana trebamo prisecati.Kako rece jedan pametan covek :Narod koji zaboravlja svoju istoriju i zrtve,osuden je da mu se ponove.

(понедељак, 22. јун 2015, 21:27)
anonymous [нерегистровани]

Pokoj duse

Neka je vecna slava nevinim zrtvama.

Hrvatskoj i EU sramota i jad.