Годишњица Републике Српске

Свечаном академијом, пријемом и литургијом, Република Српска обележава 22. годишњицу од формирања, као и крсну славу Светог архиђакона Стефана.

Република Српска 9. јануара слави 22. годишњицу од формирања, као и крсну славу Светог архиђакона Стефана.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј служио је у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци свету архијерејску литургију. Патријарх Иринеј поручио је да је Републици Српској и Србији потребно јединство у свему што је добро, а Србе у БиХ позвао да остану верни Богу и својој вери.

Патријарх је, након литургије, приметио да у том ентитету постоји велики број партија, да је штета да се оне свађају и да би за добробит народа њихов циљ требало да буде исти.

Представницима власти Српске, патријарх је пожелео да делују на свему што је за добро народа.

Након литугрије у Саборном храму Христа Спаситеља, патријарх је рекао да је радостан што се данас налази у Бањалуци истакавши да је само један пут целисходан, а то је пут господњи.

Литургији су присуствовали председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, председник Скупштине РС Игор Радојичић, министар правде и државне управе Србије Никола Селаковић и стотине верника.

Како је најављено, свечаној академији у Културном центру Бански двор и пријему у зграду Владе Републике Српске присуствоваће и министар спољних послова Иван Мркић, као и министарка енергетике Зорана Михајловић.

Поводом обележавања Дана и крсне славе Републике Српске, Бањалуку ће посетити и принц Александар Карађорђевић са супругом Катарином и чланом Крунског већа Душаном Бабцем.

Најављено је да ће они посетити и Дом за децу без родитељског старања "Раде Врањешевић'' и дечје одељење у Клиничком центру у Бањалуци.

Република Српска обележава 9. јануар у знак сећања на тај дан 1992. године, када је на Палама проглашена Српска Република БиХ.

Током политичке кризе након отцепљења БиХ 1991.године, Срби су створили посебну скупштину 24. октобра под називом "Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини".

Дана 21. новембра скупштина је објавила да све општине, месне заједнице и насељена места где је више од 50 одсто становника гласало да остане у Југославији, постају део "српских аутономних територија".

Наредне године 9. јануара у Сарајеву ова скупштина је прогласила "Републику Српску Босну и Херцеговину".

Додик: Самосталност као циљ

Поводом Дана РС, председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да самосталност Српске треба поставити као државни и политички циљ, али да пре тога треба поштовати Дејтонски споразум и из њега искористити што се може.

"Босна и Херцеговина не може да опстане, јер нема довољно политичке љубави за њу", рекао је Додик за Телевизију РС.

Према његовим речима, ниједно решење на нивоу државе није добро за РС и она осећа огроман терет чињенице да се налази у БиХ, али на отимања надлежности у ранијем периоду мора да одговори искључиво политичким средствима.

Додик је упозорио да ће РС, уколико се настави такав след догађаја, логично испоставити свој захтев за самосталношћу, "јер од БиХ нема ништа".

Босна и Херцеговина је неуправљива и неодржива земља, која преживљава због страха од међународне интервенције иако нема унутрашњи консензус о свом постојању, оценио је Додик.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. јан 2014, 14:36) - Воронцов [нерегистровани]

Пећка патријаршија једино што је остало заједничко за све православне Србе

Раздељеним на простору бивше државе, вољом светских моћника, и расутим широм света једино што је остало заједнићко православним Србима јесте Пећка патријаршија на челу са патријархом. Патријарх то разуме и зато користи прилику када је год могуће да посети неку од епархија своје цркве. Зато је и сада у РС у Еоархији Бањалучкој.

(четвртак, 09. јан 2014, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Sloga je samo 9. januara

ostalih 364 dana je magla po jevtinoj cijeni! Zašto? Zbog čega? Šta ima da se slavi? Kakav je status boraca koji su ginuli.za ovo što imamo danas,invalida,naroda uopšte? Zaposlenost je najminimalnija, dugovi megaveliki. Sloga? Nema.je

(четвртак, 09. јан 2014, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Slavimo, ok,

a šta sutra, 10 januara pa do sljedećeg 9. januara? Hoćemo li se nešto promjeniti? Sumnjam. Silne izjave Milorada Dodika su izjave koje smo čuli na tone od 2006 pa na ovamo, a ništa se ne radi. Slavimo dok još imamo mogućnosti, poslije ne znam kakva nam je sudbina. Od slavlja nema napretka.

(четвртак, 09. јан 2014, 12:22) - anonymous [нерегистровани]

Izjave tokom proslave dana RS

nisu nimalo dobre. Pridržavati se dejtona,a prizivati raspad BiH i to u prisustvu Dačića,premjera Srbije koja je i potpisnica istog i njegov garant,nije dobro! Treba se ostaviti tih izjava, jer ništa se dobro ne postiže.

(четвртак, 09. јан 2014, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Срећно!

Браћи из Републике Српске желим срећан празник. Поздрав из Баната.

(четвртак, 09. јан 2014, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

Слава

Републико Српска срећна ти слава и срећна и весела била.Српски народе сложан увек буди,јер само слогом све тешкоће ћеш пребродити и своје пријатеље веселити,а непријатеље плашити.

(четвртак, 09. јан 2014, 11:36) - Goran [нерегистровани]

КиМ

Срећан рођендан Републико Српска

(четвртак, 09. јан 2014, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

patriota

Uvijek si bila bastion Srpstva... Srecan ti rodjendan Republiko Srpska.. 22 godine ponosa sto sam Srbin.

(четвртак, 09. јан 2014, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Republika Srpska

Republika Srpska je nastala 9.1.1992 voljom Srpskog naroda i svijescu da su u 20 vijeku vec prezivjeli najveci genocid poslije Njemackih koncentracionih logora Ausvic, Dahau... Jasenovac. Sretna ti slava sveti Stefan i sretno ti 22 godine postojanja Republiko Srpska.

(четвртак, 09. јан 2014, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

честитка

На многаја љета, браћо!