Конститутивна седница Скупштине Београда 9. маја

Председник актуелног сазива градског парламента Никола Никодијевић сазвао је конститутивну седницу Скупштине Београда за 9. мај.

"Данас сам послао позивно писмо за одржавање конститутивне седнице Скупштине града свим новоизабраним одборницима. Седница ће бити одржана у законском року, 9. маја", рекао је Никола Никодијевић.

Од тренутка када парламент буде конституисан, почиње да тече рок од 30 дана за избор градоначелника.

Никодијевић је појаснио да се на конститутивној седници најпре потврђују мандати одборника, бира се председник, заменик председника, секретар и заменик секретара градског парламента.

Именује се и нова административно-мандатна комисија, а у складу са новом расподелом мандата биће изабрана и нова Градска изборна комисија (ГИК), с обзиром на то да закон обавезује да састав Комисије осликава састав парламента.

"Све радње ће бити обављене у законским роковима", нагласио је Никодијевић.

Седницом скупштине до избора председника председава најстарији одборник, а помажу му два одборника из две највеће одборничке групе, а Никодијевић додаје да је то вишедеценијска процедура у Скупштини града.

Конститутивну седницу парламента сазива садашњи председник Скупштине који шаље позивно писмо за њено одржавање, а та седница мора да се одржи у року од 60 дана од дана проглашења коначних резултата.

По избору новог председника Скупштине, он заказује нову седницу, на којој се бира градоначелник, који, као и његов заменик, такође, мора бити из редова одборника.

Градоначелника предлаже председник Скупштине, а кандидат за градоначелника представља свој програм и тим који чине заменик и чланови Градског већа, који не морају бити одборници.

Локални избори у Београду одржани су 4. марта, а на њима је победила листа "Александар Вучић – Зато што волимо Београд", са освојена 64 одборничка мандата.

Листа "Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују" имаће 26 одборника, листа "Александар Шапић – Градоначелник" 12, а коалиција СПС и ЈС осам одборничких места.

Градска изборна комисија доделила је у среду, 28. марта, одборничке мандате по редоследу на изборним листама, почев од првог кандидата.

Од 24 листе, колико их је учествовало на изборима, 20 није прешло цензус, а међу њима и Демократска странка, па демократа више неће бити у градској скупштини, у којој су у досадашњем сазиву имали 16 одборника.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво