Спремање књига за зимницу

Љубитељи књиге уживаће на 64. Сајму књига од 20. до 27. октобра. И док се полако спремате за долазак на Сајам и чекате да пазарите тазе наслов омиљеног домаћег или страног писца, уредник програма 64. Међународног сајма књига у Београду Вуле Журић представља и програм трибина које ће бити одржане у оквиру Сајма.

Крајем октобра, ајвари, пинђури и љутенице, те џемови, мармеладе и слатко већ одавно би требало да буду у добро затвореним теглама поређаним на полицама плакара, остава, преграђених балкона или подрума. О соку од парадајза да не причамо! Ти последњи дани михољског лета протичу у знаку привођења крају прављења туршије и усредсређивању пажње на кисељење купуса.

Међутим, крај октобра наш човек користи и за посету Сајму књига, где се као на неком кванташу и тек штампане и оне антикаварне књиге нуде по повољнијим ценама. Међународни сајам књига у Београду ће се ове године одржати од 20. до 27. октобра и биће то 64. пут да се на истом месту читаоци срећу са писцима и издавачима њихових књига.

Под великом сајамском куполом наћи ће се око пет стотина издавача, од којих ће шездесетак бити из оног правог, или овог нашег, оближњег иностранства, а почасни гости ће ове године доћи из Египта.

Сајам књига је прошле године посетило скоро 200.000 људи, највећа гунгула је владала последња два дана и чини се како је још једном готово свака изложена књига нашла свога купца.

Наша културна јавност све чешће и с правом поставља питање да ли је тај купац увек и читалац. Делу културне јавности се уопште не свиђа толика гужва и права вашарска атмосфера која јесте последица отворене и тоталне комерцијализације манифестације чији је концепт у прошлости био потпуно другачији. Многи ће тешко поверовати, али до пре двадесетак година, на Сајам књига се долазило да се нова издања еминентних издавача пажљиво и натенане листају, док је трговина била у другом плану.

Па ипак, без обзира на досадашње и будуће примедбе и критике како стручне, тако и оне најшире јавности, Међународни сајам књига у Београду још увек је најзначајнија културна манифестација у Србији. Да би то заиста и било тако, на Сајму књига ће и ове године бити организовано низ трибина и неколико изложби, а публици ће се представити и инострани писци који су прихватили позив да буду званични гости наше највеће књижевне манифестације.

И док се полако спремате за долазак на 64. по реду Сајам књига и чекате да пазарите тазе наслов омиљеног домаћег или страног писца, или да коначно пронађете неку антикварну књигу или стрип, ево и комплетног програма трибина које ће током осам дана бити одржане у салама названим по неким од наших најзначајнијих писаца.

Пажљиво га проучите, или тек баците око на списак тема и имена, а ми ћемо вам у данима који су пред нама рећи нешто више о свакој програмској целини и људима које ћете бити у прилици да чујете и видите на предстојећем сајму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво