Интима на клик – да ли је наше поверење у ближње попут Икарових крила

Случај ученице шестог разреда једне основне школе где већ недељама међу ђацима круже њене обнажене фотографије, којe је првобитно раширио њен бивши дечко, тера ме да се запитам да ли је поверење међу најближима умрло или то чине само неке тамо, лоше особе.

Још страшнија чињеница из наведеног случаја је то што је реч о малолетној особи чијих би фотографија могли лако да се докопају и онлајн педофили.

Да ли смо свесни да делећи нечије интимне фотографије и видео-снимке на друштвеним мрежама постајемо саучесници у игри коју воде често искомплексиране, неостварене и можда у својој породици занемарене особе!?

Последице могу бити страшне – од озбиљних душевних поремећаја, па чак и до самоубистава.

Да ли смо као друштво толико застранили или је реч о прескакању лекција из кућног васпитања? 

Ако се поставите у ситуацију шта бих урадио/ла да се мени ово догодило, вероватно би већина од нас  прво пожелела да злостављачу "очита лекцију". Када прође тај први налет беса, сигуран сам да бих покушао да ступим у контакт са починиоцем и упитао да ли осећа срамоту због свог чина. 

Уколико би  остао при своме, требало би да буде свестан да батина има два краја – од нападача би лако могао да постане и сам жртва сајбер насиља.  

И зато не чините оно што не желите да други чине вама.

Родитељи тинејџера треба да знају да купујући својој деци паметни телефон да им у руке дају и моћно пропагандно средство. Не размишљају да та мала справа може да буде једнако опасна као и кључеви од кола или снажног мотоцикла у рукама млађег адолесцента.

Велике технолошке могућности уређаја са приступом интернету, сразмерно носе и већу одговорност при њиховој употреби – трка за лајковима могла би да им "експлодира у лице". 

Људи су крајње несавршена бића, често доносе одлуке напречац, у тренутку нас поведу бес или љубомора, потреба да се у свађи "осветимо".

У досади и недостаку садржаја у сопственом животу, многи и зарад тренутне забаве можда нису ни свесни да чине велику штету делећи даље приватне податке о особи из ближег или даљег окружења. 

Али треба имати на уму да би такав чин могао трајно да раскине љубавне, пријатељске и рођачке везе. Телефон може лако постати "једини пријатељ" који нам је преостао.

Искрено верујем да човек ионако у животу може да се ослони само на мало језгро блиских особа. Не смемо дозволити да се наше поверење у најближе и обрнуто истопи попут Икарових крила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво