Уништена спомен-плоча жртвама усташа

По трећи пут уништена спомен-плоча жртвама усташа на Пагу. Српско народно веће и Координација јеврејских општина у Хрватској траже да се нађу и казне починоци овог и претходних уништења.

На острву Пагу, где су били логори Слана и Метајна, још једном је уништена спомен-плоча жртвама, поново постављена крајем јуна, када је била комеморација страдалим у комплексу усташких логора Јадовно, саопштило је Српско народно веће.

Плоча је уништена у ноћи између 18. и 19. јула. Ово је трећи пут од почетка 1990. година да је спомен-плоча уништена и то недуго по постављању.

Координација јеврејских општина, Удружење "Јадовно 1941", Савез антифашистичких бораца и СНВ, поставили су 29. јуна спомен-плочу жртвама Слане и Метајне, деловима комплекса усташког концентрационог логора Јадовно на острву Пагу.

Председник СНВ Милорд Пуповац и председник Координације јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус осудили су уништење спомен-плоче и затражили да се починоци тог кривичног дела, као и претходних, нађу и казне.

"Недопустиво је да по трећи пут нема реакције надлежних органа, да нема реакције оних који су дужни да штите баштину и сећања на жртве Другог светског рата и на тековине антифашизма", наводе Краус и Пуповац.

Они упозоравају да је "невероватно да су представници народа, жртава и антифашисти усамљени у указивању на пораст ревизионизма у свим сферама друштва".

Како су истакли у саопштењу, равнодушност према томе не само да вређа спомен на жртве него и отвара простор за фашистоидно понашање младих суграђана "који своје одрастање прослављају певањем усташких песама на градским трговима престонице или у подножју споменика у Јасеновцу".

"Такве појаве у Хрватској данас не смеју да буду проблем искључиво представника мањинских група, већ би требало да буду и предмет интересовања хрватске државне политике", оценили су Краус и Пуповац.

Спомен-плоча жртвама усташких логора на Пагу је први пут постављена 1975. године, а уништена је 1991. Обновљена је 2010, а после два дана је поново уништена.

Логоре смрти Госпиш-Јадовно-Паг основале су власти тзв. Независне Државе Хрватске, а логор је постојао од априла до августа 1941. године. У њему је убијено неколико десетина хиљада људи, углавном Срба и Јевреја.

Комеморација је први пут после 1990. године одржана 2009. и присуствовао јој је тадашњи председник Хрватске Стјепан Месић. Пре две године на комеморацији је био и тадашњи председник Србије Борис Тадић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2013, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Kako stvari stoje

Izgleda da je NJemacka kao uslov za EU dala Hrvatskoj da dovrisi ono sto su zajedno zapoceli. Da nije tako vec bi neko iz EU odavno reagovao.

(понедељак, 22. јул 2013, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

----

ако се тенденциозно сманјује милион побијених српских цивила и 2. рату (+плус стално исмејава "кухинја саве штрпца" везане за жртве у грађанском рату), перманентно укланјају било какви трагови српског живота, као и жртава - неки мисле да ћемо се придружити у забораву и неоплакиванју припадника нашег народа, поготово цивила?

(понедељак, 22. јул 2013, 21:38) - Енглез [нерегистровани]

Спомен плоча

Ето тако се то ради у земљи Европске Уније.

(понедељак, 22. јул 2013, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

...

evropska unija...

(понедељак, 22. јул 2013, 21:24) - вазда... [нерегистровани]

култура

Дивљаци...