Необријани пазуси и оснаживање жена

У паузама зарађивања милиона долара, припадници светског џет-сета обожавају да демонстрирају колико су социјално освешћени и еманциповани, често показујући колико су у ствари одвојени од реалности и проблема обичних људи.

Пре неколико дана једна од најпопуларнијих манекенки данашњице, Емили Ратајковски, поставила је фотографију на Инстаграму на којој позира са подигнутим рукама изнад главе и необријаним пазусима.

"Дајте женама прилику да буду шта год желе", пише испод фотографије уз успутну промоцију свог есеја у Харперс базару о томе да жене треба да имају право избора.

Наравно, на осталих хиљаду фотографија на свом Инстаграм налогу, Емили на свакој изгледа беспрекорно и без фамозног "жбуна" под пазухом.

Не улазећи у естетику нити у то да ово долази од жене која је своју читаву каријеру изградила објективизујући и подређујући себе мушким критеријумима сексуалности, много је важније то што је она само још једна од чланица либералног џет-сета који на сваки начин жели да покаже колико је освешћена и јака.

У сличном тону, прошле године Воуг је оценио да борба за женска права никада није била тежа.

Свако мало могу се видети новински текстови о томе за какве су се вечерње тоалете глумице и глумци на црвеним теписима одлучили како би тиме послали "снажне" социјалне поруке.

Само да су суфражеткиње то знале, не би морале да штрајкују глађу, протестују на улицама и скачу испред тркачких коња жртвујући своје животе да би данашње жене могле да гласају и, барем начелно, биле сматране једнаким са мушкарцима.

Могле су само да обуку лепе хаљине и то би сасвим сигурно решило проблем.

У времену када је велики број жена широм света потлачен, када су жене и даље жртве физичког и психичког насиља, двонедељно пуштање длака испод пазуха није нека помоћ.

Облачење скупоцене хаљине на некој холивудској гала вечери неће променити чињеницу да су жене мање плаћене од мушкараца или да су врло често жртве мобинга на радном месту.

Објављивање есеја у магазину који је претежно намењен људима вишег социо-економског статуса неће помоћи 200 милиона жена којима су клиториси насилно одстрањени у намери да им се умањи осећај сексуалног задовољства.

Површни покушаји припадника светског џет-сета у истицању своје просвећености не доприносе ничему сем томе да се они сами осећају боље и испуњеније.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара