Сплит, медицина и четничка прошлост

Након жалбе једног хрватског бранитеља скинута слика са зида Клинике за радиологију првог сплитског рендгенолога Јакше Рачића, четничког повереника за Далмацију.

По налогу руководства Клинике за радиологију КБЦ "Сплит" скинута слика четничког повереника за Сплит и Далмацију, лекара Јакше Рачића, пише Слободна Далмација.

Испод слике је писало објашњење да се ради о првом рендгенологу и инжењеру медицинске радиологије у Сплиту. Слика је скинута након протеста једног од хрватских бранитеља, добровољца и инвалида Жељка Чаја.

Чаја је за Слободну Далмацију рекао да у Хрватској још има заслужних попут Рачића, па "њихове слике нигде не висе".

"Хоће ли сутра слике неког лекара-четника осванути на зиду болнице у Вуковару?", запитао је Чајо, преноси сплитски дневник.

Проблем је била Рачићева ратна биографија. На почетку Другог светског рата сплитски лекар је приступио четничком покрету, па га је Дража Михаиловић именовао за повереника за Далмацију, пише сплитски дневник.

Иначе, у Рачићевој биографији стоји да је рођен 1868, а умро, или је убијен, 1943. године (према неким верзијама ликвидирали су га комунисти). Рођен је у Врбању на острву Хвар, а у Прагу, Грацу и Инзбруку студирао је медицину.

Докторирао је 1900. године. У Инзбруку је радио као асистент на Институту за општу и експерименталну патологију. Специјализацију је завршио у Љубљани, а у Сплиту је 1904. отворио своју клинику. Касније је постао и градоначелник.

Иначе у редовима војске Драже Михаиловића, поред Срба, у мањем броју, учествовали су и Хрвати, Словенци и босански муслимани.

Глас Славоније наводи да се око 2.000 Хрвата налазило у четничким редовима.

број коментара 26 пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2013, 11:09)
anonymous [нерегистровани]

@Krk

Komsija, da si samo malo otisao na google i potrazio, nasao bi da je covek reakao istinu o don Jerku Grskovicu sa Krka. Niko nije rekao da su to Srbi sa Krka nego Hrvati sa Krka i ostalih ostrva koji su bili cetnici. Vidis ja nisam bio lenj pa sam potrazio i nasao da je covek rekao istinu i da su svi ti Hrvati cetnici pobijeni od komunista. Ja se secam filma Lordana Zafranovica koji pricao o cetnicima (Hrvatima) na hrvatskim ostrvima ali me to onda nije interesovalo, ali me sada zainteresovalo i hvala ovome coveku na komentaru. Usput komsija, na brini Srbi nece da vam uzimaju ostrva ... ali nisam siguran za Italijane;)

(среда, 11. дец 2013, 07:51)
anonymous [нерегистровани]

Krk

Mi sa Krka pojma nemamo o (izmišljenim) događajima na našem otoku o kojim piše anonimni komentator. Na našem otoku živi 100% hrvatsko stanovništvo i nikada tu nije bilo nikakvih četnika i sličnog o čemu napisa dotični. Anonimnost ne znaći da se može lagati ili izmišljati.

(уторак, 10. дец 2013, 19:21)
anonymous [нерегистровани]

Malo drugačije je bilo

Na izraz "hrvatski četnici" ovi rodoljubi bi se zgrozili. Pa u rezoluciji jugoslovenskih nacionalista otoka Krka od 23. juna 1943 oni traže kažnjavanje zločinaca a ukoliko iza rata bude uvedeno federalno uređenje da se otok Krk priključi srpskoj federalnoj jedinici. Ideolog je bio don Jerko Gršković, sveštenik-glagoljaš, najobrazovaniji čovek na Krku. Malo je poznato je da u Aleksandrovu (Punat) delovalo Kolo srpskih sestara, mada žena pravoslavne vere tamo nije bilo.

(уторак, 10. дец 2013, 10:55)
Miladin [нерегистровани]

Hrvatska

Kada u Zagrebu na stadionu 30 000 do 40 000 hiljada gledalaca klicu fasisticko-ustaski pozdrav "Za dom" "Spremni" a hrvatska vlada to podrzava, pa neznam sta onda Srbi ocekuju.

(уторак, 10. дец 2013, 09:40)
Zlatko [нерегистровани]

Istina

Komunistička propaganda toliko je isprala mozgove većine da je potpuno potisnula u
zaborav činjenicu da je u Kraljevskoj vojsci
u otadžbini bio znatan broj muslimana,
Hrvata i Slovenaca. Oni su imali i svoje
predstavnike na kongresu u selu Ba.
Jeste da su ogromnu većinu u četničkom pokretu činili Srbi (kao uostalom i u partizanskom), ali su u oba pokreta bili zastupljeni i drugi narodi. Slično se i Mlada Bosna pokušava predstaviti kao teroristička organizacija Srba iako
je to bio oslobodilački pokret čiji su članovi bili i muslimani i Hrvati, od kojih su neki učestvovali i u Sarajevskom atentatu.

(уторак, 10. дец 2013, 09:05)
anonymous [нерегистровани]

četnici u Hrvatskoj

Nakon pada Dalmacije pod Talijane, oni osnivaju četničke odrede kao protutežu NDH i komunistima. U Kninu i okolici četnike mobiliziraju među Srbima, a u gradovima (gdje Srba nema) malobrojni Hrvati im služe kao paravan za okupaciju. Alfirević i Račić su bili vodeći četnici u Splitu pod talijanskom zaštitom. Nakon pada Italije pali su i oni.

(уторак, 10. дец 2013, 00:57)
anonymous [нерегистровани]

Osilili se

Vide da EU ne raguje na fasizam pa krenuli u ofanzivu. 

(уторак, 10. дец 2013, 00:22)
anonymous [нерегистровани]

Ovako je bilo

Evo šta kažu CRO izvori (Glas Slavonije):

U Dalmaciji djeluje čak 50 ogranaka Orjune, a njezino članstvo čine "jugoslavenski nacionalisti hrvatskog plemena". U Splitu izlazi i orjunaški list Pobeda. Danas izgledaju nevjerojatno fotografije iz tadašnjih novina koje prikazuju masovne orjunaške skupove na prepunoj splitskoj rivi. Umjesto u domobrane, ustaše ili partizane, djeca uglednih splitskih, kaštelanskih i trogirskih orjunaša odlaze u četnike.  Hrvati iz Dalmacije, vjerni kralju i jugoslavenskoj ideji, osnivaju Kaštelanski četnički odred, Splitsko-šibenički bataljon i Odred vojvode Birčanina, koji djeluju u sklopu Dinarskog četničkog korpusa na čelu s pravoslavnim raspopom Momčilom Đujićem. Osim u Splitu, Trogiru, Šibeniku i Makarskoj, četništvo ima odjeka i na hrvatskim otocima poput Korčule i Krka. Nakon što je Italija, u rujnu 1943., proglasila kapitulaciju, otoke Krk, Mali i Veliki Lošinj, Cres, Silbu i Olib "oslobađaju" hrvatski četnici, pripadnici 243. bataljona JVO, koji su izvršili pomorski desant iz pravca Senja. Ondje su ih dočekali lokalni hrvatski četnici iz Aleksandrova (kako se 1921.-1945. nazivao Punat, u kraljevu čast). Kada su ih se ubrzo dočepali dalmatinski partizani, surovo će ih zarobljene poubijati, sve do posljednjega.

(понедељак, 09. дец 2013, 20:46)
anonymous [нерегистровани]

Ko je sljedeci?

Posto nema vise Srba u okolini, sad se izivljavaju na Hrvatima koji su bili dobri sa Srbima, pa makar bili i ugledni ljudi koji su mnogo znacili za grad i okolinu.

(понедељак, 09. дец 2013, 19:30)
Петар [нерегистровани]

Плиткоумље

Слика лекара Рачића деценијама је украшавала сплитску болницу и никоме није сметала. А сад се нашао неки "ослободиоц", који је постао инвалид вјероватно крадући српску имовину, па му смета слика др.Рачића. И управа ту небулозу прогутала.