Пуповац: Загреб без слуха за жртве

Хрватска власт више пажње посвећује победама и нема довољно слуха за жртве, поручио Милорад Пуповац на дечјем гробљу у Сиску где су сахрањене жртве усташког концентрационог логора.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац рекао је да хрватска власт, баш као и југословенска пре ње, пажњу посвећује победама и да нема довољно слуха за жртве.

"Тако се данас, 17 година након рата, у Хрватској први пут одржава комеморација на дечјем гробљу у Сиску, у част више од две хиљаде деце умрле или погубљене у сисачком дечјем концентрационом логору", рекао је Пуповац на комеморацији у Сиску, код спомен обележја деци жртвама усташког концентрационог логора у Сиску током 1942. и 1943. године.

"Још увек смо глуви и слепи на ова страдања, још увек има оних који негирају, којима није по вољи да се овде састајемо и одајемо почаст деци чији је живот прекинут на самом почетку", навео је Пуповац, пише Јутарњи лист.

Кроз логор је прошло око седам хиљада деце, углавном с Козаре, Баније и Кордуна, истакао је Милан Крстинић, председник Већа српске националне мањине града Сиска.

"Тачан број умрле и убијене деце се не зна, али их је више од две хиљаде, а подаци се крећу од 1.300 до преко 3.000 убијене деце. Више од две хиљаде деце из логора, ризикујући своје животе, спасиле су породице Хрвата углавном из Сиска и околине и активисти Црвеног крста", навео је Крстинић.

број коментара 6 пошаљи коментар
(понедељак, 08. окт 2012, 07:50)
Predrag [нерегистровани]

Nezna svet....

...nista o tim logorima i nece i nikad saznati, jer im ne pase u sliku da su Srbi losi a Hrvati, Albanci itd. nevine zrtve.
Ajd´ pokusaj objasniti celoj jednoj generaciji koja je u 90tim godina u skoli ucila da su Srbi zlocinci i da su ubijali, silovali, proterivali i drzali u logorima nevine Hrvate, Muslimane pa cak i Albance.

(недеља, 07. окт 2012, 23:07)
Nebojsa [нерегистровани]

Istina...........

Rodom iz Hrvatske kao i moji preci cetiri koljena unazad,mislim da Srbija i Srbski narod koji zivi tamo nezna ni 20% istine koja se desavala u Hrvatskoj tokom II sve.rat.zahvaljujuci komunistickoj partiji YU i njenom vodji.

(недеља, 07. окт 2012, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

Za decji logor mora da sazna citav svet

Obavestiti citav svet o obelezavanju tuznog dogadjaja.Ako ne znate kako, zatrazite pomoc Izraela.Bice presrecni da pomognu.Odlicno poznaju problematiku i istoriju Balkana.

(недеља, 07. окт 2012, 08:39)
anonymous [нерегистровани]

Ljudi koji su ubijali decu

Deciji logor, pa to nemam reci!Zamislite tog, koji je to naredio!Majko mila, jadna deca sta su patila!O boze gde si bio?

(недеља, 07. окт 2012, 07:05)
anonymous [нерегистровани]

uzas

sta dete nekome smeta??

(субота, 06. окт 2012, 21:55)
anonymous [нерегистровани]

strasno

deciji logor? kakva bolest!