Заев: Груевски покушао да прикрије убиство

Опозициони Социјалдемократски савез Македоније оптужио је премијера Николу Груевског да је покушао да прикрије убиство, које је пре готово четири године починио полицајац на дужности. Вечерас протест у центру Скопља.

Лидер СДСМ Зоран Заев је рекао да се то, јасно може закључити из незаконито прислушкиваних разговора шефа тајне службе Саше Мијалкова, преноси Танјуг.

У још једној од низа "бомби" у оквиру пројекта "Истина о Македонији", лидер СДСМ-а Зоран Заев је на конференцији за новинаре поновио да је обавеза те странке да објави истину о криминалном владању Груевског.

"Искрено смо започели пројекат који је донео истину, а истина је тешка, болна и пече, али је једна и јединствена и грађани морају да је дознају у целости", рекао је Заев.

Објаснио је да је Нешковсог убио један полицијски службеник док је ВМРО-ДПМНЕ славила на тргу у Скопљу пре готово четири године.

"Смрт овог младића је осим бола и револта отворила и питања која до данас нису затворена. Због чега је МУП данима прикривао убиство, због чега је одговорност сведена на појединца, због чега нико није преузео одговорност за гашење једног младог живота", рекао је Заев.

По речима лидера опозиције из прислушкиваног материјала се може чути признање Саше Мијалкова да је убиство овог младића извршио полицајац Игор Спасов који је био на дужности, а не како се желело приказати да је тај полицајац скупу присуствовао као физичко лице.

"Власт Груевског је скројила план да се иза зида личне одговорности прикрије одгворност МУП-а", додао је Заев који је оптужио Груевског да је знао за убиство Нешкоског.

"Знао је ко је убио Нешковског, али је то сакривао. Знао је да су његово обезбеђење и МУП крили случај и правили лажне белешке и уместо да затражи да се објави истина и да се позову на одговорност сви који су учествовали у том догађају стао је у одбрану својих људи како би заштитио своју кожу", рекао је Заев.

Лидер СДСМ-а је рекао и да министарка полиције Гордана Јанкулоска мора да сноси одговорност за случај убиства Нешковског, као и сви који су у то умешани, односно сви који су знали а ћутали, а одговорност мора да сноси и сам Груевски јер је од родитеља и јавности сакрио истину", навео је Заев.

Говорећи о акцији СДСМ-а који покушава да спаси Македонију, Заев је рекао да је већ позвао независне интелектуалце да им у томе помогну. Добро је, оценио је, што се формирају грађанска удружења за заштиту Устава.

"Све је извесније да ће доћи до огромног савеза грађана за повратак слободе и демократије", рекао је Заев и додао да "ако не ваља локомотива не треба мењати вагоне.

СДСМ пажљиво води читав поступак за обелодањивање истине о Македонији и да овој партији није стало до власти већ да жели да обезбеди институције за фер изборе како би се земља вратила у нормалу.

"Ово радимо да се тако нешто више никада не би поновило. Навикли смо се на аутократску власт. Наше поруке за јединство су упућене свим грађанима и очекујем да ће нам се апсолутно сви приључити", рекао је Заев.

После обелодањивања истине о убиству Нешковског револтирани грађани су путем социјалних мрежа заказали протест за 18 часова испред владе.

Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев је поцетком фебруара почео јавности да представаља серију материјала, такозваних "бомби" која се односи на незаконита прислушкивања.

Према његовим тврдњама, током последње четири године у Македонији су премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, као и неке стране дипломате.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 06. мај 2015, 06:41) - Dragan [нерегистровани]

Hm,hm...

Da ne bude ono:"Sjaši Kurta, uzjaši Murta!" Svi se bore za vlast uz protektorat nekoga sa strane. A narod, narod je samo potrošni materijal...