Македонија: Опозиција не признаје резултате избора

Опозициони Социјалдемократски савез Македоније не признаје изборни резултат ВМРО - ДМПНЕ на ванредним парламентарним изборима у Македонији и тражиће понављање избора. Резултате избора не признаје ни албанска опозициона ДПА Мендуха Тачија.

Европска комисија сматра да је настала "несрећна ситуација" након избора у Македонији јер опозиција не признаје проглашену победу владајуће странке. Иако ВМРО-ДПМНЕ није успео да достигне "магични број" од 62 посланика, колико му је било потребно за апсолутну већину, за пет мандата је поправио свој учинак са претходних избора, јавља Танјуг.

СДСМ остаје највећа опозициона партија чији потези ће имати јак утицај на политичке процесе, посебно после најаве бојкота изборних резултата. Социјалдемократе, међутим, не признају резултате избора и траже њихово понављање.

"СДСМ одбија да призна резултате парламентарних и председничких избора и захтева техничку владу ради одржавања фер и поштених избора", рекао је лидер те странке Зоран Заев одмах по затварању бирачких места и још пре пребројавања гласова.

Он сматра да је актуелна влада извела изборну крађу јер су, како тврди, прекршени сви чланови изборног закона.

Заев је рекао да у Македонији "нема демократије без поштених избора а успешне Македоније нема без демократије".

Лидер СДСМ-а је рекао да су интереси грађана Македоније приоритет те странке и да је та странка учинила све да не изазове уставну кризу. Најавио је да ће већ од данас органи СДСМ-а и свих опозиционих странака донети одлуке о наредним корацима.

"Све опције су отворене", поручио је Заев оптуживши владу за нефер, недемократске и нецивилизоване изборе, као и за притиске на јавну управу, предузећа и кориснике социјалне помоћи.

С друге стране, ни лидер албанске ДПА Мандух Тачи не признаје победу ДУИ и себе сматра једним легитимним представником Албанца.

Европска комисија је у Бриселу ставила до знања да је настала "веома несрећна ситуација" за Македонију, где је владајућа странка прогласила победу на јучерашњим парламентарним и председничким изборима, а опозиција саопштила да због изборних превара не признаје резултате гласања, јавља Бета.

Петер Стано, представник за штампу европског комесара за проширивање Штефана Филеа, саопштио је да Европска комисија помно прати развој у Македонији после јучерашњих избора.

Како је нагласио, "у потпуности смо упознати са саопштењем вође главне опозиционе странке СДСМ Зорана Заева, који је изразио дубоко незадовољство због начина на који су одржани избори и одлучио да не призна резултате тих избора".

Стано је предочио да је "таква ситуација веома несрећна за ту земљу и сви политички вођи морају бити у потпуности свесни својих одговорности с тим у вези".

А Европска комисија ће, пре него што искаже битније оцене о изборима у Македонији и тамошњој ситуацији, уз изношење својих закључака, сачекати на оцене тока избора које ће дати посматрачка мисија ОЕБС-а, истакао је портпарол европског комесара за проширивање.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 29. апр 2014, 15:03) - Makedonac [нерегистровани]

Izbori u MKD

Izbori u Makedoniji su bili potpuno demokratski, fer i slobodni. Svi mi Makedonci znamo da je pobeda vladajuće stranke sasvim čista. Čak je i makedonska dijaspora u unostranstvu glasala u ogromnom većinom za VMRO DPMNE. Sramota je za rukovodstvo SDSM-a da se brukaju ovako i moraju svatiti da razlog zašto uvek gube na izbore već 8 godina leži kod njih samih, a da narod traži od svojih lidera pre svega patriotizam, ideje i inicijative da poboljšaju život.

(уторак, 29. апр 2014, 09:40) - Makedonac [нерегистровани]

ne kukaj

Cista pobeda,opozicijata bi trebalo da priznaje poraz ,a ne da izaziva vakum situaciju ,koja ce da bude pogubna za Makedonski narod

(уторак, 29. апр 2014, 00:15) - Македонка [нерегистровани]

избори

Катастрофални избори во Македонија. Невиден фалсификат. Терор. Увезени гласачи од други земји со фалсификат лични карти, закани, уцени, поткуп. Треба да знае светот каква власт има Македонија. Секоја чест на опозицијата, на Зоран Заев. Достоинствено и чесно се бореа на овие избори, но ваков режим на се руши по демократски пат.