Зашто сам мислио да је АТП куп глупо и непотребно такмичење

Када сам чуо за идеју АТП купа, био сам скептичан, благо речено. Као неко ко прати тенис, питао сам се шта ће нам још једно такмичење репрезентација у релативно кратком року (Дејвис куп завршен у новембру прошле године). Током турнира, али не због тријумфа Србије, променио сам мишљење. Показало се да је АТП куп освежење које је било потребно свету тениса и место где можемо да видимо неке ствари које су нам се чиниле као невероватне.

Свака прича о тенису у Србији почиње помињањем једног имена – Новак Ђоковић. И ја ћу га користити да илуструјем нека од "чуда" која су се могла видети само на АТП купу.

Можемо рећи да смо навикли да Ноле победи Рафу у неком важном финалу. Али мало ко од тениских стручњака би прогнозирао начин на који је "бик са Мајорке", иначе актуелни број један, савладан у мечу са највећим ривалом на АТП купу.

Да вам је неко рекао да ће у једном тренутку Новак имати више форхенд винера од Рафе, вероватно бисте му рекли да је луд. Не бисте веровали ни да ће сервис тако добро да га служи, да је у појединим тренуцима Рафа, који је одличан ритернер, изгледао немоћно као да је преко пута њега Џон Изнер.

Другу важну ствар можда не можемо назвати чудом, али је сигурно нешто на шта нисмо навикли. Новак је имао фантастичну подршку са трибина која га је носила, можда и највећу на теренима ван Србије.

Мора се поменути да је велику подршку, логично, имао и тим Аустралије у својим мечевима. Публика је целом турниру дала посебан печат и верујем да је у великој мери утицала да можда и саме репрезентације доживе турнир озбиљније него што су то у почетку.

Да се не лажемо, већини играча АТП куп је служио као припрема за први гренд слем у сезони – Аустралијан опен. Тако сам га и ја посматрао. Ипак, како је такмичење одмицало, формат се показао изузетно интересантним.

За успех није довољно имати само једног врхунског играча. Веома важна улога била је и другог члана екипе по рангу који је доносио драгоцене бодове, али често и скидао притисак са прве звезде неког тима (Душан Лајовић – одличан пример).

Ипак, највећа неизвесност била је у дубловима, који су често одлучивали ко пролази даље. На крају, дубл је одлучио и ко осваја први АТП куп и одлази у историју. По природи ствари играчи у репрезентацијама нису уиграни у дублу као они који играју редовно на турнирима.

Пошто је уиграност пресудна ствар у таквим мечевима, до краја је увек владала неизвесност и виђени су многи преокрети који су публику и играче дизали на ноге (међу њима је и преокрет Србије у финалу, када су Шпанци први стигли до брејка, али је селектор Ненад Зимоњић својим саветима успео да врати Виктора и Новака у игру).

Победа Зимоњићеве екипе радује тениске навијаче у Србији. Али због првог издања АТП купа разлог за радост имају љубитељи тениса широм света. Признајем да сам био и против промена у формату Дејвис купа, које су се такође показале добрим.

Најкраће – АТП куп је турнир који се одржао у право време на правом месту. Донео је нова узбуђења на почетку сезоне, учинио је припреме за Аустралијан опен занимљивим, додатно је вратио тенис у оквире репрезентативног такмичења...

Показало се да свет тениса вапи за променама које није лако спровести у претрпаном календару играча. Свакако је унета нова динамика и верујем да ће у будућности цео тениски свет нестрпљиво чекати да на АТП купу види прву слику о томе шта њихови омиљени играчи могу да прикажу у сезони.

Због тога мислим да нису у праву они који сматрају да су непотребна два репрезентативна такмичења. Реформисани Дејвис куп и АТП куп у овом формату су права формула за промоцију репрезентативног тениса. Било би фантастично увести и сличан турнир у женској конкуренцији. Нема ништа боље за тенисере него да годину почну и заврше играјући за своју земљу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво