Ђукановић: Његош учинио Црну Гору славном

Историја и Његош учинили су Црну Гору славном, каже црногорски премијер Мило Ђукановић и додаје да та држава не слави чувеног владику и песника да би било кога провоцирала или вређала. Његошево дело је највећи тријумф генијалног ума који је постигнут на простору Црне Горе, поручио Ђукановић.

Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је да су историја и Његош учинили Црну Гору славном, додајући да та држава не слави чувеног владику и песника да би било кога провоцирала или вређала.

На свечаној академији поводом прославе 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, Ђукановић је рекао да прослава јубилеја поново подстиче "тенденциозне и неутемељене оптужбе на рачун великог песника и наводног геноцидног карактера његовог дела".

"Ми не славимо Његоша да бисмо било кога провоцирали или вређали. Ми славимо његово дело као врхунац песничко-филозофске мисли и духа једног народа и једне епохе, поносни на мултиетнички склад савремене Црне Горе", рекао је Ђукановић у Беранама.

Према његовим речима, Његошево дело је највећи тријумф генијалног ума који је постигнут на простору Црне Горе.

"Таквим приступом и односом према Његошу Црна Гора обележава почетак трећег века његове бесмртности. Окренимо се сви нашој Црној Гори и великим циљевима у блиској будућности. Велику историју већ имамо", истакао је Ђукановић.

Како је саопштено из црногорске владе, Ђукановић је нагласио да је Његош увек тежио независној, стабилној, уређеној и просперитетној држави.

"То је идеал Црне Горе и Његошевог и нашег времена, као и читаве епохе династије Петровић. Апсурдно је и политички цинично када се данас поједине политичке групације представљају као изворни поборници традиције петровићевске Црне Горе, а огорчени су противници њеног највећег достигнућа - независне црногорске државе", сматра црногорски премијер.

Према његовим речима, не може себе неко сматрати Његошевим следбеником, а истовремено бити противник државе којом је и Његош некада владао.

"И данас, као и тада, свој идентитет и политичка уверење можемо дефинисати на различите начине, али држава Црна Гора је изнад свих наших идентитетских опредељења и разлика", навео је Ђукановић.

Он је истакао да данашња Црна Гора, која је у преговарачком процесу за чланство у ЕУ, на прагу НАТО-а и уважена као сусед и партнер у међународној заједници, гради свој модерни профил на различитостима - од културолошких и идентитетских до политичких.

"Она може остати стабилна и достићи могући жељени ниво економске и демократске развијености само уколико и убудуће мултиетничност буде једна од најчаснијих и најпрепознатљивијих застава савремене Црне Горе", рекао је Ђукановић.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. нов 2013, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Ispravka: Milo brate

Njegos je Nenadovicu rekao: "Ala se mi SLOVENI narobovasmo", a posle kratkog cutanja dodao: "Ali mi, Crnogorci, bogami, nijesmo!". - Pisma, Ljubomir Nenadovic

(петак, 08. нов 2013, 06:46) - anonymous [нерегистровани]

Штета

Штета Ђукановићева што је Његош био Србин, мислим како се Његош опредељивао.

(петак, 08. нов 2013, 01:06) - Strahinja [нерегистровани]

Neznam

Neznam dali bi NJegos,priznao Kosovo kao nezavisnu drzavu.

(четвртак, 07. нов 2013, 13:54) - Vladimir [нерегистровани]

Nisam baš najbolji iz istorije

ali smo za lektiru u srednjoj školi imali da pročitamo Gorski vjenac. Koliko se ja sećam Njegoš nije pravio razliku između srpskog i crnogorskog naroda za razliku od ovih njegovih potomaka kojih bi se sigurno stideo.

(четвртак, 07. нов 2013, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

jeste

ali ime ČOVEKA se piše velikim slovom.Ovo milo nezna u kakva spada.

(четвртак, 07. нов 2013, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Re,Re Stvarno

Cigarete, droga i oruzje. Sabrana dela slavnog Mila.

(четвртак, 07. нов 2013, 12:46) - iok [нерегистровани]

Dobro...

Sad kad ste konstatovali da imate istoiju i uvažili Njegoša,šta će te dalje? Koliko je godina Crna Gora već samostalna,a vi se s mesta niste mrdnuli.

(четвртак, 07. нов 2013, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

!!!

Aaaaa Njegos ne bi navijao za NATO! Sigurno ne.

(четвртак, 07. нов 2013, 12:38) - anonymous [нерегистровани]

Za MIlovance da nauce

Episkom uzicki Nikifor Maksimovic boravio je na Cetinju od oktobra 1832. do maja 1833. godine. Oprastajuci se sa njim vladika Rade Tomov ili Petar II Petrovic – Njegos , poklonio je episkopu Nikiforu za uspomenu Vukov kalendar – almanah „Danica“za 1826.godinu , a ispod korica ispisao poruku: „Dobrom hristijaninu i ucitelju gospodinu Praosvjacenom uzickom episkopu Nikiforu o Djurdevudne na Lovcenu ljeta Gospodnjeg 1833“.

Umjesto svojim imenom, potpisao se stihom:

IME MI JE VJEROLJUB ;
PREZIME MI RODOLJUB
CRNU GORU RODNU GRUDU ;
KAMEN PASE ODASVUDU.
SRPSKI PISEM I ZBORIM
SVAKOM GROMKO GOVORIM: NARODNOST MI SRBINSKA , UM I DUSA SLAVJANSKA


Ala ovi vole da se kite tudjim perjem!!!!!

(четвртак, 07. нов 2013, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

P P Njegos

Jel ovo prvi potpredsednik Njegos?