Читај ми!

Нећу да будем веган и оставите ме на миру

Свако има право да бира шта хоће да једе, ако му прилике то дозвољавају. Не разумем зашто неки људи од својих прехрамбених навика или избора праве религију. И то религију чији је поклоници врло агресивно проповедају.

Волим животиње. Стварно их волим. А ипак једем месо. Можда је то лицемерно, али то је моје лицемерје. И немам више никакву жељу да се правдам.

Одустала сам чак и од моје стандардне одбране и приче о ланцу исхране. Наиме, верујем да би, да се ланац исхране обрне, пиле мене појело без оклевања.

Нисам баш неки посвећени месождер. Могу без меса, али не видим разлог да га се потпуно одрекнем.

Знам ја да би сви колективно требало мало да смањимо количину меса које једемо – због себе, због животиња и због природе уопште.

Исто тако знам да би неке животињске врсте изумрле ако бисмо престали да их гајимо за исхрану. Заиста не могу да замислим да неко гаји пилиће, свиње или краве искључиво као кућне љубимце.

Свачији избор заслужује поштовање

Уз све наведено, страховит отпор ми ствара агресивност појединаца који пропагирају веганизам или вегетаријанску исхрану.

Поштујем њихов избор и сматрам да би сви требало да га поштују. 

Међутим, није ми схватљива њихова потреба да непрестано причају о томе како не једу месо и објашњавају зашто би цео свет требало да крене њиховим стопама.

Познајем младу жену која је као девојчица на поклон добила јаре. Нажалост, нико је није упозорио да ће јареће печење бити послужено на њеној рођенданској трпези.

Ситуацију је погоршало то што се живахно јаре отргло комшији који је био задужен за припрему печења. Комшија га је појурио по дворишту и чим га је сустигао, "умирио" га је на лицу места.

Авај, она је баш у том тренутку пролазила двориштем и све се одиграло на свега неколико метара од ње.

Наставак можете да претпоставите – престала је да једе месо.

Питате се, чему ова потресна прича, ако већ немам намеру да регрутујем вегане и вегетаријанце?

Причу ми је испричала њена мајка. Она сама ретко о томе говори, бар је ја нисам чула.

Ретко говори и о томе да не једе месо, осим кад је прилика натера ("узми мало кртине, види каква је, мека кô душа").

Њена траума је само њена, као и начин на који се са њом носи.

Дакле, драги вегани и вегетаријанци, слободно наставите да не једете месо. Али, забога, престаните да причате о томе нон-стоп.

Сви већ знамо аргументе против меса, али агресивна пропаганда не води ничему.

Нисам још упознала никога кога су графити на непримереним местима или звоцање натерали да се одрекне печења и чварака.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво