Купујем у second hand продавници и није ме блам

Моја седамдесетогодишња тетка из Француске је шопингхоличарка. Када је пре неколико година долазила у Београд, купила ми је 22 ешарпе. Наредне године добила сам 15 каишева.

Породица Вук је увек делила све. Када ти се једе поморанџа поделиш је на пет делова, сечеш себи колач - сечеш свима. Тако и рођаци, када год су имали нешто лепо, а да њихова деца не носе, проследе нама. Прво носи моја старија сестра па ја.

Онда је потрошачко друштво узело маха. Ствари су се гомилале у орману. Поприлично јефтина, неквалитетна роба популарних марки. И да хоћу, не бих могла никоме да их проследим након петнаестак прања.

А са друге стране.

На мојој пијаци једна учитељица је продавала одећу на тезги. Окупи се гомила жена са кесама пуним лука и парадајза и претурају тражећи нешто што им одговара. Тако и моја мајка, узме ме за руку и натера да гледамо. А мени све неуредно, без вешалице, без лутке, без свлачионице. Међутим, што би моја тетка из Француске рекла, купиш за те паре и ако ти не одговара, већ ће се наћи неко чији је то број. Купила само сако и панталоне за 1.000 динара и капут за 800. 

Виши стадијум од тога су second hand продавнице које махом изгледају неугледно. Као да су направљене да не пожелите да уђете. У неким чак имају полепљене папире на прозорима, како муштеријама не би било непријатно што унутра купују. Зашто да ми буде непријатно?

Непријатно ми је када уђем у продавницу у тржном центру у којој је оковратник сваке блузе браон од пудера жена које су их пробале. Када фале дугмићи на кошуљама и када је рајсфершлус раздрндан. Када чекам пола сата у реду за свлачионицу.

Заблуда је да су у second hand продавницама изношене ствари, већину њих нико никада није ни обукао. Ту се нађу марке којих у Београду ни нема, вероватно гастербајтери прослеђују својима, које дуго нису видели, па не знају ни величину.

Моја кума је еколошки и економски освешћена жена са стилом. Пре месец дана одвела ме је на трибину о текстилној индустрији у Србији. Говорили су о платама које су испод минималне цене рада, о тешким условима којима су изложене кројачице, о профиту који нестаје из Србије. Ако се томе дода да је текстилна индустрија један од највећих загађивачa, моја жеља да уђем у тржне центре нагло опада. Осим ако бих да се расхладим, за то су супер.

И тако је моја кума решила да руши табуе и направи своју Инстаграм second hand, винтиџ продавницу. Она се, као и још неке девојке које имају сличне налоге, посветила својим муштеријама, презентацији одеће, даје идеје за комбиновање. Њене муштерије се поносе што купују код ње. Њих није блам.

Када би ми се квалитетне фармерке које ми је неко поклонио похабале, када сам била дете, мама би ми пришила платнену јабуку и наставила бих да их носим. Сада када размислим, то је било баш кул.

Ешарпе и каишеве сам разделила.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара