Каква је будућност партија испод цензуса

Седам дана се резимира шта дефинитивно не пролази кроз бирача у Србији, то јест у Београду. Међу 20 листа које на локалним изборима нису обезбедиле улазак у скупштину, има оних који су признали да су дубоко поражени, оних који су поднели или се спремају да поднесу оставке, али и оних који сматрају да њихова битка тек почиње. Проверавали смо шта су странке могле да прочитају из изборних резултата.

У чак двадесет листа упалио се црвени аларм. Неке га виде као упозорење, неке као време за политичку пензију. Можда су баш оне научиле да старе теме код бирача више не пролазе.

"Не пролазе те увреде и то што је било увреда да је мање-више лоше утицало на странке које су лансирале, чак и СНС када је имао једно парче кампање негативно у том тренутку није растао него је падао, то важи и за остале поготово за ове мале листе", каже Срђан Богосављевић из ИПСОС-а.

Зоран Пановић из Демостата каже да нека врста разумевања за Вучића опозиције као што је показивао ЛДП нема прођу, значи морате бити апсолутна доследна опозиција али не екстравагантна.

"Мислим да је Љубиша Прелетачевић Бели на претходним изборима испуцао у великој мери тај потенцијал тих анисистемских перформанса, ни монархистима није помогло то што се у дому Карађорђевића родио један принц", рекао је Пановић.

Изостало је и поверење оних који су подржали листу.

"ДС и ЛДП имају неке инфраструктуре и учествују у власти негде на неким општинама, неће се оне тако моментално угасити, није немогуће видели смо да је СПО сагорео, сагорео је много више Г17, али то је била одлука нестали су лидери", рекао је Богосављевић.

Уколико буду скакали са истим теретом, сматрју упућени, ни на следећемим изборима неће доскочити до пет одсто. 

"Да странке не буду само бирои за запошљавање, да странке почну да се труде да представљају неког у социјалној категорији друштва, да се на неки начин људи према странкама односе као према фудбалским клубовима. На пример ја навијам за Звезду ако је она у кризи нећу прећи у други клуб, ти степени лојалности су у Србији врло далеко", објаснио је Пановић.

Не и да се странке са лошим резултатом косолидују. Први следећи тест најкасније је за две године, када ће грађани бирати предстванике у републичком парламенту.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво