РТС сазнаје: покушаће да спрече Трампа да заврши мандат

Како су се Ендру Џонсон, Ричард Никсон, Вилијем Џеферсон Клинтон и Доналд Трамп суочили са опозивом, али и какве је то новине донело на пољу језика.

ИМПИЧМЕНТ. Недавно је на сајту РТС-а објављен текст „Импичмент или како сменити Доналда Трампа“. И они који то нису знали, из наслова су могли наслутити значење позајмљенице импичмент.

Онда у тексту аутор поставља питање „Шта је импичмент?“, а као одговор цитира амерички устав: „Председници, потпредседници и федерални званичници могу бити опозвани због издаје, мита и осталих озбиљних кривичних дела или прекршаја.“

А то се слаже с дефиницијом у Речнику страних речи и израза. Реч је из енглеског и у оригиналу гласи impeachment, настала је од impeach, која води порекло од старофранцуске речи empechie, што значи спречити.

Видећемо да ли ће спречити Трампа да обавља функцију председника.

КОНГРЕС. Даље се у тексту каже: „Представнички дом Америчког конгреса гласа о сваком члану документа о поступку опозива.“

Како написати синтагму Амерички конгрес? Баш тако. Мада Правопис још даје и варијанту Конгрес САД или само Конгрес.

Исто тако ћемо написати Амерички устав, Устав САД или само Устав.

Морају га поштовати сви, мора и Трамп, али му се баш и не мили.

ЕНДРУ ЏОНСОН. „Председник Ендру Џонсон балансирао је на ивици опозива 1868. године и избегао је суђење за свега један глас у Сенату.“

Неретко се може прочитати да се зове Ендрју, са „ј“, па која је транскрипција исправна?

Коректно је само Ендру.

У Транскрипционом речнику је чак наглашено да облик Ендрју није прихватљив.

АФРОАМЕРИКАНЦИ. Ендру Џонсон је „постао председник који је покушао да преокрене ток историје и спречи изједначавање права белаца и Афроамериканаца на југу САД“.

Нисам сигуран да су његови потомци данас због тога поносни, али интересантније је како је написана именица Афроамериканац.

„Американац пореклом из Африке, амерички црнац афричког порекла“, стоји у Речнику Матице српске под одредницом Афроамериканац. Али то већина зна.

А шта не зна? Именица се пише великим почетним словом, ту се не неретко греши.

РИЧАРД НИКСОН. Једини амерички председник који је поднео оставку на ту фунцију. Низ политичких скандала у које је био уплетен обједињен је термином афера „Вотергејт“.

Многи Вотергејт, када се употребљава да означи аферу, пишу без наводника.

А Правопис каже да „постоји могућност забуне зато што је као име примењена реч или израз који имају и друго значење“.

Шта то значи? Наводници су потребни да бисмо знали да је именица Вотергејт, што је назив за комплекс зграда, употребљена у секундарном значењу.

Никсон је политички страдао због афере „Вотергејт“, видећемо да ли ће и Трамп због украјинске афере.

Тешко.

ВИЛИЈЕМ КЛИНТОН. „Покушај опозива Вилијема Џеферсона Клинтона, међутим, није се завршио тако успешно по ривалски табор...“, каже аутор у делу текста посвећеном Клинтону.

А име му је транскрибовано као Вилијем, дакле са „е“. Тако је у Првопису, који бележи и облик Виљем. Шекспир би могао бити Виљем, али за Клинтона то не би било баш прихватљиво.

А Транскрипциони речник препоручује облик Вилијам, са „а“.

МОНИКА Л. „Током истраге (...) испливали су снимци разговора са Моником Луински, приправницом у министарству одбране, која је тврдила да је имала сексуалне односе са Клинтоном...“

Вилијам или Вилијем (не Виљем) тада је баш забрљао (и није ми га било жао). Али овде је занимљивије како је транскрибовано презиме приправнице у министарству.

На „свезнајућој“ Википедији, под одредницом Моника Левински, налазимо и Лувински и Луински. Транскрипциони речник о томе не каже ништа.

Први облик је уобичајенији, остала два су, како се мени чини, правилнија.

ДЕМОКРАТЕ. „На изборима 1974. године, демократе су преузеле контролу над Сенатом...“, каже се даље у тексту. А да ли се именица демократа пише великим почетним словом када означава члана Демократске странке?

Тако мисле многи, али греше.

Према Речнику, именица демократа, поред значења присталица демократије, човек слободољубивих идеја, значи и члан демократске странке.

Дакле, именицу демократа треба писати увек малим почетним словом, а у ком је значењу употребљена, показаће контекст.

Још нешто: Трамп није демократа. Он је републиканац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво