Годишњица злочина у Паулином Двору

Навршава се 21 година од ратног злочина над српским цивилима у селу Паулин Двор недалеко од Осијека, у Хрватској. Правосуђе у Хрватској никога још није процесуирало по командној одговорности за тај злочин.

Прошла је 21 година од стравичног ратног злочина над српским цивилима у селу Паулин Двор недалеко од Осијека, у Хрватској. Хрватско правосуђе, ни после 21 године од злочина, никога још није процесуирало по командној одговорности за тај злочин. Нису одговарали они који су наредили, организовали и реализовали премештање посмртних остатака жртава, наводи Документационо-информациони центар Веритас.

Врховни суд Хрватске је 2005. године правноснажно због овог злочина осудио припадника 130. батаљона Хрватске војске Николу Иванковића на 15 година затвора.

Жупанијски суд у Осијеку је маја 2012. године неправоснажно осудио другооптуженог, бившег припадника ХВ Енеса Витешкића на 11 година затвора.

Поједини медији у Хрватској писали су претходних година да постоје елементи који указују на умешаност тадашњег руководства хрватске државе у масакр, као и то да су у пребацивање тела, шест година касније, биле умешане обавештајне службе и војна полиција.

Припадници 130. бригаде Хрватске војске су 11. децембра 1991. године упали ноћу у кућу Андрије Буквића у селу Паулин Двор, у којој су били притворени мештани нехрвати и из одмазде због смрти једног саборца, хицима из аутоматских пушака, пиштоља и ручним бомбама убили 18 цивила - 17 Срба и једног цивила маћарске националности.

Међу убијенима су била и четири брачна пара, а највише их је страдало из породице Катић, подсећа у саопштењу поводом годишњице злочина, наводи Веритас.

Убијени су били стари од 41 до 85 година, а међу њима се налазило и осам жена.

Након мучног убиства недужних цивила, 17 посмртних остатака је уклоњено с места злочина и сакривено, а на месту злочина остављено је скалпирано тело Даре Вујновић.

Тела су најпре била закопани на простору војног складишта Луг, код Чепина, а 1997. године, у време мирне реинтеграције Источне Славоније у уставно-правни поредак Хрватске, пребачени су у село Ризвануша на подручју Лике, око 500 километара удаљеном од Паулиног Двора.

Сутрадан ујутро злочинци су експлозивом сравнили кућу Андрије Буквића, како би уништили трагове злочина.

Посмртни остаци убијених српских цивила ексхумирани су 13. маја 2002. године, када су их открили истражиоци Хашког трибунала.

Годину дана након ексхумације, 18. јуна 2003., породице су их идентификовале и већину сахраниле у Паулином Двору. Заједничку спомен гробницу изградиле су и финансирале њихове породице а 4. новембра 2010. године тадашњи председници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић положили су венце.

До почетка грађанског рата у Хрватској, у том селу живело је 168 становника, од којих 147 Срба. Тамошње становништво било је познато по наглашеној лојалности властима у Загребу.

У Паулином Двору данас живи само око 50 становника.

број коментара 7 пошаљи коментар
(петак, 14. дец 2012, 00:19)
anonymous [нерегистровани]

nadgrobni spomenik kaze

"ne dogodio se nikad nikome-Paulin Dvor"? Tako su rekli i poslije Drugog sv rata "ne ponovio se Auschweiz nikome" i dogodi se Srebrenica! Paulin Dvor 1991 i srebrenicki genocid 1995! Bas je nekima stalo do zrtava i neubijanja! Uzas!

(четвртак, 13. дец 2012, 23:41)
anonymous [нерегистровани]

cini mi se

cini mi se da tek sada hrvatski zlocinci nikada nece biti kaznjeni za svoje nedjela.

(четвртак, 13. дец 2012, 22:01)
anonymous mica bor [нерегистровани]

vec vidjeno

Zlocini su se dogodili ali izvrsioci su nepoznati ! Naj novija pravna zavrzlama,po kojoj su u Hrvatskoj vuci siti a ovaca nema!

(четвртак, 13. дец 2012, 20:50)
anonymous [нерегистровани]

Sram me!

Šta sada Josipović nešta ne kaže o pravdi i pravednosti.On vjerovatnomisli da nekoga za taj čin treba nagraditi, ali pravedno!Sramim se što mi je taj čovjek predsjednik!

(среда, 12. дец 2012, 12:23)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Srbija treba da se zali mejunarodnim instituciajam. Nista ne moze da se resi na lokalnom nivou, svi se uvek zale napolju, Evropskoj Uniji, Strazburu, ird, to jedino pomaze.

(уторак, 11. дец 2012, 20:11)
anonymous [нерегистровани]

Uzas

U cijeloj prici najmonstruoznije je prebacivanje zrtava u Liku 1997, sto samo potvrdjuje umjesanost HR vrha, jer je bio mir.

(уторак, 11. дец 2012, 18:34)
anonymous [нерегистровани]

Zlocin i zlocinci

SVE zlocince treba kazniti.