Комшија намћору, дошло је твојих пет минута

Занима ме како ће проћи нови кућни ред. Стари су поштовали они којима то налаже свест, савест, култура. Није било потребе ни да га читају. Знају шта смета комшији, шта није лепо, шта може да се ради и у које време. Они остали нису марили за то шта је дозвољено, а шта не. Нисам уверена да ће их нова, прецизнија правила и претња казном „опаметити“, али остаје да се уздам у то што волимо да се тужакамо, па кад комшија плати 5–10.000, можда ће нам и кренути. Можда ћемо се пробудити наспавани, и још травњак испод прозора буде без смећа. А можда ће нова упутства само продубити старе комшијске неспоразуме, а све остане исто.

Није најјасније да ли ће комшиница која тресе мрве преко терасе бити кажњена само ако је неко пријави или ће милицајац морати да седи у стану испод и чека да се то догоди. Исто важи и за прашину и за смеће. Како ће утврдити из ког стана је полетела пуна кеса кроз прозор? Хоће ли милиција да ангажује форензичаре да утврде са ког инкриминисаног хлеба су дошле мрве? Не верујем, форензика је скупа, осим ако се трошкови не надокнаде од прекршиоца.

У мојој згради то може јефтиније и лакше. Имамо госпођу која све може да открије и то про боно. Зна она да је амбалажа од сушија из тог и тог стана, јер само он наручује такве ствари и кад је висок датум. А зна да је тај и власник новог џипа и да се паркира на стази и испред рампе. Зна и коме је прокисао пасуљ па завршио на травњаку. Зна и да онај складни брачни пар никако не треба пријавити за ноћну буку. „Нот гилти", узвикнуће госпођа Шерлока Холмс у одбрану комшије, јер зна да је када се чују ти чудни звуци, он на службеном путу. 

Комунални милиционaри, ако неће да вуку форензичарске кофере као у серијама, а већ имају палицу, бибер-спреј, лисице, мораће да носе оне мераче децибела. А 30 ми звучи баш мало, тј. тихо... Па ако крену с казнама, ићи ћемо са слушалицама по кући. Ћерка би желела да пријави једну комшиницу која отвори прозор и пева за све паре док пере судове. Кажем, пусти жену, боље да пева него да плаче. Каже, „није проблем што пева, него шта пева". Питам шта пева, никад чула. Каже ми - то је песма оне коју си видела на билборду за концерт у Арени. „И тад си питала ко је то." Ни сада не знам како се зове, само знам да јој се име пише са ипсилон уместо „ј".

Ослободите се кломпи, док је време

ТВ нећемо ни укључивати. Како да испод 30 децибела слушаш вести, а рекламе, док ти утишаш, казна ко врата. Кажу да деца неће моћи да трче, да плачу. Па шта да раде да не буду деца?! Надам се да то не пише у новом кућном реду.

Штикле и кломпе по стану заборавите. Коштаће вас та шетња по глави комшије 5.000 динара. Боље од тих пара купите шуњалице. А и то са кломпама. Хоће ли комунални милицајац да се пресели у зграду и лови звуке са плафона? Или ће отварати ципеларнике, па коме нађе кломпе, казна.

Не знам ни чему ће служити јефтина струја ноћу кад у време одмора не сме да се чује машина за прање ни веша ни судова. Мада, да се не лажемо, има комшиницa машину, кад јој крене центрифуга, ја се вежем, мислим полећемо.

Иначе, данима не укључујем аларм. Не због тога што прелази 30 децибела, него зато што нема потребе. Комшија са петог реновира стан. Хилти креће у разарање мозга тачно у 7.30. После прелази на лакше наоружање попут брусилице, чекића, бор машине. Колико лупа и буши, биће добро ако се задржи у свом стану. Нека руши, али ако га ухватим да ради у кломпама, готов је. Зовем милицију.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво