Признајем да вам загађујем ваздух и тешко ћу се поправити

Пушим, свесно трујем себе и загађујем своја плућа. Возим аутомобил стар 15 година, који загађује ваша плућа. Нисам спремна да се одрекнем свог порока како бих била здравија. Да ли мислите да бих онда била спремна да се одрекнем старог аутомобила да не бих тровала и вас?

Не сећам се када сам последњи пут удисала ваздух пуним плућима. Кад ово кажем, мислим буквално. Без метафора и лирике.

Пушим већ седам-осам година, десетак цигарета дневно. To значи да сам сваког дана себи живот скратила за 140 минута илити око годину дана укупно.

Не одустајем иако знам да тако озбиљно угрожавам здравље, можда и смртно.

Пушим и док возим своју "корсу" из 2004. којој је, ко зна кад, извађен катализатор.

Знала сам да га нема још кад сам ауто куповала, али нисам много марила. Прво што је скуп, друго - зашто бих га уграђивала кад их већина аутомобила нема?

Не знам да је неко за то кажњен иако се нашироко најављује да тако, аман, више не може. Катализатор се мора имати! Али, не лези враже, речено - неспроведено, како то овде обично и бива.

Исто као што знам колико цигарете трују моја плућа, тако знам и да моја "корса" трује ваша плућа.

Нисам спремна да се одрекнем порока како бих била здравија, па зашто бих се одрекла аутомобила?

Не зато што ми ауто није неопходан него зато што знам има још неколико милиона "корса" и постројења које нас полако убијају, а нико прстом не мрда.

Да имамо добре стазе, можда бих ауто продала и купила бицикл са корпицом попут неке Данкиње. Само што ми кажу да то по оваквом ваздуху није здраво.

Овако, извештаји о концентрацији ПМ-10 и ПМ-2,5 честица за мене полако и престају да буду вест. За вас? Да ли кликнете да прочитате или само наставите даље?

Подигнемо обрве, можда се накашљемо, запитамо се зашто неко нешто не уради и наставимо да гледамо своја посла. И смог.

Баш сам данас (на пуш-паузи) посматрала ту линију где се завршава оно сиво што ми производимо, а где почиње ведро, сунчано небо.

Док мене осуђујете, запитајте се и сами да ли бисте се на -10 одрекли топлине свог половног аутомобила или градског превоза који загађује ваздух и на посао кренули средством које не чини никакву штету?

Знам исправан одговор. Не знам тачан.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво