Читај ми!

Од заљубљености до батина пут (ни)је кратак

Како препознати да ће се нечија брачна срећа преворити у ноћну мору? Дешава ли се тако нешто за месец, годину или две? Како жртви ставити до знања да сте свесни њене патње? И, што је најважније – како јој помоћи, а да целу ситуацију не учините гором?

Један овдашњи таблоид је пре извесног времена, верујем нехотице, дао тачну и сажету дијагнозу брачног насиља.

На централном делу насловне стране – „Припреме за свадбу века“, а одмах испод тога „Муж ме је тукао и док сам дојила дете“.

Актери „свадбе века“ нису важни за ову причу и желим им сву срећу, као што бих је пожелела било којим младенцима.

Нажалост, чини ми се да поменута насловна страна одговара сценарију брачне несреће многих жена чије су приче освануле на страницама црне хронике.

Или оних за чију патњу никад нико не сазна, чак ни ближњи.

Ретко ме насловне стране таблоида натерају на дубоко промишљање (углавном изазивају згражавање и гађење), али ова ми је већ данима пред очима.

Натерала ме је да се присетим неких заљубљених парова чији се брачни живот распао за само неколико година.

А све је почело прилично бајковито – заклињање на вечну љубав, свадбена звона, лумповање и весеље.

Нисам циник, знам многе парове чија брачна срећа траје деценијама. Уз много труда и компромиса, претпостављам.

Шта се дешава иза затворених врата

Али, последњих дана ми падају на памет приче оних парова за које сам била уверена да ће потрајати, а ипак нису. И колико сам била изненађена и шокирана кад сам схватила шта се дешава иза затворених врата.

Колико таквих парова познајете? Питате ли се како су вам промакли знаци да нешто није у реду? Или, како су њој промакли знаци да се препушта у руке насилнику?

Шта је знак да се љубавна прича креће у погрешном правцу?

Да ли се љубоморни испади тумаче као знак да је „лудо воли“? Безброј позива и порука које прима чим му није у видном пољу као знак „да не може без ње“? Инсистирање да не носи кратке сукње и деколтиранe мајице као знак да жели да лепоту „сачува само за њега“?

Како се човек пун нежности и љубави претвара у гневног монструма? Шта је окидач? Да ли је насилник „чучао“ у њему или га је наједном „запосела нека мрачна сила“?

Окидач који „буди“ насилника

Познајем парове чија је брачна среће нестала оног тренутка кад су постали родитељи.

Звучи апсурдно и страшно, али оног тренутка када су престали да гледају само једно у друго, почели су да примећују колико нису једно за друго.

Свађе су, корак по корак, прерасле у физички обрачун. И јасно вам је ко је у тој причи извукао дебљи крај.

Некад је окидач неуспех на послу или отказ. А некада је то успех.

Знам мушкарца који је најнежнији муж био онда када је његова жена имала мрачне периоде у каријери. Кад год би успела да се осови на ноге и када би њен пословни живот почео да цвета, приватни живот јој се претварао у пакао. Није могао да поднесе да буде успешнија од њега.

Питање је и шта учинити ако приметите да неко срља у невољу? Како да будете сигурни да је ваша процена тачна? Како се умешати у нечији живот, а да се не осећате као уљез?

Можда је довољно да жртву подсетите да не мора да буде жртва. Да није дужна да трпи насиље. Да има право да управља сопственим животом.

И да, пре свега, не буде део црне статистике.

Од почетка године у Србији је у породичном насиљу убијено 28 жена. Током протекле деценије 320 жена убили су њихови партнери.

Већина њих никоме није пријавила насилника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво