Парастос жртвама усташког масакра у Глини

Служен парастос за жртве масакра у глинској цркви 1941. године, када су усташе убиле више од 1.200 Срба, с подручја Глине и Вргинмоста.

У месту Глина на Банији данас је служен парастос за више од 1.200 Срба које су у два наврата, крајем јула и почетком августа 1941. усташе побиле у глинској Цркви рођења пресвете Богородице.

Парастос за преко хиљаду Срба с подручја Глине и Вргинмоста у Цркви рођења пресвете Богородице, пред неколико десетина верника, међу којима су били и представници Срба на челу са замеником градоначелника Ђуром Стојићем, служили су парох глински протојереј Слободан Дракулић и парох војнићко-коларићки јереј Жељко Видаковић.

У обраћању присутнима, протојереј Дракулић нагласио је да би се скоро сваког дана могла обележавати годишњица неког страдања православних Срба.

"Због тих страдања Срби су у крајевима где су били у већини постали малобројни, па се понегде свели и на неколико душа", рекао је Дракулић.

Свештеници Дракулић и Видаковић служили су помен и код костурнице жртава на глинском православном гробљу коме је, као и парастосу у цркви, такође присуствовало неколико десетина верника из Глине, али и Петриње и Загреба, укључујући и представнике Срба с подручја Глине.

Том приликом Дракулић је подсетио да је на месту костурнице била капела Св. Георгија коју су усташе уништиле у рату, као и на иницијативу да се на спомен обележју постави православни крст.

У два покоља у глинској цркви, 29. и 30. јула и 4. и 5. августа 1941. године, убијено је преко 1.200, а према неким проценама и више од 1.700 Срба, који су довођени с подручја среза Глина и Вргимност.

Једини који се спасао био је Љубан Једнак који је касније дао сведочанства да су усташе након масакра цркву спалиле, а након Другог светског рата на њеном месту је саграђен спомен дом, испред кога су постављене табле с именима побијених.

Након акције хрватске војске "Олуја", у којој је из Хрватске протерано неколико стотина хиљада Срба, тај спомен дом мења име у Хрватски дом, а табле с именима се уклањају.

Представници Срба на челу са Српским народним већем, као и невладине организације и велики број истакнутих појединаца, као што су публициста Славко Голдштајн и филозоф Предраг Матвејевић, траже да се врати старо име дома, као и да се сећање на тај злочин достојно обележи.

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 30. јул 2012, 04:43)
anonymousM.S. Mraovic [нерегистровани]

prokleta kuca i pare

Kao dete od 11 godina sam preziveo ovaj rat i pokolj u Glini.
Kako i na koji nacin mi koi smo jos zivi bi mogli da preko Ujedinjenih Nacija zahtevamo da nam se vrati spaljena crkva u Glini., kao i imena svih poklanih na novu tablu, bas na mestu gde je crkva postojala. Ako je to crkvena imovina bila nekad i danas je , Hrvati nemaju pravo da otmu tu zemlju. hvala

(недеља, 29. јул 2012, 22:43)
Potomak [нерегистровани]

Muka

Kad god procitam secanja na srpske zrtve koje su stradale od ustaskog zverstva nekako me obuzme tuga. Neka im je laka zemlja i vecna slava.