За Википедију спремни

Десничари "преузели" контролу над хрватском Википедијом, па се тамо може прочитати да је Анте Павелић побољшао статус Срба, као и да је "емпиријски" утврђено да је у Јасeновцу убијена 481 особа. Партизани су починили три пута више злочина од усташа, наводи хрватска Википедија.

Хрватска верзија Википедије изазвала је праву драму тврдњама да "НДХ није била тоталитарна држава, као и да су жртве у Јасеновцу побили партизани".

"Усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран, за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су масони, антифашизам је ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било је трипут више него усташких, а у Хрватској се редовно организују антифашистичко-четничке прославе на рачун пореских обвезника, може се прочитати на хрватској верзији Википедије", наводи Јутарњи лист.

Тај лист наводи да је очигледно да постоје радикално-десно оријентисани администратори који пропагирају такав садржај, као и да неки од сарадника не успевају да прогурају своју истину, јер им се забрањује уређивање и блокирају налози.

Недавно је на "Фејсбуку" отворена страница под називом "Разоткривање срамотне хр. Википедије", а ту страницу, који је покренуо један од "блокираних", подржало више од хиљаду корисника.

"Покушаћемо да разоткријемо мрачну страну хрватске Википедије. То је један националистички острашћен пројекат, који нуди само пристрасна гледишта, који наочиглед свих ревидира прошлост и баца љагу на садашњост, али нећемо то само мирно да посматрамо", Јутарњи преноси речи тог сарадника.

Он тврди да су све његове измене чланака о фашизму и антифашизму избрисане, а администратори су га прозвали вандалом који уништава Википедију и блокирали су му налог.

"Ти људи цитирају неке десне портале као релевантан извор информација, а када пишу о усташким злочинима, преписују податке из идеолошких књига које су издавале усташке емиграције. О злочинима за време НДХ готово се и не говори, а и кад се говори, оправдавају се, а као извори се појављују одломци из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића", наводи саговорник портала.

Да је хрватска верзија Википедије изразито пристрасна и ултрадесничарски интонирана, сматра и хрватски научник Павле Мочилац, који је због тога и прекинуо сарадњу.

Мочилац каже да у темама које се тичу историје Другог светског рата и НДХ доминира ревизионистички тон у којем се оправдавају и величају НДХ и фашизам, док се антифашизам портретира у изузетно негативном светлу.

То је опасно, каже Мочилац, јер се данашњи ученици и студенти радо служе тим подацима за учење и семинарске радове, мислећи да иза тога стоји струка.

Подсмевање историји

Хрватска Википедија тврди да усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички, тоталитарни. За појаву усташке иконографије у модерној Хрватској, према хрватској верзији Википедије, криви су - масони! А за покољ Срба у Другом светском рату одговорне су - западне земље, наводи Јутарњи.

Јутарњи констатује да у хрватској верзији Википедије чланака о партизанским злочинима има три пута више него чланака о четничким и усташким злочинима заједно.

"Како описати геноцид над Србима за време Независне Државе Хрватске, о којој хрватска верзија Википедије иначе обожава да пише романтичне епопеје? Једноставно - прескочиш га, наводи Јутарњи, додајући да према "срамотној хр. Википедији" у Хрватској Срби и не постоје, већ су то углавном - Власи.

Што се тиче усташких злочинаца - Анте Павелић је хрватски радикални националистички политичар о којем су разни песници писали песме, а статус Срба у НДХ се побољшао, посебно у урбаним деловима.

Хрватска Википедија наводи и да је Вјекослав Макс Лубурић био човек који се на свој начин посветио борби за Хрватску, спасао је десетнине праваславне сирочади, које је сместио у институције под контролом усташке одбране.

Лубурић, који је током рата био високи усташки званичник у Сарајеву и логору Јасеновац, био је, у ствари, најобичнији садиста и убица, који је директно одговоран за смрт стотина људи, махом после стравичних мучења.  

И на крају, "логично" - У Јасеновцу је "емпиријски" утврђено да је страдала 481 особа, а потом хрватска Википедија закључује: "Партизани су фотографисали људе које би сами побили и наводили да су то жртве усташког режима".

број коментара 25 Пошаљи коментар
(петак, 13. сеп 2013, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

greska

pogresno je ne reagirati na takve napise.

(четвртак, 12. сеп 2013, 08:04) - anonymous [нерегистровани]

U Austriji

se za laganje Holokausta die u zatvor .

(четвртак, 12. сеп 2013, 07:08) - Воронцов [нерегистровани]

Гора од најгорег таблоида

Око се тако може писати на Викопедији шта год неко пожели онда је она гора од најгорег таблоида и њено постојање постаће бесмислено јер јој нико неће моћи веровати.

(четвртак, 12. сеп 2013, 04:59) - anonymous [нерегистровани]

Mnipulacija

Srbija je izgubila jedan mediski rat iz istog nije nista izucila.Srpska deca se bombarduju svakoga dana na netu kako su deca ubica u sta svako treci direktno ili indirkento dete veruje.Neka vas nauci vreme u kome zivimo da se danas vodi mediski rat.

(четвртак, 12. сеп 2013, 02:48) - Miso [нерегистровани]

Holokaust

Hrvatska je pokusala, prije nekoliko godina, da sprijeci stavljanje Jasenovca I ostalih logora na spomen plocu u Njujrku ali nije uspjelo. Mogu pisati po internetu sta hoce ali to je samo za lokalnu upotrebu, slicno kao sa Thompsonom, moze pjevati samo u Hr...

(среда, 11. сеп 2013, 23:59) - anonymous [нерегистровани]

Istorija Srpskog naroda

Pavelic je umro prirodnom smrcu u Spaniji, Hrvatska je proterala Srbe i zaokruzila svoju teritoriju, usla u EU. Srbija nema reseno pitnje granica, nema jasnu nacionalnu politiku, muzeji ne rade 10 godina, neprocenjive istorijske vrednosti se prodaju na ebay-u a "nadlezni" ne reaguju, ... Premalo je reci da bi se opisalo a i treba preci sa reci na dela. Zato se zapitajte sta ste danas uradili da sacuvate svoju zemlju, jezik i tradiciju. Kojim vrednostima ucite svoju decu. 

(среда, 11. сеп 2013, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Svaka ovaka vrsta pokusaja izokrenuti nesto sta ceo svet zna sve sta je zapisano i ima dokaza je kaznjivo.Za ovo neko mora da odgovara zato ako je srbija savremena drzava netreba da objavljuje ovake clanke po netu vec da ih rposeldi tamo gde im je mesto ida se pocinioci kazne lako i jasno.

(среда, 11. сеп 2013, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Istina se ne da sakriti

Na svu sreću, oni mogu da pišu šta hoće, ali istinu nikad neće moći da sakriju. O svim zločinima ustaša i samoj zločinačkoj organizaciji zvanoj NDH, napisano je nekoliko hiljada puta više dokumenata koji pokazuju i dokazuju monstruoznost tog režima i ustaške organizacije. To nema veze sa hrvatskim narodom, ali Hrvati sami moraju da se ograde od toga, ako ne žele da ih se poistovećuje sa zločinom. 

(среда, 11. сеп 2013, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Prosto

Treba obavestiti Tel Aviv.

(среда, 11. сеп 2013, 21:32) - Jovan [нерегистровани]

Ivo Andrić

Naše je da budemo iznad njihi da svojim radom za srpski narod učinimo da ova njihova propaganda ostane samo mrtvo slovo na papiru i smešan pokušaj iskompleksiranih nacionalista (većina nacionalista i jesu to što jesu, baš zato što ne mogu da postignu ništa drugo u životu, pa se kriju pod plaštom nacije i tako leče svoje komplekse), a oni će ovim svojim "radom" samo pokazati svoje pravo lice. Ivo Andrić je lepo rekao da nije budala onaj koji ne zna da čita, nego onaj koji veruje u sve što pročita. Dakle, i kad se čita vikipedija, zna se da ne mora sve u njoj da bude istina, kao što ni u mnogim naučnim knjigama mnoge stvari nisu tačne.